BUX
35 993.81
+2.22%
+783.00
OTP
10 200.00
+4.78%
+465.00
MOL
2 020.00
+1.00%
+20.00
RICHTER
6 880.00
+0.88%
+60.00
MTELEKOM
391.00
+0.26%
+1.00
 
2019. szeptember 20. 11:30

Az ingatlanpiacon manapság uralkodó trendeket figyelme elmondható, hogy az árak egyre magasabbak, ám ennek ellenére bizonyos városokban töretlen a vásárlói kedv. Természetesen ez nagymértékben függ attól, hogy az érintett területen milyen elhelyezkedési, oktatási, kereseti és szórakozási lehetőségek kínálkoznak.

Nem csak az ingatlanárak vannak az egekben, hanem az albérleti díjak is, ez pedig igencsak megnehezíti azok helyzetét, akik családi támogatás nélkül indulnak neki a nagybetűs életnek. Cikkünkben a koltozzbe.hu segítségével gyűjtöttünk össze aktuális információkat a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről.

Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok!

Az elmúlt években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon. A vezető helyet egyértelműen Budapest foglalja el, ahol a négyzetméterárak valahol 450 ezer forint környékén indulnak, de akár a 700-800 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget is elérhetik azok. Az okok nyilvánvalóak, ugyanis Budapest minden tekintetben az ország szíve, ahol rendszerint a munkabérek is jelentősen magasabbak lehetnek, mint a vidéki városokban.

Meglepően borsosak a kecskeméti ingatlanárak!

Nem csak a fővárosban kell azonban mélyen a zsebbe nyúlni, ugyanis a rohamosan fejlődő Kecskeméten minden korábbinál magasabb áron cserélnek gazdát az ingatlanok. A rendkívüli összegek ellenére is tény, hogy folyamatosan nő a kereslet a kecskeméti lakások, házak iránt. Ugyan a belvárosi ingatlanok sem számítanak olcsónak a 300 ezer forint környéki négyzetméter árakkal, de az Arborétum lakóparkban levő ingatlanok esetében sokkal többet ki kell fizetni, itt az árak 460-550 ezer környékén mozognak. A háttérben a városban elérhető rengeteg elhelyezkedési lehetőség áll, de alapvetően elmondható az is, hogy Kecskemét kikapcsolódás és oktatás terén is széles körű lehetőségekkel áll rendelkezésre. Az árak persze az albérletekre is rányomják bélyegüket, így 100 ezer forint alatt aligha lehet kiadó lakást találni a városban.

350 ezer forint az átlagos négyzetméterár a nagyvárosokban!

Az ország más nagyvárosaiban sem olcsó ingatlant vásárolni. A négyzetméterárak például Győrben, Szegeden, Debrecenben átlagosan 270-350 ezer forintnál indulnak. Az élhető városkép és a környék látnivalói nem elhanyagolható szempontok akkor, ha ingatlanvásárlásról van szó. Ennek megfelelően Egerben rohamosan emelkedő árakkal találkozni, így 400 ezer környéki négyzetméterárakkal lehet a városban számolni.

Persze nem mindenhol ilyen drága a vásárlás. Salgótarjánban 230 ezer forint környékén mozognak a legdrágább ingatlanok négyzetméterének árai. Ózdon még alacsonyabbak az árak, bár a legtöbben nem szívesen választják a környéket az elhelyezkedési esélyek kilátástalanságából fakadóan. A vidéki kisvárosokban panellakást már 12 millió környékén kaphatunk, felújításra szoruló házat szintén vásárolhatunk 10 milliós összegért. Persze a luxusra vágyók is megtalálhatják számításukat az olyan kisvárosok kertvárosi részein, mint Nagykőrös, Tiszakécske, így itt akár 30 millióba is kerülhet egy ház.

Ingatlanvásárlás befektetési céllal

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten befektetési céllal vásárolnak ingatlant. Ez leginkább azokra jellemző, akik hitel nélkül is meg tudják oldani a vásárlást, és saját tőkéjük befektetésére keresik az ideális lehetőséget. Az ingatlan kétségkívül jó választás lehet, hiszen a megfelelő helyszín mellett döntve havonta akár 100 ezer forintot is zsebre lehet tenni az albérlet kiadásával. Nem ritka, hogy felújítási céllal történik az ingatlanvásárlás, majd azt korszerűsítve, kiváló állapotban, komoly milliókkal drágábban lehet eladni. Az oktatás és munkavállalás szempontjából frekventált városok gyakori célpontnak számítanak befektetések kapcsán is.

Ingatlanvásárlás hitel nélkül?

A megfelelő anyagi háttérrel rendelkezők gyakran több ingatlant is magukénak tudhatnak. Ugyanakkor a másik véglet is jelen van hazánkban, és ahol nem áll rendelkezésre a szükséges családi segítség és anyagiak, ott bizony igen nehéz egyről a kettőre jutni. A hitelintézetek folyamatosan kínálják ajánlataikat, és az albérletárakat látva gyakran olcsóbbra kijön a havi hiteltörlesztő. Mégis tény azonban, hogy sokak számára egyszerűen nem opció a hitelfelvétel, hiszen nem áll rendelkezésükre a szükséges önerő. A lakáshitel önerő nélkül tulajdonképpen lehetetlen küldetés, hiszen a bankok rendszerint úgy állnak szóba az érdeklődőkkel, ha azok általában a szükséges 30%-os önerőt fel tudják mutatni az ingatlanvásárláshoz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a gyűjtögetés, ami albérletet fizetve általában nem egyszerű feladat. A helyzet azonban nem reménytelen, és várhatóan az ingatlanpiaci lufi is kidurran egy idő után, csökkentve ezzel a négyzetméterárakat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan

Ingatlan A koronavírus kalapálhatja ki a különbséget a vidéki és budapesti lakásárak között
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 09:22
A főváros olcsóbb lesz a turisták eltűnése miatt, a vidéki nagyvárosok árai nagyjából stabilak maradnak az egyetemistáknak köszönhetően.
Ingatlan Sokkhatás a budapesti albérlet-piacon: mi jön az árzuhanás után?
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 16:12
A márciusi sokkhatás után egyértelműen életre kelt a budapesti albérletpiac, az online világhoz történő alkalmazkodás és a csökkenő bérleti díjak hatására élénkült a bérlők kereslete a kiadandó lakások iránt a Rentingo.com adatai szerint. A bérlők jelenleg már több mint 20 ezer forinttal kevesebbet fizetnek egy átlagos albérletért januárhoz képest, és a bérleti díjra vonatkozó alku általánossá vált. Várhatóan a bérleti díjak csökkenése lassulni fog májusban, visszapattanására azonban aligha számíthatunk, mert a korábban Airbnb-n kiadott lakások folyamatosan jelennek meg a hosszú távú bérleti piacon és hétről hétre növelik a kínálatot.
Ingatlan Zöld jelzés a GVH-tól az MNB-alapítványi vagyont kezelő cégnek
Privátbankár.hu | 2020. május 3. 06:07
Az Optima magántőkealapja egy holland bejegyzésű céget vásárolt fel, amely irodák bérbeadásával foglalkozik.
Ingatlan A karanténban rákaptunk a nyaralókra, házakra
Privátbankár.hu | 2020. május 2. 09:01
Idén áprilisban országos szinten az érdeklődések több mint 51 százaléka házakra összpontosult, szemben a tavalyi 44 százalékos aránnyal. A nyaralók adták az összkereslet 6 százalékát, ami majdnem duplája a korábbinak.
Ingatlan Balatoni nyaralók: 80 százalékkal kevesebben érdeklődnek a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 11:34
Alaposan átírta a nyaralópiaci trendet a járványhelyzet.
Ingatlan 30 milliót is lehet spórolni egy házon az agglomerációban Budapesthez képest
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 13:14
Mennek is az emberek Érdre, Szigetszentmiklósra, Veresegyházra.
Ingatlan A rozsdaövezeti lakásáfa gyógyítja meg a budapesti ingatlanpiacot?
Privátbankár.hu | 2020. április 17. 08:47
Visszatér a tavaly kifutott kedvezményes lakásáfa: a rozsdaövezetekben épülő ingatlanokra lesz érvényes. Az ingatlan.com szerint hosszabb távon és megfelelő lakásszám esetén ezek az új rozsda-lakások kiegyensúlyozottabbá tehetik a budapesti ingatlanpiacot, mert a növekvő kínálat a versenyhelyzetet fokozhatja az új lakások piacán.
Ingatlan Lejtőre került a lakásépítési kedv
Privátbankár.hu | 2020. április 14. 09:32
Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul az idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre.
Ingatlan Ráborították a 100 ezer forint alatti lakásokat a budapesti albérletpiacra
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 08:06
Folytatódik a masszív átalakulás a lakáspiacon belül az albérleteknél: március elejéhez képest országszerte 22 százalékkal nőtt a kínálat, Budapesten pedig 12 százalékos volt a bővülés. Tripláztak a 100 ezer alatti fővárosi lakások.
Ingatlan Nagyot esett a lakáspiac a koronavírus miatt
MTI | 2020. április 1. 15:26
Márciusban 11 100 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ez 23 százalékos visszaesés tavaly márciushoz képest, amikor 14 373 adásvétel történt és 15 százalékos csökkenés az előző hónaphoz viszonyítva a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint - közölte a társaság.
hírlevél