3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csöndesek, kicsik, olcsók, és rendkívül hatékonyak: a drónok terjedése megreformálhatja a munkaerőpiacot, ahol alig akad kivételt képző szegmens. Egy friss tanulmány szerint dollármilliárdokat spórolhat a világ, ha a gépekre bízza a munka elvégzését, legyen szó katonaságról, mezőgazdaságról vagy épp a filmiparról. Kinek a munkája lehet így biztonságban?

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy közeleg a robotok uralma: az elöregedő társadalmak, az M2M (machine to machine) technológia fejlődése és a kommunikáló hálózatok adta lehetőségek mind-mind a robotok javára döntik a mérleg nyelvét. Az átalakulásnak a világpiacra is hatása van, most azonban egy újabb fronton támadnak minket a gépek: fentről.

A lengyel PwC Clarity from Above című felmérése azt vizsgálja, hogy pontosan milyen hatással lennének a drónok a munkaerőpiacra. Az eredmény megdöbbentő: becslésük szerint akár 127 milliárd dollár értékű emberi erőforrást lehetne helyettesíteni repülő robotok segítségével.

Permetezés, őrzés-védés, filmgyártás

Amellett, hogy rendkívül népszerű karácsonyi ajándéknak számítanak már két éve, a drónok olcsó, könnyű és sokoldalú megoldást kínálnak nagyjából minden területen. A filmgyártásban már évek óta használják légi felvételek készítésére, az Amazon pedig tavaly jelentette be, hogy drónokkal kívánja kiszolgálni a kis hatósugarú kiszállításait (a tervek szerint ez első körben csak Amerikában lesz elérhető).

Emellett jelentős munkaerő-kiváltó hatást érhetnek el a szállítmányozásban, itt 45 milliárd dollár értékben válthatnak ki emberi kapacitást, míg a mezőgazdaságban ez 32,8 milliárd dollár értékű. Előbbinél a készletek és az áruforgalom ellenőrzését tehetik olcsóbbá, a mezőgazdaságban pedig a kárfelmérésben, permetezésben, és a termőföld állapotának felmérésében tudnának segíteni a repülő robotok. De aggódhatnak a pilóták, a katonák, a biztonsági őrök, sőt, akár a bányászati szegmens dolgozói és az úszómesterek is.

Mekkora a veszély?

Az automatizálás az elemzők szerint komoly kockázatot jelent az emberekre nézve, becslésük szerint 2030-ig akár a világ teljes munkaerejének felét helyettesíthetik majd gépekkel, sőt: 45 százalékukat már most is ki lehetne váltani, ha úgy akarnák.

Van azonban egy jó hír: még mindig hiányzik az az átfogó szabályozási rendszer, ami meghatározná a drónok röptetésére vonatkozó feltételeket és előírásokat, erről mind az amerikai, mind az európai légierő tárgyalásokat folytat, Japánban pedig egyenesen drónrendőrséggel vadásszák le az illegálisan röptetett eszközöket. Megfelelő szabályozás híján tehát nem kell rövid távon attól tartani, hogy a robotok átvehetik az uralmat az emberek felett. Mindez azonban csak idő kérdése.

Magyarország egyelőre nincs felkészülve

Nagyjából a Vadnyugathoz lehet hasonlítani a drónhasználat jogszabályozása körül kialakult állapotot itthon. Jelenleg nincs olyan szerv Magyarországon, amely hatékonyan tudná képviselni azokat, akiknek hatósági felszólítás miatt kell levenniük a gépet, de a magánszférájukat féltő polgárok is hoppon maradnak. Korábban megkérdeztük erről a szakértőt >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG