Fotó: Jászai Csaba |
Első körben öt magyar vállalkozás kapott engedélyt a szállításra, így Apajról, Dömsödről, Dunakesziről, Hajdúnánásról és Jászszentandrásról szállíthatunk majd friss és fagyasztott marhahússzállítmányok Hongkongba. A tárgyalás-sorozat itt nem ér véget, a tervek szerint tovább bővítenék a termékek körét a juh-, kecske- és vadhúsra is.
Évente átlagosan 150 ezer tonna marhahúst termelnek Magyarországon, ebből 95 ezer tonna, főleg élő állat megy exportra. A legfőbb piac továbbra is az Európai Unió, a kivitel több mint háromnegyedét importáljuk a tagországokba, Oroszországból viszont kiszorultunk az embargó miatt, fűzte hozzá Márton István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
Nem csak a marhánkért bolondul Ázsia Óriási mennyiséget szállítunk disznóhúsból is Kínába, ez pedig a hazai felvásárlási árat is felhajtja, aminek szintén örülhetnek a gazdák, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>> |