1p
A kormány teljesítette vállalásait az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételre vonatkozóan, 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Empátiával kezelt diákok

Klinghammer István

Klinghammer István kitért arra is, hogy 16 kiemelt szak esetében a 240 pont felett teljesítőknek legalább tíz százaléka felvételt nyert államilag finanszírozott helyre, ami ugyancsak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) való januári megállapodásban szerepelt. A 440-460 pontnál alkalmazott 5-10 pontos korrekció mindössze 1-2 százaléknyi eltérés, ugyanakkor az ilyen magas pontszámot elérő diákokat "empátiával kell kezelni" – tette hozzá.

Idén 58 844-en kezdhetik meg tanulmányaikat állami finanszírozásban, szemben a tavalyi 56 180-nal. Keresztféléves eljárásban tavaly 3572, idén 3785 jelentkezőt vettek fel, az általános felvételi eljárásban tavaly 51 308-an, míg idén 53 761-en nyertek felvételt. Doktori képzésben mindkét évben 1300 a felvettek száma – ismertette Klinghammer István.

Ha a keresztféléves és doktorandusz hallgatókat nem számoljuk, az 55 ezres kormányzati terv nem jött össze, hiszen ennél kevesebben kapnak idén állami ösztöndíjat. Ennek egyik oka amúgy az lehet, hogy a természettudományos és mérnöki képzéseken nem mindenhol sikerült feltölteni az állami helyeket, pedig sok helyen a minimum 240 pont is elég volt a bejutáshoz.

Négyből három diákot felvettek

Idén összesen 95 445-en jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük 72 159-et vettek fel, ami több mint 75 százalékos arány – fejtette ki Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A felvettek közül 18 400-an önköltséges képzésben vesznek részt. A felsőoktatási szakképzést 4544-en, az alapképzést 48 914-en, az osztatlan képzést 5718-an, a mesterképzést 12 983-an kezdik meg.



A helyettes államtitkár jelezte: az első helyre a jelentkezők 55 százalékát vették fel, a további helyekre 20 százalékot, amit jó aránynak tart. A fennmaradó 10 821 jelentkező nem érte el a jogszabályi minimum ponthatárt, nem felelt meg az alkalmassági vizsgán, nem jelent meg a felvételin, a választott szakon nem volt elfogadható a középszintű érettségi, illetve ezek különböző kombinációja miatt nem vették fel. Mesterképzésnél 2562 jelentkezőt utasítottak el felsőfokú oklevél hiánya miatt, a nyelvvizsga hiánya ugyanakkor nem volt kizáró ok.

Elitszakok: közgazdász, menedzser, újságíró
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este a www.felvi.hu oldalon. Az adatok alapján a legmagasabb pontszám, 465 az - államilag finanszírozott - alkalmazott közgazdaságtan, a nemzetközi tanulmányok és a gazdaságelemzés szakhoz kellett. Így legalább 465 pontra volt szükség például a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan és gazdaságelemzés szakára, valamint a magyar és az angol nyelvű nemzetközi tanulmányokhoz. Ugyanennyi pont kellett a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) és a Szegedi Tudományegyetemen a nemzetközi tanulmányok megkezdéséhez, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az alkalmazott közgazdaságtanhoz.

A gazdálkodási és menedzsment, valamint a nemzetközi gazdálkodás szaknál megtartották a korábban bejelentett 460-as határt. Így például a Corvinuson, a Műegyetemen, a BGF-en, Szegeden és a Széchenyi István Egyetemen is legalább ennyit kellett elérni a gazdálkodási és menedzsment szakhoz.

Azon a 16 szakon, ahol a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) januári megállapodása alapján már akkor rögzítették az államilag finanszírozott tanulmányokhoz szükséges ponthatárokat, 9 esetben végül kevesebbet kellett elérni, mint a télen meghatározott pontszám.

Így például jogásznak mindenhová 464 ponttal lehetett bekerülni, vagyis eggyel kevesebb pontot kellett elérni annál, mint amennyit a januári részmegállapodásban rögzítettek.A kommunikáció és médiatudomány szakra az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE), Debrecenben, Pécsett és Szegeden is 455 pontot kellett elérni. Ez azt jelenti, hogy a kommunikáció esetében 15-tel csökkentettek azon a 470 ponton, amelyet az említett megegyezés tartalmazott.Csökkent a turizmus-vendéglátás szakra eredetileg megszabott 465 pont is, 428-ra. Ugyanígy andragógiára 445 helyett 430-at, emberi erőforrások szakra 460 helyett 443-at, igazságügyi igazgatási alapképzési szakra 435 helyett 424-et, kereskedelem és marketing alapképzési szaknál 460 helyett 449-et, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapképzési szaknál 425 helyett 410-et, pénzügy és számvitelnél pedig 460 helyett 458-at.

Orvosképzésben, ahol nem rögzítették a ponthatárokat, a Semmelweis Egyetemen 423 pont, a Debreceni Tudományegyetemen 395, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen pedig egyaránt 383 pontra volt szükség a tanulmányok megkezdéséhez.

Az idei általános felvételi eljárásban 95 237-en jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az ELTE-t jelölte meg. Az idei felvételi eljárásban a diákok által elért összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott szempontok figyelembevételével határozták meg a ponthatárokat. Ezek alapján állapították meg, hogy a diákot felvették-e, és ha igen, hová.



Összhangban a kormányzati törekvésekkel

Diploma nélkül

Ne keseredjen el, akit most nem vettek fel, lehet piacképes szakmája, másfél-két év alatt. Részletek >>>

A pontszámkorrekciók összességében 8721 diákot érintettek, közülük 1072-öt az első helyre vettek fel.
Maruzsa Zoltán arról is beszámolt: a legnépszerűbb intézmények az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem voltak, a képzések közül pedig a gépészmérnök, mérnökinformatikus szakokra jelentkeztek a legtöbben, ami összhangban van a kormányzati törekvésekkel.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy idén 10 885 képzést hirdettek meg, s ez az utolsó év, hogy a szakkínálat nyomtatott formában is megjelenik. Összesen 5060 szak, szakpár van, ami nem indul el a meghatározott minimumlétszám miatt.

Kitért arra is, hogy szerda este több mint egymillióan keresték fel a felvi.hu portált és összesen 91 120 értesítő SMS-t küldtek a diákoknak, minden technikai probléma nélkül. Maruzsa Zoltán ismertette azt is, hogy pénteken meghirdetik a pótfelvételiket, amelyre augusztus 12-ig lehet jelentkezni. Az ahhoz kapcsolódó döntéseket augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra.

Egyetemen a rendszerváltás utáni generáció
Idén a jelentkezők 54,9 százaléka nő, 45,1 százaléka férfi. A legfiatalabb, 18-19 éves korcsoport az összes jelentkező harmadát tette ki. A felvételizők további 23 százaléka 1992-ben és 1993-ban született. Az idei eljárás legidősebb jelentkezője 1938-as születésű.Alapképzésben az egyes képzési területek közül (minden munkarendet és finanszírozási formát figyelembe véve) a gazdaságtudományok, valamint a műszaki terület emelkedett ki. A két területet együttesen az alapképzésre első helyen jelentkezők mintegy 38 százaléka jelölte meg.

Tavalyhoz képest jelentősen emelkedett a közigazgatási, rendészeti és katonai, kisebb mértékben a gazdaságtudományok, a jogi, valamint a pedagógusképzés területén az alapképzésre első helyen jelentkezők létszáma. Erőteljesen visszaesett – a tavalyi létszám felére, kétharmadára – a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi alapszakok elsőhelyes jelentkezőinek száma.

A hatályos jogszabályok alapján alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkezők számára a minimális pontszám 240, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek 200, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Ennél gyengébb teljesítménnyel senkit sem vettek fel.Minden jelentkezőt felvehettek és a ponthatár megegyezett a minimális pontszámmal azokon a képzéseken, ahol kevesebb volt a jelentkező, mint a helyek száma.

A jelentkezők 68 százaléka első helyen alapképzési szakot jelölt meg. Osztatlan képzést első helyen a jelentkezők 9 százaléka, mesterképzést 20 százalékuk választott.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG