<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csöndesek, kicsik, olcsók, és rendkívül hatékonyak: a drónok terjedése megreformálhatja a munkaerőpiacot, ahol alig akad kivételt képző szegmens. Egy friss tanulmány szerint dollármilliárdokat spórolhat a világ, ha a gépekre bízza a munka elvégzését, legyen szó katonaságról, mezőgazdaságról vagy épp a filmiparról. Kinek a munkája lehet így biztonságban?

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy közeleg a robotok uralma: az elöregedő társadalmak, az M2M (machine to machine) technológia fejlődése és a kommunikáló hálózatok adta lehetőségek mind-mind a robotok javára döntik a mérleg nyelvét. Az átalakulásnak a világpiacra is hatása van, most azonban egy újabb fronton támadnak minket a gépek: fentről.

A lengyel PwC Clarity from Above című felmérése azt vizsgálja, hogy pontosan milyen hatással lennének a drónok a munkaerőpiacra. Az eredmény megdöbbentő: becslésük szerint akár 127 milliárd dollár értékű emberi erőforrást lehetne helyettesíteni repülő robotok segítségével.

Permetezés, őrzés-védés, filmgyártás

Amellett, hogy rendkívül népszerű karácsonyi ajándéknak számítanak már két éve, a drónok olcsó, könnyű és sokoldalú megoldást kínálnak nagyjából minden területen. A filmgyártásban már évek óta használják légi felvételek készítésére, az Amazon pedig tavaly jelentette be, hogy drónokkal kívánja kiszolgálni a kis hatósugarú kiszállításait (a tervek szerint ez első körben csak Amerikában lesz elérhető).

Emellett jelentős munkaerő-kiváltó hatást érhetnek el a szállítmányozásban, itt 45 milliárd dollár értékben válthatnak ki emberi kapacitást, míg a mezőgazdaságban ez 32,8 milliárd dollár értékű. Előbbinél a készletek és az áruforgalom ellenőrzését tehetik olcsóbbá, a mezőgazdaságban pedig a kárfelmérésben, permetezésben, és a termőföld állapotának felmérésében tudnának segíteni a repülő robotok. De aggódhatnak a pilóták, a katonák, a biztonsági őrök, sőt, akár a bányászati szegmens dolgozói és az úszómesterek is.

Mekkora a veszély?

Az automatizálás az elemzők szerint komoly kockázatot jelent az emberekre nézve, becslésük szerint 2030-ig akár a világ teljes munkaerejének felét helyettesíthetik majd gépekkel, sőt: 45 százalékukat már most is ki lehetne váltani, ha úgy akarnák.

Van azonban egy jó hír: még mindig hiányzik az az átfogó szabályozási rendszer, ami meghatározná a drónok röptetésére vonatkozó feltételeket és előírásokat, erről mind az amerikai, mind az európai légierő tárgyalásokat folytat, Japánban pedig egyenesen drónrendőrséggel vadásszák le az illegálisan röptetett eszközöket. Megfelelő szabályozás híján tehát nem kell rövid távon attól tartani, hogy a robotok átvehetik az uralmat az emberek felett. Mindez azonban csak idő kérdése.

Magyarország egyelőre nincs felkészülve

Nagyjából a Vadnyugathoz lehet hasonlítani a drónhasználat jogszabályozása körül kialakult állapotot itthon. Jelenleg nincs olyan szerv Magyarországon, amely hatékonyan tudná képviselni azokat, akiknek hatósági felszólítás miatt kell levenniük a gépet, de a magánszférájukat féltő polgárok is hoppon maradnak. Korábban megkérdeztük erről a szakértőt >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG