1p
A pedagógusok sztrájkbizottsága nem mondott le a közalkalmazotti bértábla húszszázalékos növelésének igényéről, bár a kormány a kérést a héten vállalhatatlannak nevezte - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pénteken Budapesten.

Galló Istvánné közlése szerint a szakszervezeti vezetők a következő tárgyaláson új javaslatot tesznek ennek forrására. Az érdekvédő a sajtótájékoztatón - amelyet Somogyi Lászlóval, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökével, valamint Tóth Józseffel, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökével együtt tartott - nem árult el részleteket arról, hogy milyen forráshoz nyúlnának.

A szaktárca és a sztrájkbizottság között eddig lezajlott négy tárgyalás eredményét összegző tájékoztatón Galló Istvánné csak annyit mondott: az iskolákban foglalkoztatott mintegy ötvenezer nem pedagógus közalkalmazott keresete öt éve nem emelkedett, és ha ez így marad, az bérfeszültséget okozhat.

Leépítések lesznek az oktatásban

A PSZ elnöke az eddigi eredmények között említette, hogy a szükséges pedagógusszám meghatározásához a kormány elfogadta a sztrájkbizottság javaslatát, ezzel tízezres nagyságrendben menthető meg emberek állása. A szakiskolák pedagógusai közül is sokan megőrizhetik állásukat annak köszönhetően, hogy a lemaradók oktatására szolgáló Híd program megvalósítása az ő feladatuk lesz - mondta.

Galló Istvánné szerint ennek ellenére biztosra vehető, hogy leépítések lesznek az oktatásban, ám a kormány várhatóan 2013 augusztusa végéig tervet dolgoz ki a munkanélkülivé válók átképzésére. Hozzátette: a tárca vezetője arra is ígéretet tett, hogy az érdekegyeztetés rendszerét az új közoktatási rendszerhez igazítja a kormány.

Senki sem akar iskolaigazgató lenni?

Több kérdésben ugyanakkor még nem született megállapodás - jegyezte meg a PSZ vezetője, példaként említve a nyugdíj mellett foglalkoztatottak ügyét. Galló Istvánné szerint különösen a szakképzés, valamint a művészeti oktatás nem oldható meg nélkülük. Somogyi László ezt azzal egészítette ki, hogy az igazgatói, intézményvezetői posztok sem népszerűek ma a fiatalabb kollégák körében, így sok helyen ezt a feladatot is nyugdíjasokra bízzák. Hozzátette: a fizikatanárok képzése "az érdeklődés hiányában" szinte megszűnt az országban, e tárgyat is jellemzően idősebbek oktatják.
Szintén nem született megegyezés arról, kikre terjesszék még ki az életpályamodellt. A szakszervezetek a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a pedagógiai szakszolgálatok összesen mintegy 6900 dolgozóját is be vonná ebbe a körbe - jelezte Galló Istvánné, emlékeztetve a szerdai tárgyalások eredményére, miszerint jövő szerdáig várják a minisztérium írásos ismertetőjét arról, pontosan mit tartalmaz az új munkaszervezési forma.
Tóth József azt tartja fontosnak, hogy az életpályamodell bevezetésekor jelentkező többletmunkát kompenzálja a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG