<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komolyabb fellépésre van szükség Gaskó István szerint, ha sikereket akarnak elérni a bértárgyalásokon.

A Liga Szakszervezetek továbbra is abban érdekelt, hogy a minimálbér fokozatosan felzárkózzon legalább a létminimum szintjére, továbbá javasolja, hogy induljanak újra a tárgyalások a Munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről valamint a korhatár előtti nyugdíjazás lehetőségéről - mondta Gaskó István, a Liga elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A szakszervezeti vezető álláspontja szerint a Liga szabályszerűen gazdálkodik.

Legalább közelítsen a létminimumhoz

Gaskó István elmondta, hétfőn ülésezett a Liga elnöksége, amelyen a bértárgyalások megkezdése is téma volt. Szeretnék elérni, hogy a minimálbér - ha több lépésben is - érje el a létminimum összegét, a reálbér emelkedése pedig legyen minden évben legalább akkora, mint a GDP növekedése. Ezeket a javaslatokat azonban még a Liga Tanács elé kell terjeszteni - tette hozzá.

Az elnökség tárgyalt a 2014. december 28-án aláírt bérmegállapodásról is, amelyben az is szerepel, hogy a Munka törvénykönyvével, a sztrájktörvénnyel és a korkedvezményes nyugdíj kivezetésével felmerülő nehézségeket a Munka törvénykönyvében kompenzálni kellene. Erre a tavaszi ülésszakon nem került sor. A Liga indítványozza, hogy induljanak újra erről a tárgyalások. Amennyiben nem látszik haladás, a Liga elszánt arra is, hogy akár nyomásgyakorló eszközöket használjon annak érdekében, hogy a megállapodás létrejöhessen - mondta Gaskó István.

Kitért arra is: a Liga elnöksége nagyon sajnálja, hogy a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazás "elhalálozott", hiszen ez gyógyír lett volna arra a sok konfliktusra, amelyek az elmúlt öt évben keletkeztek azzal, hogy megszüntettek mindenféle kedvezményes nyugdíjazást. A Liga álláspontja az, hogy rugalmassá kellene tenni a nyugdíjba vonulás lehetőségét, hadd döntse el a munkavállaló, egészségügyi, mentális szempontból tudja-e tovább vállalni a munkát - közölte.

Viselkedni kéne

A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) kizárása a Liga szakszervezeti konföderációból nem örökre szól. "Abban az esetben, ha ezt a problémát meg tudják oldani, hogy az elnökük nem mint egy elszabadult ágyúgolyó a díszletek közül működik a magyar médiában, hanem megfontolt testületi döntések vannak a cselekedetei mögött, abban az esetben természetesen a Ligához benyújtott felvételi kérelem nem biztos, hogy eredménytelen lesz" - fejtette ki.

A VDSZSZ Szövetség és a VDSZSZ Szolidaritás ügyében indított nyomozás kapcsán Gaskó István újra megerősítette, hogy VDSZSZ Szövetség és a Liga Szakszervezetek munkatársai és tisztségviselői mindenben együttműködtek a hatósággal. Negyven-ötven dossziét vittek el, a Liga saját forrásaival való gazdálkodást dokumentáló iratokat.

A szakszervezeti vezető ezúttal is úgy foglalt állást, hogy a VDSZSZ Szolidaritás által a Ligának adott kölcsönök jogszerűek voltak, a szakszervezet szabályszerűen gazdálkodik. Hozzátette, 2014. december 31-ig minden kötelezettségét teljesítette a Liga, és így lesz ez 2015-ben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos