<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stabil, bejelentett munkahely egy hazai nagyvállalatnál, kimagasló cafetéria, ingyenes fogászat, vállalati üdülő. Nagyjából ezekkel az előnyökkel próbálja magához csábítani a Fővárosi Közterület-fenntartó az álláskeresőket. Miközben munkaerőhiány miatt komoly fennakadás lett a fővárosi szemétszállításban, megnéztük, milyen pozícióra és milyen feltételekkel vadássza a dolgozókat a fővárosi hulladékszállító.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Mint ahogy arról az utóbbi hetekben szóltak a hírek, Budapest szinte össze kerületében (és több megyében) akadozott a szemétszállítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) már nyár végén elismerte, a szelektív hulladék elszállításának csúszását az általa ellátott helyeken a munkaerőhiány okozza. Az FKF az InfoRádió megkeresésére közölte: a munkaerőpiaci helyzet rájuk is hatással van, több más pozíció mellett a hulladékrakodói munkakörre is folyamatosan keresik a jelentkezőket, a társaságnál több betöltetlen álláshely van.

Ennek apropóján járunk most utána, hogy milyen állásajánlatokat kínál a hulladékszállító. Honlapjukon három fő kategóriában vannak az aktuális álláshirdetések: fizikai dolgozóknak, szellemi munkaerőnek és pályakezdő fiataloknak kínálnak különféle pozíciókat. Ezek közül választottunk ki néhányat és megnéztük, milyen elvárásoknak kell megfelelni egy adott poszton, illetve mit kínál a jelentkezőknek az FKF.

Fizikai dolgozó munkakörben jelenleg 16 pozícióban várják az érdeklődőket. Többek között vízlágyító-sótalanító kezelőt, köztisztasági gépjárművezetőt, hulladékrakodót, mérlegkezelőt, üzemanyagkút-kezelőt és kazángépészt is keresnek. Hogy egy-egy pozícióra hány üres hely van, az az oldalról nem derül ki. Fényképes önéletrajzokat egy központi e-mail címre kell elküldeni, több pozíciónál pedig azonnal munkába is lehetne állni.

Kiemelkedő jövedelmet nyújtó edényzet-ürítés

Legnagyobb hiány valószínűleg a fizikai dolgozókból, ezen belül is kukásokból van a társaságnál. Hivatalosan „hulladékrakodó” munkakörre két kiírást találni az oldalon. Az első hirdetésnél (Hulladékrakodó, köztisztasági ágazat) Budapestre valamint az agglomerációba (Dunabogdány, Leányfalu, Tahitótfalu) keresnek most embereket „lakossági, utcai és intézményi hulladék rakodásra, a rendszeresített edényzetből a vezényelt hulladékgyűjtő-járműbe való ürítéssel” – szól a kicsit bonyolult felhívás. Emellett feladat még a budapesti utcák kézi takarítása, a kukák ürítése és a kijelölt közterületek tisztán tartása.

Erre a munkára 8 általános iskolai végzettség az elvárás, valamint gépkezelői jogosítvány (ez a kiírás szerint a próbaidő után az FKF költségén megszerezhető). Az önállóság, a fizikai állóképesség és az alkalmazkodó képesség mellett a pontos napi munkakezdést (ami reggel 6 óra) is megjelölték.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Cserébe mit kínál a kukásoknak az FKF? A hirdetés szerint kiemelkedő jövedelmet nyújtanak. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem derül ki, azt közlik viszont, hogy évente fejlesztik a munkabért, munkabérpótlékot, jutalmakat, és teljesítményalapú ösztönzési rendszert, próbaidő után "kimagasló" cafetériát (SZÉP-kártya, Erzsébet-kártya, nyugdíj- és egészségpénztár) adnak. Igény esetén munkásszállót biztosítanak, de jár még ingyenes fogászat, kedvezményes üdülés is az FKF üdülőiben, valamint mobiltelefon-előfizetésre kedvezményes céges flottacsomagot kínálnak.

A másik hirdetés (Hulladékrakodó) szerint csak Budapestre is keres a vállalat kukásokat. Itt a napi munkakezdés reggel 4 és 5 óra között van, de elvárás még az „eseti jellegű” hétvégi munkavégzés, amit túlóra-pótlékkal díjaznak.

hirdetés

Dolgozz egy magyar nagyvállalatnál!

Az FKF az álláshirdetések többségénél az előnyök közt kiemeli, hogy a jelentkező egy hazai nagyvállalatnál dolgozhat, a feladatok pedig változatosak a „stabil vállalatnál”. Ez például a Vízlágyító-sótalanító kezelői álláspályázatnál is szerepel. Erre a feladatra egyébként érettségivel, vegyipari szakmunkás vagy 8 általános és egy szakirányú tanfolyammal lehet jelentkezni. Elvárás még a „megbízhatóság, a folyamatos munkarend és a három műszak vállalása. Előnyt jelent a vegyész végzettség.

A feladat pedig a „a Hulladékhasznosító Mű víz-előkészítési technológiájában a berendezések szakszerű üzemeltetése”, továbbá „a víz minőségének ellenőrzése a vizsgálati módszerek és az előírt vizsgálati időpontok betartásával”.

Nem csak kétkezi munkásokat várnak

A szellemi munkaköröknél jelenleg 6 szakterületet találni az oldalon. Keresnek HR kontrollert, építőmérnöki műszaki ellenőrt, számlalikvidátort, ügyfélszolgálati ügyintézőt, analitikust és biztonsági munkatársat.

Utóbbinál „a társaság egész területén a munkavédelmi feladatkör ellátása”, a munkahelyek munkavédelmi kockázatértékelése, munkabiztonsági előírások végrehajtatása, betartatása tartozik a fő feladatok közé. Elvárás a középfokú végzettség, villamos- és gépész műszaki szakismeret, középfokú munkavédelmi végzettség, számítógépes ismeret. Előnyt jelent a 2 éves szakmai tapasztalat.

A fenti állásajánlatokat is a stabil munkahely ígéretével próbálják vonzóbbá tenni, valamint 3 hónap után járó cafetéria juttatással, ingyenes fogászattal, foglalkozás-egészségügyi szolgálattal és kedvezményes üdülés lehetőségével.

Fejlődési lehetőség

Az FKF pályakezdőknek is kínál több pozíciót. Három üzemükbe várnak például autószerelőket, lakatosokat, gépiparosokat, de köztisztasági járműkezelőnek és hulladékrakodóknak is lehet jelentkezni a Hulladékbegyűjtési és -szállítási Igazgatóságra.

Mit várnak a fiatal álláskeresőktől? Befejezett iskolai tanulmányokat, elhivatottságot, felelősségtudatot, csapatmunkát. Mit adnak ezért?

  • "egy kiváló szakembergárdából álló csapat tagja lehetsz,
  • korszerű technológiákkal dolgozhatsz,
  • fejlődési lehetőséget egy stabil hátterű cégnél”– szól a hirdetés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló