TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 7,4%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a növényi termékek ára 14,6%-kal mérséklődött, míg az élő állatok és állati termékeké 7,2%-kal emelkedett.
A Privátbankár saját árkosár-felmérése szerint több termék ára is megugrott. Alapvetően azonban nem kell sokkal többet fizetni a hiperekben. Részletek >>

2013 augusztusában a gabonafélék ára 23 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A búza felvásárlási ára 1 százalékkal nőtt júliushoz képest, de az előző év augusztusitól 30%-kal maradt el. A kukoricánál várhatóan csak jövő hónapban kezdődik el az idei termés értékesítése, de az ára már hónapok óta mérséklődik, jelenleg 49 300 forint tonnánként, a januári csúcshoz viszonyítva 22,8%-kal csökkent.

Az ipari növények ára 8,5%-kal csökkent az előző év augusztusához mérten, ezen belül az olajos növényeké 10,7%-kal lett alacsonyabb. Ugyanebben az időszakban a burgonya ára 81 százalékkal nőtt.

Olcsóbbak lettek a gyümölcsök

A zöldségfélék ára 7,2 százalékkal lettek drágábbak az előző év augusztusához képest. Ebben a hónapban a zöldpaprika és a csemegekukorica értékesítése volt a legjelentősebb. A zöldpaprika ára átlag alatt nőtt (4,6%-kal), míg a csemegekukorica ára átlag felett (12,6%-kal) emelkedett.

A gyümölcsök ára 9,9%-kal csökkent. Augusztusban az őszibarack ára 8, míg a szilváé 14,3%-kal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva.

A tej és tojás jelentősen drágult

A vágóállatok termelői árszintje augusztusban 4,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 22,2%-kal csökkent. A baromfi ára továbbra is jelentősen (7,8%) nőtt. A vágósertés termelői ára tavaly augusztusban 20 százalékkal, idén 9,1%-kal emelkedett, így 433 Ft-ba került kilogrammonként.

2013 augusztusában az állati termékek ára 12,9%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A tej termelői árindexe 21,6%-kal nőtt, a tojás árindexe 11,8%-kal csökkent.

A tej folyamatosan drágult

2013. január–augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 4,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az év első felében még kétszámjegyű volt a növekedés, de a növényi termékeknél az idei gabona értékesítése a göngyölt árakat drasztikusan csökkentette.

Az állatoknál és állati termékeknél 4,9%-kal nőttek az árak az év első nyolc hónapjában 2012 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben továbbra is a vágóbaromfi ára nőtt (10,5%-kal), míg a leginkább a vágómarhánál csökkentek az árak (17,1%-kal). A tej árindexe folyamatosan, hónapról hónapra növekszik, január-augusztusban 9,3%-kal emelkedett.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél