2p
A KITE szerint egyre több modern géppel dolgoznak a gazdák.

Az uniós piacon 5-10 százalékos versenyelőnye van azoknak a magyar agrárvállalkozásoknak, amelyek a precíziós gazdálkodási technológia segítségével termelnek, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 2010 óta összesen mintegy 200 földi jeladó állomást létesített, amely gyakorlatilag országos lefedettséget nyújt a rendszer számára.

A cég közleménye szerint a rendszer országos szinten az európai országok közül egyelőre kizárólag Magyarországon épült ki. Hasonló kiterjedésű hálózat csak az Egyesült Államokban működik, a nyugat-európai országokban csak kisebb rendszerek üzemelnek.

Az úgynevezett valós idejű korrekciós jel hálózat (Real Time Kinematic, vagy RTK rendszer) a GPS alapú rendszereknél jóval pontosabb, 1-2 centiméteres helymeghatározást tesz lehetővé: így például a vetést és permetezést a parcellán időben több hónapos, vagy akár több éves eltolódást követően is centiméteres pontossággal lehet elvégezni.

Bővülés előtt a piac

A magyarországi RTK rendszert használó mezőgazdasági nagygépek száma várhatóan még az idén elérni az 500-at. A KITE ismertetése szerint évente összesen 1-3 ezer traktort adnak el Magyarországon. A piac a pályázati forrásoktól és az agrárszektor beruházási kedvétől függően évről évre nagy kilengéseket mutat. A KITE Zrt. részesedése az összes eladásból 25-30 százalékos, a legalább 250-280 lóerő teljesítményű, úgynevezett nagy szántóföldi traktorok kategórián belül 40-50 százalék között mozog.

A KITE tavaly több mint tíz százalékkal, 177,5 milliárd forintról 204,7 milliárd forintra növelte árbevételét, mérleg szerint eredménye 2012-ben mintegy 3,5 milliárd forint volt. Az idei év első kilenc hónapjában a társaság forgalmát és eredményét is tovább növelte.

A vállalat egész Magyarországon jelen van, tevékenységét nádudvari központtal 5 régióban, 19 alközponttal, továbbá regionális géptelepekkel és kertészeti teleppel végzi. Munkavállalóinak a száma csaknem 900 fő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG