TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy tízéves pincészet borászát választották a legjobbnak.

Első női borászként Gálné Dignisz Éva nyerte el 2013-ban Az év bortermelője címet - jelentették be a Magyar Bor Akadémia által rendezett pénteki budapesti díjkiosztón.

A szigetcsépi borászt ötödik alkalommal jelölték a díjra, amelyre idén Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Dúzsi Tamás (Szekszárd) és Heimann Zoltán (Szekszárd) kapott még jelölést.

Frittmann János, a Magyar Bor Akadémia alelnöke az eredményhirdetés előtt hangsúlyozta: aki elnyeri a címet, nemcsak magát, hanem az egész szakmát képviseli. Már maga a jelölés is komoly megtiszteltetés, a díjat elsőre eddig senki nem kapta meg - emlékeztetett.

A Év bortermelője címmel 2007-ben kitüntetett kunsági borász hozzátette: a díj odaítélésénél elsősorban a szakmai munka számít, emellett más tényezőket, például az emberi hozzáállást vagy az ismertséget is figyelembe veszik.

Tízéves a pincészet

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára felidézte: a borász szakma legrangosabb hazai elismerését 1991-ben a Hét Borbírák Rendje alapította, majd gondozását 1995-ben vette át az akadémia. Idén már a jelölési időszakot kiemelkedő érdeklődés kísérte, köszönhetően annak is, hogy rekordszámú, csaknem 20 ezer címre küldtek jelölési felhívást. A főtitkár elmondta: a széles merítés reményeik szerint jól tükrözi a társadalmi megítélését, így a díj nem csak egy szűk kör ügyeként él.

A második, döntő fordulóban a 160 borakadémikus közül 119 küldte el szavazatát zárt borítékban. A legtöbb voksot a Kunsági borvidék Duna-menti körzetében tevékenykedő Gálné Dignisz Éva kapta.

Gálné Dignisz Éva az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pincészetük idén ünnepelte fennállásának tizedik évét, de a szakmát jóval korábban kezdték szőlész férjével, Gál Csabával. Borászatuk központja Budapesttől 25 kilométerre, a Csepel-szigeten található. Összesen hetven hektáron gazdálkodnak, a szigetcsépi gazdaság mellett tíz hektáron a Balaton-felvidéken, ezt a birtokot három évvel ezelőtt vásárolták.

Termésüknek csak harmadát dolgozzák fel, a többit szőlőként értékesítik, 70 százalékban helyben. Elsősorban reduktív borászati technológiával dolgoznak, hogy a borvidékre jellemző szőlők gyümölcsösebb, könnyedebb fajtajellegét meg tudják őrizni.

"Leginkább a rozéink miatt vagyunk ismertek, ezeket a borainkat évek óta visszük nemzetközi versenyekre, a cannes-i rozé világversenyen többször nyertünk már aranyérmet" - emlékeztetett Gálné Dignisz Éva.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
hírlevél