<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
1,8 milliárd forintból új szarvasmarha telepet nyitott a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. Az új telepen 720 marhát tartanak majd.

Farkas Sándor a cég vezérigazgatója az átadón elmondta, a beruházás 1,8 milliárd forintos összköltségéből 800 millió forint az uniós támogatás. Ebből egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az országban egyedülállóan korszerű telepet építettek fel. Ilyen méretű és nagyságú automatizált telep Magyarországon nincs - tette hozzá.

Így működik a fejőgép

A cég eddig is foglalkozott tejelő marhákkal, de nem régi telepét korszerűsítette, hanem teljesen újat hozott létre. Az új telepen a fejőrobotokkal felszerelt két istálló mellett építettek egy silóteret, tömeg takarmány tárolót, trágya tárolókat, tejházat, úthálózatot.

A fejőrobotos technológiáról elmondta: ebben a rendszerben a tehenek saját maguk mennek be a robotba "megfejetni” magukat, melyre két-három hónap alatt megtanították őket.

A robot beazonosítja őket, tisztítja, fertőtleníti a tőgybimbókat, felteszi a fejőkelyheket, analizálja a tej minőségét. Ha a minősége jó, akkor a gyűjtőtartályba kerül a tej, ha gondot érzékel, olyan tartályba, ami nem árutej. Emellett, mikor bemegy az állat a fejőrobotba, felismeri a számítógép és a teljesítményének megfelelően adja neki az abrakot.

Állatbarát

„Ez egy teljesen állatbarát technológia, itt az állatok saját maguk keresik fel a fejő részleget, nem hajtják őket, a teljesítményüket folyamatosan figyelik, és ennek megfelelően kezeli őket a rendszer” - hangsúlyozta a vezető.

A két istállóban 720 tehenet tudnak elhelyezni, ahol az itatórendszer, a légtechnika, a szellőzés is automatizált, külön pihenő boxok vannak az állatoknak. GPS-rendszer figyeli, hogy melyik állat, hol tartózkodik, és ezt képernyőn is követni tudják.

Eddig 330-340 fejőstehenük volt, amit 720-ra bővítenek jövő májusra, amikor a tervek szerint már teljes kapacitással működik majd a telep.

Eddig éves viszonylatban 3,7-3,8 millió kilogramm tejet biztosítottak a magyar piacra, amit most közel 8 millióra növelnének. A minőségi javulás - magasabb zsír és fehérje tartalom - mellett, 10 százalékos tejhozam növekedésre is számítanak.

Más létszám is bővül

A telepen eddig 15-16 ember dolgozott, most 10-zel többnek tudnak munkát adni.  A cég árbevételének a jövőben 50 százalékát biztosítja majd a telep, amitől 700 milliós éves árbevételre számítanak, amikor teljes kapacitáson működik. A Kinizsi 2000 éves árbevétele eddig mintegy 2 milliárd forint volt, melyből a tej részleg 330-340 millió forintot hozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár 10 milliárdot ad a kormány a startupoknak
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 10:50
A programban részt vevő vállalkozások 300 millió és másfél milliárd forint közötti befektetést kaphatnak.
Agrár Észhez tért az olaj, megugrott a Mol
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 18:21
Jelentősen erősödött a nemzetközi tőzsdéken az olaj jegyzése, ennek köszönhetően a Mol árfolyama is emelkedett. Mindezt táplálta az a hír is, hogy végre eladhatja a horvát leányvállalatát.
Agrár Megirigyelte a kormány a titkolózó magánbefektetőket
Csabai Károly | 2021. július 17. 11:57
A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.
Agrár Béremelésért járulékcsökkentés - újabb megállapodás jöhet
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 08:18
Béremelésért cserébe járulékcsökkentés, Varga Miháy szerint a kormány ezt ajánlaná a vállalkozóknak. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy újabb, több éves megállapodás előkészítése van folyamatban.
Agrár Kósa Lajos mégsem tudta megmenteni a Csíki Sört
Csabai Károly | 2021. július 8. 05:37
Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.
Agrár Pénzmosás a Vatikánban: egy érsek is a vádlottak között
MTI | 2021. július 3. 15:03
Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt - közölte a Szentszék szombaton.
Agrár A kínai sertéspiac a zöldség- és gyümölcsárakra is hat
PR | 2021. július 2. 16:39
Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.
Agrár Éllovas Magyarország szarvasgomba-exportban
MTI | 2021. június 26. 12:55
Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően - mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján.
Agrár Ne keresse a piacon az őszibarackot, elvitte a fagy
Privátbankár.hu | 2021. június 25. 13:05
Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem az idén, miután a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
Agrár Hatalmas hűtőraktárat nyitott Biatorbágyon az ALDI, Pécsett is terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 16:19
Hatmilliárd forintért hűtőraktárat épített az ALDI a biatorbágyi logisztikai központja mellett, a diszkont lánc további négymilliárd forintot költ a boltok hűtőkapacitásának növelésére. Emellett Pécsett bővíti európai szolgáltató központját.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos