<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csöndesek, kicsik, olcsók, és rendkívül hatékonyak: a drónok terjedése megreformálhatja a munkaerőpiacot, ahol alig akad kivételt képző szegmens. Egy friss tanulmány szerint dollármilliárdokat spórolhat a világ, ha a gépekre bízza a munka elvégzését, legyen szó katonaságról, mezőgazdaságról vagy épp a filmiparról. Kinek a munkája lehet így biztonságban?

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy közeleg a robotok uralma: az elöregedő társadalmak, az M2M (machine to machine) technológia fejlődése és a kommunikáló hálózatok adta lehetőségek mind-mind a robotok javára döntik a mérleg nyelvét. Az átalakulásnak a világpiacra is hatása van, most azonban egy újabb fronton támadnak minket a gépek: fentről.

A lengyel PwC Clarity from Above című felmérése azt vizsgálja, hogy pontosan milyen hatással lennének a drónok a munkaerőpiacra. Az eredmény megdöbbentő: becslésük szerint akár 127 milliárd dollár értékű emberi erőforrást lehetne helyettesíteni repülő robotok segítségével.

Permetezés, őrzés-védés, filmgyártás

Amellett, hogy rendkívül népszerű karácsonyi ajándéknak számítanak már két éve, a drónok olcsó, könnyű és sokoldalú megoldást kínálnak nagyjából minden területen. A filmgyártásban már évek óta használják légi felvételek készítésére, az Amazon pedig tavaly jelentette be, hogy drónokkal kívánja kiszolgálni a kis hatósugarú kiszállításait (a tervek szerint ez első körben csak Amerikában lesz elérhető).

Emellett jelentős munkaerő-kiváltó hatást érhetnek el a szállítmányozásban, itt 45 milliárd dollár értékben válthatnak ki emberi kapacitást, míg a mezőgazdaságban ez 32,8 milliárd dollár értékű. Előbbinél a készletek és az áruforgalom ellenőrzését tehetik olcsóbbá, a mezőgazdaságban pedig a kárfelmérésben, permetezésben, és a termőföld állapotának felmérésében tudnának segíteni a repülő robotok. De aggódhatnak a pilóták, a katonák, a biztonsági őrök, sőt, akár a bányászati szegmens dolgozói és az úszómesterek is.

Mekkora a veszély?

Az automatizálás az elemzők szerint komoly kockázatot jelent az emberekre nézve, becslésük szerint 2030-ig akár a világ teljes munkaerejének felét helyettesíthetik majd gépekkel, sőt: 45 százalékukat már most is ki lehetne váltani, ha úgy akarnák.

Van azonban egy jó hír: még mindig hiányzik az az átfogó szabályozási rendszer, ami meghatározná a drónok röptetésére vonatkozó feltételeket és előírásokat, erről mind az amerikai, mind az európai légierő tárgyalásokat folytat, Japánban pedig egyenesen drónrendőrséggel vadásszák le az illegálisan röptetett eszközöket. Megfelelő szabályozás híján tehát nem kell rövid távon attól tartani, hogy a robotok átvehetik az uralmat az emberek felett. Mindez azonban csak idő kérdése.

Magyarország egyelőre nincs felkészülve

Nagyjából a Vadnyugathoz lehet hasonlítani a drónhasználat jogszabályozása körül kialakult állapotot itthon. Jelenleg nincs olyan szerv Magyarországon, amely hatékonyan tudná képviselni azokat, akiknek hatósági felszólítás miatt kell levenniük a gépet, de a magánszférájukat féltő polgárok is hoppon maradnak. Korábban megkérdeztük erről a szakértőt >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló