<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Két évig tervezgette a kormányzat az eredeti tervekhez képest csúszással elindított Eszközkezelőt. A társaság magyarázkodik: 7 hónap alatt 8 lakás vettek meg - de ez volt az "átmeneti időszak". Továbbra is 8 ezer lakás megvásárlása a cél idén. Jövőre is folytatják a programot, forrás lesz - még nem tudni miből.

A közelmúltban módosították a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programját szabályozó törvényt, a kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekről. A jogosultak köre jelentősen bővült, amelynek következtében ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat az Eszközkezelő - reagált tegnapi cikkünkre (Eszközkezelés 2 milliárdból: 7 hónap alatt 8 devizaadóst sikerült megmenteni) a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.

6 hónap átmeneti idő?

Mint írják, a NET-programot szabályozó, idei év januárjától hatályos törvény módosítására a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények a kormány–Bankszövetség tavaly decemberi megállapodása óta számítottak.  A megállapodásnak megfelelően megváltozott a jogi környezet, és júniustól kibővült a jogosultak köre. A januártól júniusig tartó átmeneti időszak alatt ezért a hitelező pénzügyi intézmények – mivel zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése – csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre - írja a NET sajtóközleménye. Vagyis a 2010-es első akciótervben bejelentett eszközkezelő, mely közel egyéves csúszással állt fel végül, 6 hónap "átmeneti időszakkal" rajtolt.

Na, majd most

Ugyanakkor a jogosultsági feltételek bővülése nyomán a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentősen meg fog nőni, mivel már nem feltétel a kényszerértékesítésre-jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek) - magyarázza a NET. Az Eszközkezelőhöz – a banki visszajelzések alapján – várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások, tekintettel arra, hogy nemcsak az Eszközkezelőnek, hanem a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására.

Íme, az új feltételek

Az új szabályok szerint a NET programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs/ élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

A fentiekben leírt feltételek alapján lehet bekerülni a programba, melynek végrehajtása érdekében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a pénzügyi intézményekkel új együttműködési megállapodást köt. A megállapodás hivatott szabályozni egyebek közt azt, hogy a bank és a társaság között a kommunikáció, a különféle igazolások, adatok átadása, áramlása zökkenőmentes, gyors és folyamatos legyen.

Miután a hitelezőktől egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a Magyar Állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

Továbbra is cél az idei 8 ezer lakás

Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. A pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit minden olyan esetben, ahol a törvényi feltételek teljesülnek. A jövő évi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni (a végszavazás szeptemberben várható).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Szokjunk hozzá: másfél-kétmillió forint egy új Balaton-parti lakás négyzetmétere
Mester Nándor | 2021. augusztus 3. 18:31
Egyre több esetben kettessel kezdődik az új balatoni társasházak árcéduláján a négyzetméterár. Vagyis kétmillió forintot kérnek a fejlesztők, akik minden költségnövekedést áthárítanak a vevőre. Az átlagár ennél pár százezerrel kisebb, de folyton növekszik és nem látszik a vége.
Ingatlan Ahogy jósoltuk, júliusban megugrottak a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 10:31
Korábbi cikkeinkben már jeleztük, hogy a nyáron várhatóan emelkedni fognak a lakásbérleti díjak. A friss adatok ezt igazolják.
Ingatlan Ezerrel akarnak felújítani a családok, de az árakat csak kevesen tudják követni
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 3. 06:21
A következő egy évben mintegy 700 ezer lakás felújítása várható, az ezt tervezők 40 százaléka állami támogatást is igényelne – derül ki a GKI és a Masterplast negyedéves felméréséből.
Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos