<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Rossz volt a munkaerőpiaci helyzet augusztusban Ausztriában, közel 43 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, akárcsak egy évvel ezelőtt, és eközben néhány ezerrel kevesebb külföldit foglalkoztattak. Ám míg egy éve pár százzal több, most hatszázzal kevesebb magyar kapott ott állást. A románok kicsit javítani tudtak.

A júliusi 2600 fős emelkedés után augusztusban 629 fővel, 69 325 főre csökkent az Ausztriában hivatalosan foglalkoztatott magyar állampolgárok száma, így kissé eltávolodott a nyár közepén beállított rekordtól – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szervezetének adataiból (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger).

Ez nem túl meglepő, úgy látszik, az augusztus nem a legjobb hónap az osztrák munkaerőpiacon, mert 42 717 állás szűnt meg az egész gazdaságban. Ezen belül 5430 külföldi veszítette el az állását. (Az osztrák munkaerőpiac egyébként erősen szezonális, nyáron és télen nő a foglalkoztatás, nagyrészt a turizmus miatt.)

 

Egy évvel korábban júliusról augusztusra 41 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma az alpesi országban, igaz, akkor ennek ellenére mintegy 250 fővel több magyar kapott munkát. Most alig volt olyan származási ország, amelynek munkavállalói többen lettek volna, a hagyományos küldő országok, mint Németország, Törökország vagy a volt Jugoszlávia országai, Lengyelország, mind-mind sok száz főt veszítettek a munkaerőpiacon.

 

Szinte csak a román állampolgárságú munkaerő létszáma nőtt, az is csak 114 fővel, utána jött Szlovénia 44 dolgozóval. Mint ismeretes, Románia és Bulgária esetében január 1-től oldották fel a korábbi korlátozásokat, amit a dolgozóik kivándorlásának gyorsulása követett. Bár a kezdeti hónapok megugrása mára lecsendesedni látszik.

(Bécs, az osztrák uralkodók schönbrunni nyári palotája)

A külföldiek aránya a munkaerőpiacon nem változott, 17,1 százalék maradt.

Az AMS osztrák állami munkaügyi szervezet havi jelentése szerint augusztusban a több mint 3,56 millió ausztriai foglalkoztatott egy év alatt 0,6 százalékos, mintegy 22 ezer fős növekedést jelent. (A Hauptverband adataiból viszont csak 0,3 százalékos növekedés adódik.) A munkanélküliek száma  ez idő alatt 11,1 százalékkal 292 ezerre nőtt. A külföldiek körében ugyanakkor ez a növekedés 23,3 százalékos volt, már majdnem 70 ezer külföldi állampolgárt tartanak nyilván munkanélküliként.

Eközben mindössze 28 ezer betöltetlen állást tartottak nyilván az országban. Ám 4,9 százalékos munkanélküliségi rátájával még mindig Ausztriában (és Németországban) mérik a legalacsonyabb munkanélküliséget az EU 28 tagállama között (júliusi adatok szerint).

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG