BUX
36 530.78
+0.46%
+167.00
OTP
10 970.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 803.00
+0.45%
+8.00
RICHTER
7 140.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 20. 11:30

Az ingatlanpiacon manapság uralkodó trendeket figyelme elmondható, hogy az árak egyre magasabbak, ám ennek ellenére bizonyos városokban töretlen a vásárlói kedv. Természetesen ez nagymértékben függ attól, hogy az érintett területen milyen elhelyezkedési, oktatási, kereseti és szórakozási lehetőségek kínálkoznak.

Nem csak az ingatlanárak vannak az egekben, hanem az albérleti díjak is, ez pedig igencsak megnehezíti azok helyzetét, akik családi támogatás nélkül indulnak neki a nagybetűs életnek. Cikkünkben a koltozzbe.hu segítségével gyűjtöttünk össze aktuális információkat a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről.

Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok!

Az elmúlt években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon. A vezető helyet egyértelműen Budapest foglalja el, ahol a négyzetméterárak valahol 450 ezer forint környékén indulnak, de akár a 700-800 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget is elérhetik azok. Az okok nyilvánvalóak, ugyanis Budapest minden tekintetben az ország szíve, ahol rendszerint a munkabérek is jelentősen magasabbak lehetnek, mint a vidéki városokban.

Meglepően borsosak a kecskeméti ingatlanárak!

Nem csak a fővárosban kell azonban mélyen a zsebbe nyúlni, ugyanis a rohamosan fejlődő Kecskeméten minden korábbinál magasabb áron cserélnek gazdát az ingatlanok. A rendkívüli összegek ellenére is tény, hogy folyamatosan nő a kereslet a kecskeméti lakások, házak iránt. Ugyan a belvárosi ingatlanok sem számítanak olcsónak a 300 ezer forint környéki négyzetméter árakkal, de az Arborétum lakóparkban levő ingatlanok esetében sokkal többet ki kell fizetni, itt az árak 460-550 ezer környékén mozognak. A háttérben a városban elérhető rengeteg elhelyezkedési lehetőség áll, de alapvetően elmondható az is, hogy Kecskemét kikapcsolódás és oktatás terén is széles körű lehetőségekkel áll rendelkezésre. Az árak persze az albérletekre is rányomják bélyegüket, így 100 ezer forint alatt aligha lehet kiadó lakást találni a városban.

350 ezer forint az átlagos négyzetméterár a nagyvárosokban!

Az ország más nagyvárosaiban sem olcsó ingatlant vásárolni. A négyzetméterárak például Győrben, Szegeden, Debrecenben átlagosan 270-350 ezer forintnál indulnak. Az élhető városkép és a környék látnivalói nem elhanyagolható szempontok akkor, ha ingatlanvásárlásról van szó. Ennek megfelelően Egerben rohamosan emelkedő árakkal találkozni, így 400 ezer környéki négyzetméterárakkal lehet a városban számolni.

Persze nem mindenhol ilyen drága a vásárlás. Salgótarjánban 230 ezer forint környékén mozognak a legdrágább ingatlanok négyzetméterének árai. Ózdon még alacsonyabbak az árak, bár a legtöbben nem szívesen választják a környéket az elhelyezkedési esélyek kilátástalanságából fakadóan. A vidéki kisvárosokban panellakást már 12 millió környékén kaphatunk, felújításra szoruló házat szintén vásárolhatunk 10 milliós összegért. Persze a luxusra vágyók is megtalálhatják számításukat az olyan kisvárosok kertvárosi részein, mint Nagykőrös, Tiszakécske, így itt akár 30 millióba is kerülhet egy ház.

Ingatlanvásárlás befektetési céllal

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten befektetési céllal vásárolnak ingatlant. Ez leginkább azokra jellemző, akik hitel nélkül is meg tudják oldani a vásárlást, és saját tőkéjük befektetésére keresik az ideális lehetőséget. Az ingatlan kétségkívül jó választás lehet, hiszen a megfelelő helyszín mellett döntve havonta akár 100 ezer forintot is zsebre lehet tenni az albérlet kiadásával. Nem ritka, hogy felújítási céllal történik az ingatlanvásárlás, majd azt korszerűsítve, kiváló állapotban, komoly milliókkal drágábban lehet eladni. Az oktatás és munkavállalás szempontjából frekventált városok gyakori célpontnak számítanak befektetések kapcsán is.

Ingatlanvásárlás hitel nélkül?

A megfelelő anyagi háttérrel rendelkezők gyakran több ingatlant is magukénak tudhatnak. Ugyanakkor a másik véglet is jelen van hazánkban, és ahol nem áll rendelkezésre a szükséges családi segítség és anyagiak, ott bizony igen nehéz egyről a kettőre jutni. A hitelintézetek folyamatosan kínálják ajánlataikat, és az albérletárakat látva gyakran olcsóbbra kijön a havi hiteltörlesztő. Mégis tény azonban, hogy sokak számára egyszerűen nem opció a hitelfelvétel, hiszen nem áll rendelkezésükre a szükséges önerő. A lakáshitel önerő nélkül tulajdonképpen lehetetlen küldetés, hiszen a bankok rendszerint úgy állnak szóba az érdeklődőkkel, ha azok általában a szükséges 30%-os önerőt fel tudják mutatni az ingatlanvásárláshoz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a gyűjtögetés, ami albérletet fizetve általában nem egyszerű feladat. A helyzet azonban nem reménytelen, és várhatóan az ingatlanpiaci lufi is kidurran egy idő után, csökkentve ezzel a négyzetméterárakat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan

Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
hírlevél