Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint minden évben vannak tragédiák, noha a mustgáz, vagyis a szén-dioxid ellen nagyon egyszerű védekezni. A színtelen, szagtalan, a levegőnél 1,5-szer nehezebb gáz a gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukrokból alkohol képződik. Ez a gáz kiszorítja a zárt térben a levegőt, és lassan, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.
A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre; a mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. Megelőzni szenzorok mellett egy égő gyertyával is tudjuk a bajt: érdemes egy égő mécsest vagy gyertyát derékmagasság alatt – még jobb egy lapáton, a lábunk magasságában – tartani. Ha a láng kialszik, akkor nincs elég oxigén a pincében, így azt azonnal hagyjuk el.