TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre gyorsabb ütemre kapcsol a robotizáció a mezőgazdaságban: az USA legnagyobb farmjain már bevett gyakorlat a különböző drónok, szenzorok és szuperszámítógépek bevetése a gazdagabb és minőségibb termésért, de most már a kisebb gazdaságok is ráfeküdtek a robotok alkalmazására. Ezeken a tanyákon ugyanakkor mást és máshogy termesztenek, így új gépekre van szükség. Ilyen a Pittsburgh közelében fekvő, alig három éves Rivendale Farms is, melynek külön, az egyedi igényekre szabottan fejleszt robotokat a közeli egyetem.
Robotizált tehénetetés a Rivendale Farmson. (Fotó: Ross Mantle / The New York Times)

Rohamléptekkel folyik a robotizáció a munkaerőpiac minden szegletében. Ez alól a mezőgazdaság sem kivétel, az itteni gépesítés következő hullámának egyik leglátványosabb képviselőjéről, a guruló étkezőasztalra hajazó gyomirtó robotról mi is megemlékeztünk tavaly. Ez még csak egy munkafolyamatot automatizál, de Nyugat-Európában és a tengerentúlon egyre több az olyan farm, mely igyekszik a lehető legtöbb munkát gépekkel kiváltani. Ilyen a Pittsburgh melletti Bulgerben működő Rivendale Farms is, melyről a New York Times jelentetett meg cikket.

A start-up farm

A Rivendale Farms új szerzemény: 2016-ban kezdték el felépíteni, és a tavalyi volt az első olyan éve, mely során végig üzemelt. Mindössze 175 hektáron terül el, ami jóval elmarad az amerikai farmok átlagos, 444 hektáros méretétől, nem beszélve a maroknyi, 2660 hektáros átlagterületű óriásfarmoktól, melyek az USA mezőgazdasági szektora által megtermelt javak több mint a felét adják. Bár utóbbiaknál is egyre elterjedtebb a gépesítés - GPS-szel felszerelt kombájnok, drónok, talajszenzorok, műholdas képek és szuperszámítógépek segítik a termesztést - de ezeket a megoldásokat a nagyüzemi termelésre szabták, míg a Rivendale sokkal kisebb léptékű történet, más célokkal, melyek más jellegű gépesítési megoldásokat kívánnak. A Times által meglátogatott farm olyan trendbe illeszkedik, mely keretében a gazdák megpróbálnak kevesebb fosszilis tüzelőanyag, műtrágya és feldolgozott takarmány felhasználásával egészségesebb zöldségeket és állatokat nevelni.

A tanya növénytermesztését felügyelő Susanna Meyer egyenesen start-upnak írja le a Rivendalet, mint mondja, ez az egész történet egy ambiciózus ötlettel, egy üres vászonnal és egy jó adag kísérletező kedvvel kezdődött. Meg persze egy még nagyobb adag pénzzel: a Rivendale tulajdonosa Thomas Tull, milliárdos vállalkozó, volt filmproducer, aki az elmúlt néhány évben dollármilliókat költött már a projektre, és még további összegeket fog belepumpálni, mert 2020-ra önfenntartóvá akarja tenni a mintagazdaságát.

Amit eddig megvalósítottak, az is impozáns: a farmon 150 tehén kérődzik az okosórákhoz hasonló, mondjuk, okosnyakörvekkel a nyakában, melyek folyamatosan monitorozzák a mozgásukat és a táplálkozási mintáikat. Természetesen gépi úton fejik őket, de ezek a robotok jóval fejlettebbek azoknál, mint amiket a nagyközönség megszokott. A salátaféléket nevelő üvegház teljesen automatizált, a hőmérsékletet, a páratartalmat folyamatosan szenzorok mérik, a fényerőt pedig önjáró fémredőnyök manipulálják. Hamarosan pedig kisebb robotok járőrözhetnek a veteményesben, gyomlálva, és figyelve, felüti-e a fejét valami betegség a növények között. Ha rendellenességet fedeznek fel, értesítést küldenek a gazda okostelefonjára, egyébként pedig számítógépes látással és gépi tanulással működnek majd. Ezeket a kertészrobotokat a farmhoz közeli Carnegie Mellon University fejleszti a Rivendale számára. Ez azt jelenti, hogy házon belül készülnek, ugyanis Tull amellett, hogy a farm tulaja, tagja a Carnegie Mellon vezetőségének is.

Hogy a kisebb farmok nem vehetik át a gigafarmok gépesítési megoldásait, annak egyebek mellett az az oka, hogy egészen más a profiljuk: különlegesebb növényeket nevelnek, és ez a fajta nem-tömegtermelés specializáltabb robotosítást kíván. Persze a termények is teljesen máshol kötnek ki, mint a gigafarmoknál: a Rivendale tejét, tojását és zöldségeit kiválasztott helyi éttermek és hotelek vásárolják fel. De a Pittsburgh Pirates baseballcsapatot és a Pittsburgh Steelerst amerikaifutball-csapatot is a farm élelmezi - utóbbinak Tull társtulajdonosa is.

Tehén, robot - két jó barát

A Times cikke külön hangsúlyt fektet a tehenek tartására és a megfejésükre. A Rivendale tehenes részlege valóban elég impresszív, itt ugyanis egyetlen ember sem végez fizikai munkát, mindent a gépek oldanak meg, és csak egy dolgozó kell, aki felügyeli a folyamatokat. Gép eteti az állatokat, és három gép feji meg őket, napjában négyszer. A teheneket akkor fejik meg, amikor azok készen állnak erre, ez pedig eltér a szokásos menetrendszerű, időhöz kötött, napi két fejés gyakorlatától. Ez meg is térül, mert a farm igazgatója szerint az itteni tehenek 15 százalékkal több tejet adnak, mint az átlag, magasabb fehérje és zsírtartalommal.

"Akkor esznek, amikor akarnak, akkor fekszenek le aludni, amikor akarnak, és akkor tejelnek, amikor akarnak. És a boldog tehén több és jobb tejet ad"

- mondja Christine Grady.

A teheneknek egy-két hétbe telik, míg megszokják a teljesen gépi bánásmódot. Az állatokat vanília ízesítésű tápgolyócskák csalogatják a fejőállomásokhoz, de nem járhatnak rá minduntalan a csemegére: az állomások szenzorral és mérleggel vannak felszerelve, melyek követik az állatok súlyának alakulását, és nem kezdik el a fejést, míg nincs meg a megfelelő mennyiségű tej a tőgyekben. Amikor a megfelelően tejdús tehén beáll a fejőállomásra, először kis forgókefék lemossák a tőgyeit, majd a tejszívókat lézeres navigációs rendszerrel kalauzolják el a helyükre. Átlagosan hat percig tart egy ilyen fejés, mely végeztével jódos gőzöléssel fertőtlenítik a tőgyeket.

Ebből is látszik, hogy a fejőgépek mekkora utat tettek meg az elmúlt években - egy ilyen 200 ezer dollárba kerül. Ezek és az automata etetőrendszer nélkül öt ember kéne a tehenek felügyelésére és ellátására, egy helyett. A Rivendale-ben használt fejőgépeket a holland Lely cég gyártja, mely piacvezetőnek számít a szegmensben. Egyes európai országokban a tehenek 30 százalékát ezekkel fejik, de az USA-ban egyelőre csak nagyjából 2 százalékot.

A fapados megoldások sem büdösek

Nem minden megoldás high-tech a Rivendale-ben: az egyik betakarítógépet egy sima, akkumulátoros fúró motorja hajtja, amit egy egyszerű, 500 dolláros eszközre szereltek rá. Az elmúlt 10 évben megötszöröződött a hasonló, kisüzemi földművelőeszközök eladása, nyilatkozta a Timesnak a piacvezető Johnny’s Selected Seeds menedzsere. Ez arra is utalhat, hogy nem a Rivendale az egyetlen farm, mely nem veti meg a barkácsolást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél