4p
Az ingatlanpiacon manapság uralkodó trendeket figyelme elmondható, hogy az árak egyre magasabbak, ám ennek ellenére bizonyos városokban töretlen a vásárlói kedv. Természetesen ez nagymértékben függ attól, hogy az érintett területen milyen elhelyezkedési, oktatási, kereseti és szórakozási lehetőségek kínálkoznak.

Nem csak az ingatlanárak vannak az egekben, hanem az albérleti díjak is, ez pedig igencsak megnehezíti azok helyzetét, akik családi támogatás nélkül indulnak neki a nagybetűs életnek. Cikkünkben a koltozzbe.hu segítségével gyűjtöttünk össze aktuális információkat a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetről.

Budapesten a legdrágábbak az ingatlanok!

Az elmúlt években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon. A vezető helyet egyértelműen Budapest foglalja el, ahol a négyzetméterárak valahol 450 ezer forint környékén indulnak, de akár a 700-800 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget is elérhetik azok. Az okok nyilvánvalóak, ugyanis Budapest minden tekintetben az ország szíve, ahol rendszerint a munkabérek is jelentősen magasabbak lehetnek, mint a vidéki városokban.

Meglepően borsosak a kecskeméti ingatlanárak!

Nem csak a fővárosban kell azonban mélyen a zsebbe nyúlni, ugyanis a rohamosan fejlődő Kecskeméten minden korábbinál magasabb áron cserélnek gazdát az ingatlanok. A rendkívüli összegek ellenére is tény, hogy folyamatosan nő a kereslet a kecskeméti lakások, házak iránt. Ugyan a belvárosi ingatlanok sem számítanak olcsónak a 300 ezer forint környéki négyzetméter árakkal, de az Arborétum lakóparkban levő ingatlanok esetében sokkal többet ki kell fizetni, itt az árak 460-550 ezer környékén mozognak. A háttérben a városban elérhető rengeteg elhelyezkedési lehetőség áll, de alapvetően elmondható az is, hogy Kecskemét kikapcsolódás és oktatás terén is széles körű lehetőségekkel áll rendelkezésre. Az árak persze az albérletekre is rányomják bélyegüket, így 100 ezer forint alatt aligha lehet kiadó lakást találni a városban.

350 ezer forint az átlagos négyzetméterár a nagyvárosokban!

Az ország más nagyvárosaiban sem olcsó ingatlant vásárolni. A négyzetméterárak például Győrben, Szegeden, Debrecenben átlagosan 270-350 ezer forintnál indulnak. Az élhető városkép és a környék látnivalói nem elhanyagolható szempontok akkor, ha ingatlanvásárlásról van szó. Ennek megfelelően Egerben rohamosan emelkedő árakkal találkozni, így 400 ezer környéki négyzetméterárakkal lehet a városban számolni.

Persze nem mindenhol ilyen drága a vásárlás. Salgótarjánban 230 ezer forint környékén mozognak a legdrágább ingatlanok négyzetméterének árai. Ózdon még alacsonyabbak az árak, bár a legtöbben nem szívesen választják a környéket az elhelyezkedési esélyek kilátástalanságából fakadóan. A vidéki kisvárosokban panellakást már 12 millió környékén kaphatunk, felújításra szoruló házat szintén vásárolhatunk 10 milliós összegért. Persze a luxusra vágyók is megtalálhatják számításukat az olyan kisvárosok kertvárosi részein, mint Nagykőrös, Tiszakécske, így itt akár 30 millióba is kerülhet egy ház.

Ingatlanvásárlás befektetési céllal

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten befektetési céllal vásárolnak ingatlant. Ez leginkább azokra jellemző, akik hitel nélkül is meg tudják oldani a vásárlást, és saját tőkéjük befektetésére keresik az ideális lehetőséget. Az ingatlan kétségkívül jó választás lehet, hiszen a megfelelő helyszín mellett döntve havonta akár 100 ezer forintot is zsebre lehet tenni az albérlet kiadásával. Nem ritka, hogy felújítási céllal történik az ingatlanvásárlás, majd azt korszerűsítve, kiváló állapotban, komoly milliókkal drágábban lehet eladni. Az oktatás és munkavállalás szempontjából frekventált városok gyakori célpontnak számítanak befektetések kapcsán is.

Ingatlanvásárlás hitel nélkül?

A megfelelő anyagi háttérrel rendelkezők gyakran több ingatlant is magukénak tudhatnak. Ugyanakkor a másik véglet is jelen van hazánkban, és ahol nem áll rendelkezésre a szükséges családi segítség és anyagiak, ott bizony igen nehéz egyről a kettőre jutni. A hitelintézetek folyamatosan kínálják ajánlataikat, és az albérletárakat látva gyakran olcsóbbra kijön a havi hiteltörlesztő. Mégis tény azonban, hogy sokak számára egyszerűen nem opció a hitelfelvétel, hiszen nem áll rendelkezésükre a szükséges önerő. A lakáshitel önerő nélkül tulajdonképpen lehetetlen küldetés, hiszen a bankok rendszerint úgy állnak szóba az érdeklődőkkel, ha azok általában a szükséges 30%-os önerőt fel tudják mutatni az ingatlanvásárláshoz. Ilyenkor nem marad más hátra, mint a gyűjtögetés, ami albérletet fizetve általában nem egyszerű feladat. A helyzet azonban nem reménytelen, és várhatóan az ingatlanpiaci lufi is kidurran egy idő után, csökkentve ezzel a négyzetméterárakat.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG