1p
Két hónapja írtunk arról, hogy 7 hónap alatt csupán 8 lakást vett az Eszközkezelő, azóta már 500 ingatlanról szerződött. Az éves terv eléréséhez így már csak 7500 lakás hiányzik.

Már csaknem ötszáz ingatlant ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) - írta a Világgazdaság. A lap szerdai számában a feltételeken könnyítő jogszabályváltozással magyarázzák, hogy ugrásszerűen nőtt a felkínált lakások száma júliushoz képest, amikor még csak nyolc lakást vásárolt meg az eszközkezelő.

A jelenlegi állapot szerint az eddig felajánlott ingatlanok átlagos szerződéskori értéke 6,8 millió forint, az eszközkezelő ennek a felét fizette ki értük. Ez azt jelenti, hogy a 2 milliárd forintból 100 milliós jegyzett tőkével létrehozott társaság eddig nagyjából 170 milliót költött ingatlanvásárlásra.


Nem fog összejönni az idei cél

A feltételezések szerint a jelenleginél jóval több nehéz helyzetben lévő jelzáloghiteles szeretne élni a lehetőséggel, hogy az eszközkezelő megvásárolja az ingatlanukat, és ők bérlőként a hitelfelvételekori forgalmi érték 1,5 százalékát kitevő éves bérleti díjért élhessenek tovább lakásukban. A jogosultak számát 25 ezer körülire becsülik, 2014-ig ennyi ingatlant terveztek megvásárolni.

Bár a feltételeken lazítottak, a NET valószínűleg nem éri el az idei célját, az idei tervek szerint 8000 ingatlant vásároltak volna meg. Aligha hihető, hogy év végéig még 7500 ingatlant bevesz a társaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elképesztő, mi zajlik a szombathelyi panelpiacon
Mester Nándor | 2024. október 16. 18:59
Már nem csupán Győrbe és környékére költöznek azok, akik élhető városba vágynak vagy közel akarnak lakni ausztriai munkahelyükhöz. Szombathely és környéke kiváló választás, az odatelepültek számának növekedése a népszerűség emelkedését jelzi. A lakásárak még kicsit alacsonyabbak, mint a dunántúli megyék jelentősebb központjaiban, de már jó ideje felfelé tartanak. A kínálat azonban csak lassan bővül új otthonokkal, noha az elmúlt 6-8 évben megjelent nyugati iparvállalatok dolgozói már ott vannak a keresleti oldalon – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés volumene 2024 augusztusában
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 11:55
Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékos csökkenés következett be az ágazat a teljesítményében, és ez előrevetítheti azt is, hogy az ipar mellett az építőipar ágazat is lefelé fogja húzni az október végén megjelenő Q3-as GDP adatokat.
Ingatlan Húsz év, több mint 20 millió forint – ezek a legnépszerűbb lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. október 14. 13:44
Erős évzárásra számítanak a szakértők az ingatlanpiacon, a Duna House által szeptemberre becsült 9754 tranzakció az előző havi értéket 4,8 százalékkal, az egy évvel korábbit 20,9 százalékkal haladta meg - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn.
Ingatlan Sejti, hol lehet ötször olcsóbb egy lakás Budapesthez képest? Mutatjuk
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 08:16
Folytatódott, és tovább gyorsult a lakásdrágulás szeptemberben, de azért nem mindenhol azonos mértékben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Árhullám van Szegeden, de most a lakásoknál
Mester Nándor | 2024. október 9. 18:48
Csaknem 10 hónapja néztünk rá utoljára a szegedi és a környékbeli lakásárakra és a trend egyértelmű: a kínai autógyár meglódította azokat. Nőtt a kereslet, közben új lakás- és infrastrukturális beruházások is a felszínre kerültek – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Óriási a tét Münchenben: eurómilliárdokat terelhetnek át Budapestre
Mester Nándor | 2024. október 8. 15:00
Az intézményi szervezetek idén sem akartak túl sok pénzt költeni nálunk irodaházakra, raktárakra vagy kereskedelmi központokra, de a térség egészében sem, sőt, még az amúgy kevésbé sérülékeny nyugat-európai piacokon sem nagyon. A Deloitte azonban bizakodó. A hétfőn kezdődött müncheni Expo Real nemzetközi szakmai kiállításon a magyar beruházók igyekeznek felkelteni az érdeklődést a magyar projektek iránt.
Ingatlan Tovább drágulhatnak a lakások a kormány miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 7. 16:05
Hogyan reagált a kormány az Airbnb betiltását szorgalmazó terézvárosi népszavazásra? Mi lesz a hosszú távú lakbérekkel? Csökkenhetnek-e a lakásárak, ha kisebb lesz a káosz a főváros belső kerületeiben? Miért lesz áremelkedés ha sokan a nyugdíjra félretett megtakarításaikból akarják fedezni a lakásvásárlást? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Bealkonyult a toronyházaknak Kanadában, jön az európai modell?
Mester Nándor | 2024. október 5. 18:33
Lakhatási válság van az észak-amerikai ország több nagyvárosában. A kormány most új programmal próbálkozik, egyelőre kevés sikerrel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Őrült árak vannak Szigetszentmiklóson és nem tudnak csökkenni
Mester Nándor | 2024. október 2. 19:31
Budapest déli agglomerációjának egyes településein már a főváros külső körzeteiben jellemző házárakkal találkozunk. A fővárosból való kiáramlás és a távolabbi megyékből jövő beáramlás továbbra is erős ebbe a térségbe, ami felerősíti a keresletet, tovább emelve az árakat. Ugyanakkor a közlekedési infrastruktúra erős lemaradásban van, Érden és Szigetszentmiklóson a túlépítettség jelei láthatók, az önkormányzatok már adminisztratív eszközökkel korlátozzák a betelepülést.
Ingatlan Érkezik a pénzeső a lakáspiacra
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 14:29
A lakáspiaci kínálat szeptemberben 1,2 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest a piacra lépő lakásvásárlók miatt, de éves szinten 4 százalékos csökkenés tapasztalható. A kereslet viszont az elmúlt hónapban 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztushoz viszonyítva pedig 6 százalékkal erősödött. A növekvő kereslet folyamatosan apasztja az elmúlt 2 évben felhalmozódott kínálatot is. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások jövő évi adómentes lakáscélú felhasználása. 300 milliárd forintot hozhat a lakáspiacra, ami tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását, ezért még hitelből is érdemes lehet mielőbb lépni, tekintettel a lakásárak várható emelkedésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG