3p
Rossz volt a munkaerőpiaci helyzet augusztusban Ausztriában, közel 43 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, akárcsak egy évvel ezelőtt, és eközben néhány ezerrel kevesebb külföldit foglalkoztattak. Ám míg egy éve pár százzal több, most hatszázzal kevesebb magyar kapott ott állást. A románok kicsit javítani tudtak.

A júliusi 2600 fős emelkedés után augusztusban 629 fővel, 69 325 főre csökkent az Ausztriában hivatalosan foglalkoztatott magyar állampolgárok száma, így kissé eltávolodott a nyár közepén beállított rekordtól – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szervezetének adataiból (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger).

Ez nem túl meglepő, úgy látszik, az augusztus nem a legjobb hónap az osztrák munkaerőpiacon, mert 42 717 állás szűnt meg az egész gazdaságban. Ezen belül 5430 külföldi veszítette el az állását. (Az osztrák munkaerőpiac egyébként erősen szezonális, nyáron és télen nő a foglalkoztatás, nagyrészt a turizmus miatt.)

 

Egy évvel korábban júliusról augusztusra 41 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma az alpesi országban, igaz, akkor ennek ellenére mintegy 250 fővel több magyar kapott munkát. Most alig volt olyan származási ország, amelynek munkavállalói többen lettek volna, a hagyományos küldő országok, mint Németország, Törökország vagy a volt Jugoszlávia országai, Lengyelország, mind-mind sok száz főt veszítettek a munkaerőpiacon.

 

Szinte csak a román állampolgárságú munkaerő létszáma nőtt, az is csak 114 fővel, utána jött Szlovénia 44 dolgozóval. Mint ismeretes, Románia és Bulgária esetében január 1-től oldották fel a korábbi korlátozásokat, amit a dolgozóik kivándorlásának gyorsulása követett. Bár a kezdeti hónapok megugrása mára lecsendesedni látszik.

(Bécs, az osztrák uralkodók schönbrunni nyári palotája)

A külföldiek aránya a munkaerőpiacon nem változott, 17,1 százalék maradt.

Az AMS osztrák állami munkaügyi szervezet havi jelentése szerint augusztusban a több mint 3,56 millió ausztriai foglalkoztatott egy év alatt 0,6 százalékos, mintegy 22 ezer fős növekedést jelent. (A Hauptverband adataiból viszont csak 0,3 százalékos növekedés adódik.) A munkanélküliek száma  ez idő alatt 11,1 százalékkal 292 ezerre nőtt. A külföldiek körében ugyanakkor ez a növekedés 23,3 százalékos volt, már majdnem 70 ezer külföldi állampolgárt tartanak nyilván munkanélküliként.

Eközben mindössze 28 ezer betöltetlen állást tartottak nyilván az országban. Ám 4,9 százalékos munkanélküliségi rátájával még mindig Ausztriában (és Németországban) mérik a legalacsonyabb munkanélküliséget az EU 28 tagállama között (júliusi adatok szerint).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG