BUX
35 990.78
+0.16%
+58.00
OTP
10 960.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2018. november 14. 15:03

Stabil, bejelentett munkahely egy hazai nagyvállalatnál, kimagasló cafetéria, ingyenes fogászat, vállalati üdülő. Nagyjából ezekkel az előnyökkel próbálja magához csábítani a Fővárosi Közterület-fenntartó az álláskeresőket. Miközben munkaerőhiány miatt komoly fennakadás lett a fővárosi szemétszállításban, megnéztük, milyen pozícióra és milyen feltételekkel vadássza a dolgozókat a fővárosi hulladékszállító.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Mint ahogy arról az utóbbi hetekben szóltak a hírek, Budapest szinte össze kerületében (és több megyében) akadozott a szemétszállítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) már nyár végén elismerte, a szelektív hulladék elszállításának csúszását az általa ellátott helyeken a munkaerőhiány okozza. Az FKF az InfoRádió megkeresésére közölte: a munkaerőpiaci helyzet rájuk is hatással van, több más pozíció mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keresik a jelentkezőket, a társaságnál több betöltetlen álláshely van.

Ennek apropóján járunk most utána, hogy milyen állásajánlatokat kínál a hulladékszállító. Honlapjukon három fő kategóriában vannak az aktuális álláshirdetések: fizikai dolgozóknak, szellemi munkaerőnek és pályakezdő fiataloknak kínálnak különféle pozíciókat. Ezek közül választottunk ki néhányat és megnéztük, milyen elvárásoknak kell megfelelni egy adott poszton, illetve mit kínál a jelentkezőknek az FKF.

Fizikai dolgozó munkakörben jelenleg 16 pozícióban várják az érdeklődőket. Többek között vízlágyító-sótalanító kezelőt, köztisztasági gépjárművezetőt, hulladékrakodót, mérlegkezelőt, üzemanyagkút-kezelőt és kazángépészt is keresnek. Hogy egy-egy pozícióra hány üres hely van, az az oldalról nem derül ki. Fényképes önéletrajzokat egy központi e-mail címre kell elküldeni, több pozíciónál pedig azonnal munkába is lehetne állni.

Kiemelkedő jövedelmet nyújtó edényzet-ürítés

Legnagyobb hiány valószínűleg a fizikai dolgozókból, ezen belül is kukásokból van a társaságnál. Hivatalosan „hulladékrakodó” munkakörre két kiírást találni az oldalon. Az első hirdetésnél (Hulladékrakodó, köztisztasági ágazat) Budapestre valamint az agglomerációba (Dunabogdány, Leányfalu, Tahitótfalu) keresnek most embereket „lakossági, utcai és intézményi hulladék rakodásra, a rendszeresített edényzetből a vezényelt hulladékgyűjtő-járműbe való ürítéssel” – szól a kicsit bonyolult felhívás. Emellett feladat még a budapesti utcák kézi takarítása, a kukák ürítése és a kijelölt közterületek tisztán tartása.

Erre a munkára 8 általános iskolai végzettség az elvárás, valamint gépkezelői jogosítvány (ez a kiírás szerint a próbaidő után az FKF költségén megszerezhető). Az önállóság, a fizikai állóképesség és az alkalmazkodó képesség mellett a pontos napi munkakezdést (ami reggel 6 óra) is megjelölték.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Cserébe mit kínál a kukásoknak az FKF? A hirdetés szerint kiemelkedő jövedelmet nyújtanak. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki, azt közlik viszont, hogy évente fejlesztik a munkabért, munkabérpótlékot, jutalmakat, és teljesítményalapú ösztönzési rendszert, próbaidő után "kimagasló" cafetériát (SZÉP-kártya, Erzsébet-kártya, nyugdíj- és egészségpénztár) adnak. Igény esetén munkásszállót biztosítanak, de jár még ingyenes fogászat, kedvezményes üdülés is az FKF üdülőiben, valamint mobiltelefon-előfizetésre kedvezményes céges flottacsomagot kínálnak.

A másik hirdetés (Hulladékrakodó) szerint csak Budapestre is keres a vállalat kukásokat. Itt a napi munkakezdés reggel 4 és 5 óra között van, de elvárás még az „eseti jellegű” hétvégi munkavégzés, amit túlóra-pótlékkal díjaznak.

Dolgozz egy magyar nagyvállalatnál!

Az FKF az álláshirdetések többségénél az előnyök közt kiemeli, hogy a jelentkező egy hazai nagyvállalatnál dolgozhat, a feladatok pedig változatosak a „stabil vállalatnál”. Ez például a Vízlágyító-sótalanító kezelői álláspályázatnál is szerepel. Erre a feladatra egyébként érettségivel, vegyipari szakmunkás vagy 8 általános és egy szakirányú tanfolyammal lehet jelentkezni. Elvárás még a „megbízhatóság, a folyamatos munkarend és a három műszak vállalása. Előnyt jelent a vegyész végzettség.

A feladat pedig a „a Hulladékhasznosító Mű víz-előkészítési technológiájában a berendezések szakszerű üzemeltetése”, továbbá „a víz minőségének ellenőrzése a vizsgálati módszerek és az előírt vizsgálati időpontok betartásával”.

Nem csak kétkezi munkásokat várnak

A szellemi munkaköröknél jelenleg 6 szakterületet találni az oldalon. Keresnek HR kontrollert, építőmérnöki műszaki ellenőrt, számlalikvidátort, ügyfélszolgálati ügyintézőt, analitikust és biztonsági munkatársat.

Utóbbinál „a társaság egész területén a munkavédelmi feladatkör ellátása”, a munkahelyek munkavédelmi kockázatértékelése, munkabiztonsági előírások végrehajtatása, betartatása tartozik a fő feladatok közé. Elvárás a középfokú végzettség, villamos- és gépész műszaki szakismeret, középfokú munkavédelmi végzettség, számítógépes ismeret. Előnyt jelent a 2 éves szakmai tapasztalat.

A fenti állásajánlatokat is a stabil munkahely ígéretével próbálják vonzóbbá tenni, valamint 3 hónap után járó cafetéria juttatással, ingyenes fogászattal, foglalkozás-egészségügyi szolgálattal és kedvezményes üdülés lehetőségével.

Fejlődési lehetőség

Az FKF pályakezdőknek is kínál több pozíciót. Három üzemükbe várnak például autószerelőket, lakatosokat, gépiparosokat, de köztisztasági járműkezelőnek és hulladékrakodóknak is lehet jelentkezni a Hulladékbegyűjtési és -szállítási Igazgatóságra.

Mit várnak a fiatal álláskeresőktől? Befejezett iskolai tanulmányokat, elhivatottságot, felelősségtudatot, csapatmunkát. Mit adnak ezért?

  • "egy kiváló szakembergárdából álló csapat tagja lehetsz,
  • korszerű technológiákkal dolgozhatsz,
  • fejlődési lehetőséget egy stabil hátterű cégnél”– szól a hirdetés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Karrier Új felelőse van a budai várnegyedben zajló egyik felújításnak
MTI | 2020. június 5. 19:10
Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca.
Karrier Kásler idő előtt visszahívott egy kórházi menedzsert három kulcsintézmény éléről
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 07:02
Szentes Tamás miniszteri biztos megbízatása október végéig szólt volna.
Karrier Új feladatot kapott Orbántól a nemrég felmentett államtitkár
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 06:14
Vízkelety Mariannt miniszterelnöki biztossá léptették elő. 
Karrier Orbán Viktor új helyettes államtitkárt nevezett ki
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 07:36
Az ITM-be érkezik régi-új kolléga.
Karrier Erre nem számítottunk: áprilisban nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2020. május 19. 06:06
Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.
Karrier Új vezérigazgatója lett a Hunguest Hotelsnek
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 16:46
Róna Andrea lesz a Hunguest Hotels Zrt. új vezérigazgatója - közölte szerkesztőségünkkel a tulajdonos Opus Global Nyrt.
Karrier Egyre többen állnak kukásnak a járvány közepette
MTI | 2020. május 12. 08:27
A koronavírus hatására feltöltődik a létszám a szemétszállítási ágazatban.
hírlevél