2p
A 20 évesnél fiatalabb pályakezdők ritkán regisztrálnak a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnál.

Nem jelentős mértékben, de érzékelhető a tankötelezettség korhatárának csökkentése a munkaerőpiacon, a tavalyelőttihez képest néhány százzal nőtt a húszévesnél fiatalabb álláskeresők száma tavaly év végéig - írta a Napi Gazdaság pénteken.

Az elmúlt egy évben a munkaadók kevéssé érzékelték a tankötelezettség 16 évre való leszállításának hatását, alig akad olyan fiatal, aki közvetlenül ezt követően szeretne elhelyezkedni - mondta a lapnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) adatai csak kismértékű emelkedést mutatnak annak ellenére is, hogy a pályakezdők regisztrációs hajlandósága alacsony, mivel nem kaphatnak álláskeresési járulékot, és tavaly ismét mintegy 130 ezer volt az iskola mellett dolgozók száma.

Tavalyelőtt 23,67 ezer 20 évesnél fiatalabb munkavállaló regisztrált, míg 2012-ben ennél valamivel több, közel 24 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők zárónapi átlagos száma. Nagyságrendekkel nagyobb ennél a legfeljebb 25 éves regisztrált álláskeresők száma: 2011-ben a 21-25 közötti regisztráltak száma 78,6 ezer, 2012-ben 77,1 ezer volt. A 15-25 közötti korosztályban a 2011-es éves átlag országosan 102,27 ezer fő volt, míg 2012-ben 101,081 ezer. Tavaly a 18 éves és annál fiatalabb regisztrált álláskeresők havi átlagszáma 2,5-4,6 ezer között alakult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG