TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Elkészültek az agrárstratégiák a következő uniós költségvetési időszakra.

Az agrártárca és háttérintézményei 140 millió forint EU-s társfinanszírozású forrásból, 300 munkatárs részvételével készítették el a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló 13 stratégiai dokumentumot és 17 hatásvizsgálatot - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A célja az, hogy a következő uniós költségvetési időszak forrásait, alapos tervezés után, az ágazat hatékonyan használja fel - tette hozzá az államtitkár.

A munkát a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet koordinálta. A stratégiai dokumentumok körébe tartozik egyebek mellett a vízgazdálkodási és öntözési, valamint a Kárpát-medencei agrárinnováció stratégiája, míg a hatásvizsgálatok közül kiemelendő a hulladéktörvény végrehajtásának, a biológiai sokféleség megőrzésének, továbbá az agrár szakképzésnek az elemzése.

Több zöldség, több gyümölcs

A zöldség-gyümölcs ágazat jövőjéről Czerván György, a tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy 2020-ra a zöldségtermesztést 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztést 70 százalékkal kívánják növelni. A teljes kibocsátás így a jelenlegi 2,5 millió tonnáról 3,5 millió tonnára növekszik. Jelenleg a termelés egyharmada gyümölcs, kétharmada zöldség.

A zöldség-gyümölcs ágazat stratégiai célkitűzéseit három pontban foglalta össze az államtitkár. Ezek: a minőségi árualapok növelése, az ágazat piaci erejének javítása, továbbá az átláthatóság.

Az élelmiszer-feldolgozás céljait Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár ismertette. Az önellátási pozíció a jelenlegi 120-ról 150 százalékra emelkedik, így növekedni fog az exportra jutó áru is 2020-ra. A belföldi forgalomban 20 százalékos növekedés a cél, de a legfontosabb élelmiszerekből 25 százalékos bővüléssel számolnak úgy, hogy a közvetlen értékesítés domináljon. Mindezekhez a versenyképesség javítása az eszköz - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Védenék a természeti értékeket

Rácz András, a környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Természetvédelmi Alapterv néhány részletét ismertette. A Natura 2000 területekről elmondta, hogy az ott gazdálkodók kompenzációt kapnak a gyep és a magánerdők után is. Kiemelte az inváziós fajok elleni védekezést, amelyről uniós rendelet is készül. A nemzeti parkok 300 ezer hektáron gazdálkodnak, és évente 1,4 millió látogató keresi fel azokat.

A Nemzeti Környezetvédelmi Programról szólva Viski József, a stratégiai főosztály vezetője elmondta, hogy a 2020-ig tartó időszakban a cél az életminőség javítása, a természeti értékek védelme, továbbá az erőforrásokkal való takarékosság. A program társadalmi egyeztetése befejeződött, az államtitkári értekezlet is elfogadta, így az december 11-én a kormány elé kerülhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél