1p
A Stadler új beruházásával jelenősen megnöveli a szolnoki kocsiszekrénygyártó kapacitását, a jelenlegi évi 220 kocsitest teljesítmény jövő évre 370-re emelkedik. A cégcsoport emellett Szolnokon építi ki az egész csoport forgóváz revízióért felelős kompetencia központját. A beruházás összesen 3,5 milliárd forintból valósul meg, és mintegy 230 új munkahelyet hoz létre.

A svájci központú vasúti járműgyártó Stadler Rail Csoport ez év szeptemberébe kezdte a beruházás megvalósítását, az új gyártó és karbantartó egységek a tervek szerint 2013 első negyedévében már működni fognak. A beruházás két különböző tevékenység bővítését, illetve kiépítését célozza, a Stadler az alumínium kocsiszekrénygyártó teljesítményének jelentős megnövelése mellett forgóváz revíziós tevékenységet is létesít Szolnokon. A két fejlesztést a Stadler 3,5 milliárd forintból valósítja meg, amellyel a Stadler cégek összlétszáma 230 fővel bővül - derül ki a cég sajtóközleményéből.

Az elmúlt években befektetett 9 milliárd forinttal együtt a Stadler a projekt befejezését követően már összesen 12,5 milliárd forintos beruházásnál jár Magyarországon, a három leányvállalat munkavállalóinak létszáma pedig 600-ra emelkedik. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország a Stadler Csoporton belül Svájcot és Németországot követően a harmadik legnagyobb divízióvá válik.

A Stadler új szolnoki üzemének alapkő letétele

A Stadler szerdán tartotta új szolnoki beruházásának alapkőletételét. Az új gyártócsarnok és karbantartó üzem alapkövét Jürg Gygax, a Stadler Rail Csoport ügyvezető alelnöke, Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, és Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere tették le.

Forgóváz revíziós kompetencia központ Szolnokon

A forgóvázak revíziója a Stadler egy teljesen új tevékenysége lesz Magyarországon. A beruházást követően minden olyan Stadler jármű forgóvázának revízióját Szolnokon végzik, amelynek karbantartását eredetileg nem a gyártó vagy az üzemeltető látja el. Ezek a járművek lehetnek villamos vagy dízel üzeműek, normál és széles nyomtávolságúak, illetve egyszintes és emeletes vonatok. A revíziós központ szervezetileg a Stadler Rail Csoport karbantartási divíziójához tartozik majd, a munkát pedig a Stadler pusztaszabolcsi karbantartó bázisa felügyeli. Ez azt jelenti, hogy Szolnok mindössze a helyet biztosítja a tevékenységhez. A kapacitástervezéstől függően a központ 50-70 új munkahelyet hoz létre.

További beruházási tervek

A Stadler a jelenlegi bővítéséken túl további beruházást is tervez Magyarországon. A cégcsoportnak már véglegesített tervei vannak egy végösszeszerelési kapacitás létrehozására is. A befektetés szintén Szolnokon valósulna meg, ennek összértéke mintegy 1,6 milliárd forint, míg munkaerő igénye körülbelül további 100 fő. Amennyiben ez a beruházás is megvalósul, a Stadler már komplett vasúti járművek gyártását is meg tudja valósítani Magyarországon, amelyek hozzáadott értéke elérheti az 50-55%-ot is. A végösszeszerelési tevékenység létrehozásához a Stadler a helyi piac hozzájárulását is várja, ugyanis a Stadler gyár jelenleg 100%-ban az exportpiacokra termel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG