3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Duna House becslése szerint az idei piaci forgalom 14 százalékos erősödést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Ennek általában áremelkedés a következménye, de nyilván ez nem egyformán következik be az egyes régiókban. Hol drágultak legjobban a budapesti ingatlanok, és melyek kerületekben kérnek kevesebbet a vevőktől?

Érdekes összehasonlítani a főváros kerületeiben megvásárolt téglaépítésű ingatlanok négyzetméter árait 2012. és 2014. első féléves adatai alapján. A két időszak abban azonos, hogy a Duna House budapesti téglalakás árindexe szerint az első negyedévben 90, a másodikban pedig 93 százalékponton állt a mutató, vagyis elvileg hasonló értékeket kellene találnunk - olvasható az elemzésben.

A forgalom növekedése azonban még ha nagyjából egységes is ott, ahol van piac, annak hatása már különböző, így vannak olyan kerületek, ahol drágább- és vannak olyanok, ahol olcsóbb négyzetméteráron vették idén lakásokat, mint két évvel ezelőtt.

Mit mutat a két presztízskerület?

A két legnagyobb árváltozást a főváros két belső, presztízskerülete mutatja, az I. és az V. kerületek. Az V. kerületben 2012-ben 323 ezer forintért, idén 379 ezer forintért, vagyis 15 százalékkal drágább áron vásároltak, mint két éve. Ez egyébként Budapest legkevesebb, 9 ezer alatti ingatlan darabszámmal bíró kerülete, amely a fővárosi piac egészének mindössze fél százalékát szokta kitenni, így tavaly például még 100 ingatlan sem cserélt itt gazdát.

Az I. kerület sem sokkal nagyobb, itt 17 ezer körüli ingatlan található és a forgalom is csupán a budapesti piac 2 százalékát teszi ki, ami tavaly alig több mint félezer adás-vételt jelentett. 2012 első félévében az itt megvásárolt lakások átlagos négyzetméter ára 296 ezer forint volt, idén már 342 ezer, ami 13 százalékos növekedést jelent.

Két további belső kerületet, a VI. és VII. kerületeket érdemes még megemlíteni, mindkettőben 6 százalék körüli az árnövekedés. A VI.-ban 273-ről 292-re, a VI.-ben 229-ről 243-ra nőtt a megvásárolt ingatlanok átlagos négyzetméter ára.

A mérleg másik oldala

A XXII. kerületben közel 15 százalék mutatkozott a gazdát cserélt ingatlanok áraiban: két éve 287, idén már 250 volt az átlag. A XV. és XVII. kerületek is 10 százalék csökkenést mutattak, a XV.-ben most 219, a XVII.-ben pedig 225 ezer forint a négyzetméterenkénti átlag.

"Látszik tehát, hogy nem egyformán mozog a piac, és talán lehet azt is mondani, hogy túlárazott egy-egy lokáció, de ha akad vevő ennyiért is, akkor ezek a jelenlegi valós piaci árak" - áll a Duna House elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG