<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1,8 milliárd forintból új szarvasmarha telepet nyitott a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. Az új telepen 720 marhát tartanak majd.

Farkas Sándor a cég vezérigazgatója az átadón elmondta, a beruházás 1,8 milliárd forintos összköltségéből 800 millió forint az uniós támogatás. Ebből egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az országban egyedülállóan korszerű telepet építettek fel. Ilyen méretű és nagyságú automatizált telep Magyarországon nincs - tette hozzá.

Így működik a fejőgép

A cég eddig is foglalkozott tejelő marhákkal, de nem régi telepét korszerűsítette, hanem teljesen újat hozott létre. Az új telepen a fejőrobotokkal felszerelt két istálló mellett építettek egy silóteret, tömeg takarmány tárolót, trágya tárolókat, tejházat, úthálózatot.

A fejőrobotos technológiáról elmondta: ebben a rendszerben a tehenek saját maguk mennek be a robotba "megfejetni” magukat, melyre két-három hónap alatt megtanították őket.

A robot beazonosítja őket, tisztítja, fertőtleníti a tőgybimbókat, felteszi a fejőkelyheket, analizálja a tej minőségét. Ha a minősége jó, akkor a gyűjtőtartályba kerül a tej, ha gondot érzékel, olyan tartályba, ami nem árutej. Emellett, mikor bemegy az állat a fejőrobotba, felismeri a számítógép és a teljesítményének megfelelően adja neki az abrakot.

Állatbarát

„Ez egy teljesen állatbarát technológia, itt az állatok saját maguk keresik fel a fejő részleget, nem hajtják őket, a teljesítményüket folyamatosan figyelik, és ennek megfelelően kezeli őket a rendszer” - hangsúlyozta a vezető.

A két istállóban 720 tehenet tudnak elhelyezni, ahol az itatórendszer, a légtechnika, a szellőzés is automatizált, külön pihenő boxok vannak az állatoknak. GPS-rendszer figyeli, hogy melyik állat, hol tartózkodik, és ezt képernyőn is követni tudják.

Eddig 330-340 fejőstehenük volt, amit 720-ra bővítenek jövő májusra, amikor a tervek szerint már teljes kapacitással működik majd a telep.

Eddig éves viszonylatban 3,7-3,8 millió kilogramm tejet biztosítottak a magyar piacra, amit most közel 8 millióra növelnének. A minőségi javulás - magasabb zsír és fehérje tartalom - mellett, 10 százalékos tejhozam növekedésre is számítanak.

Más létszám is bővül

A telepen eddig 15-16 ember dolgozott, most 10-zel többnek tudnak munkát adni.  A cég árbevételének a jövőben 50 százalékát biztosítja majd a telep, amitől 700 milliós éves árbevételre számítanak, amikor teljes kapacitáson működik. A Kinizsi 2000 éves árbevétele eddig mintegy 2 milliárd forint volt, melyből a tej részleg 330-340 millió forintot hozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Válság: sürgős segítség kell a sertéstartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 10:01
A válságalap megnyitásához a tanács döntésén kívül az Európai Parlament jóváhagyására is szükség lenne.
Agrár Nagy a baj. Az angolok hatoda alig jut élelmiszerhez
MTI | 2021. október 9. 09:05
A brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni.
Agrár Orbán Viktor: nem lehet hitelből emelni a béreket
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 08:49
A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.
Agrár Kritikus helyzet a műtrágyapiacon: a Nitrogénművek Zrt. is támogatja a felhívást
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 18:23
A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban.
Agrár Műtrágya-botrány: reagált az orosz gyártó
Szakonyi Péter | 2021. október 7. 16:07
Több mint 10 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak és bankoknak egy műtrágyakereskedő cég - írtuk meg egy hónappal ezelőtt. A Keleti Agrár Kft. egy oroszországi központú vállalkozás, a PhosAgro termékeit értékesítette - jelentős árkedvezménnyel. De árut nem szállítottak, csak a pénzt vették fel. A botrány tovább folytatódik.
Agrár Jelentős a Magyar Bankholding szerepe az agráriumban
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 14:37
A Magyar Bankholding tagbankjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összesen közel 500 milliárd forintnyi hitel- és lízingállománnyal rendelkeznek az agrárszektorban, ami együttesen több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.
Agrár Búcsút inthetünk az olcsó gyümölcsöknek
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 10:13
Korszakhatáron a gyümölcstermesztés: az éghajlatváltozás máris mutatkozó kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben.
Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Agrár Kicsinálta az időjárás a francia bort
MTI | 2021. szeptember 7. 11:25
Idén 29 százalékkal lehet kisebb a megtermelt bormennyiség a tavalyinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos