<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ingatlan adásvétel legnagyobb és egyben legfontosabb költsége az ingatlan vételára, azonban számos olyan egyéb, direkt és indirekt költség is felmerül, amivel gyakran nem számolnak a vevők és így az sem merül fel, hogy ezeket a kiadásokat kis körültekintéssel, ha elkerülni nem is, de csökkenteni mindenképpen lehetne.

Az ingatlanvásárlás kapcsán a legjelentősebb kiadás mindig a vételár, azonban számos további költség is felmerül a vevő oldalán, amire nem árt időben felkészülni és előzetes költségvetést készíteni. A kiadások számbavétele segít pontosan meghatározni azt, hogy mekkora terhet jelent az új ingatlan megvásárlása és már ekkor számba lehet venni azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével az adásvétellel járó kiadásokat csökkenthetjük.

A kulcs mellé kell egy jó számítás is a plusz költségekről (fotó: pixabay.com)A kulcs mellé kell egy jó számítás is a plusz költségekről (fotó: pixabay.com)

„Közvetlenül az eladótól vásárolva megspórolható az ingatlanközvetítő költsége, ami 3-5 százalékkal csökkentheti az adott ingatlan vételárát. Az érem másik oldala viszont, hogy az ingatlanszakértők amellett, hogy pontosan tisztában vannak az ingatlan és annak környezetének aktuális árszínvonalával, pontosan ismerik a felek motivációit, így nagyon valószínű, hogy jobb vételárat tudnak kialkudni annál, mint amit a vevő közvetlenül érne el az eladónál” – mondta Becz Attila, az OTP Ingatlanpont Budapest II. Szépvölgyi úti iroda vezető értékesítési tanácsadója.

Díjak, illeték, hitel és egyéb költségek
A vételár mellett az ingatlanvásárlás kötelező költsége az általában fél és egy százalék közötti ügyvédi díj, amit minden esetben a vevő fizet. Az ügyvéd személye szabadon választható, de a legalacsonyabb díj mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy az adott ügyvéd mekkora tapasztalattal rendelkezik az ingatlan adásvétel területén és vállalja-e a letét kezelését. Az ingatlanközvetítőn keresztül megbízott ügyvéd esetében biztosak lehetünk abban, hogy a javasolt szakértő nagy gyakorlattal rendelkezik az ingatlanügyletekben és valószínűleg a megbízások nagy száma miatt a munkadíj is kedvezőbben alakul, mintha a vevő közvetlenül keresne meg egy ügyvédet.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mitől reped az ingatlan fala, szeretnénk meggyőződni a felhasznált anyagok minőségéről, vagy nagyobb szabású, falak mozgatásával járó felújítást tervezünk, akkor lakásvásárlás esetében is érdemes, sőt javasolt konzultálni egy statikussal. A jó statikus nemcsak feltárja a problémákat, hanem megoldási javaslatot is ad ezekre. Emellett figyeljünk arra is, hogy a szakember ne csak tanácsot adjon, hanem statikai szakvéleményt is készítsen, ami akár az adásvételi szerződés mellékletét is képezheti, rögzítve az ingatlan valós állapotát, védve az eladót és a vevőt is a későbbi peres kérdésektől és költségektől.

Minden ingatlanvásárlás esetén kötelező az ingatlanszerzési illeték megfizetése, ennek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Bizonyos esetekben csökkenthető az illeték mértéke vagy a vevő mentesülhet is a fizetési kötelezettség alól, például ha CSOK igénybevételével vásárol, illetve a házastársak közötti vagy egyenes ági rokonok közti adásvétel is illetékmentes. Így az adott adásvételnél igénybe vehető kedvezményekről érdemes jogi, illetve ingatlanszakértőnél előzetesen tájékozódni.

Szintén a vevőt terhelik a költözés és esetleges felújítás költségei. A költöztetés esetén elsőre a legolcsóbbnak tűnő megoldás, ha családunk, barátaink segítségét vesszük ehhez igénybe, de a legbiztosabb, ha egy profi költöztető cégre bízzuk magunkat, főleg, ha terjedelmes bútorokat kell mozgatni vagy nincs lift az épületben. Az építőanyagok árának drasztikus növekedése és az egyre jellemzőbb szakemberhiány miatt már egy kisebb felújítás is elérheti a milliós nagyságrendet, így mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy egy pénzügyi szakértő is segítsen.

„Jelenleg Magyarországon annyira sokféle és sokrétű, ingatlanhoz kapcsolódó támogatás vehető igénybe, hogy nem elvárható az, hogy minden vevő tisztában legyen a lehetőségeivel. Még akkor is érdemes feltérképezni a rendelkezésre álló támogatási konstrukciókat, ha az ingatlan teljes vételára rendelkezésre áll.” – tette hozzá az OTP Ingatlanpont tanácsadója.

Az időnk is pénz
Az idő pénz, így szintén jelentős, bár összegszerűen nehezen kifejezhető körülmény az, hogy mennyire gördülékenyen zajlik vagy legrosszabb esetben meghiúsul-e az adásvétel. Ilyen körülmény lehet külföldi partner esetén a nyelvi korlát, illetve az eladó és vevő közötti vélt vagy valós nézeteltérés. Ezek feloldásban szintén megoldás lehet egy ingatlanszakértő bevonása, aki a két fél közti moderálással gyorsíthatja az adásvétel folyamatát és így csökkenti a kiadásokat. Ugyanilyen áttételesen jelentkező költség az ingatlan keresésére fordított idő, amikor érdemes mérlegelni azt, hogy a saját munka- és/vagy szabadidőnket fordítjuk erre vagy megbízunk vele egy szakértőt.

Az ingatlanhitel kapcsán az egyszeri költségek mellett a legnagyobb költség a havi szinten fizetendő törlesztőrészlet és kamat, ezért érdemes alaposan körüljárni azt, hogy milyen konstrukciók érhetőek el és előzetes értékbecslést kérni a pénzintézettől, hogy már a szerződéskötés előtt tisztában legyünk azzal, hogy a kiválasztott ingatlan megfelelő fedezet-e a bank számára és a folyósított hitel elegendő lesz-e az ingatlan vételárának megfizetésére. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos