BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. január 9. 15:00

Nagyon felértékelődik az ösztöndíjak jelentősége a fizetős szakok bevezetésével. A diákoknak már jelentkezés előtt érdemes lesz az adott egyetem, főiskola által kínált ösztöndíjaknak utánanézni, és felvett hallgatóként is fontos lesz minél jobban tájékozódni a lehetőségekről. Emellett pedig a felsőoktatási intézményeknek minél jobban működő juttatási rendszert kell kialakítani, ha versenyképesek akarnak maradni.

Azzal, hogy a kormány döntése alapján bizonyos szakokon csak költségtérítéses formában lehet majd tanulni a jövőben, nagyon felértékelődik az ösztöndíjak jelentősége. Az intézményi juttatások segítségével azok a diákok is bekerülhetnek a fizetős szakokra, akik egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen tudnák finanszírozni a képzést.

 

 

A BKF rektora szerint már régen el kellett volna kezdeni a felsőoktatás átalakítását, a hobbiszakokat ki kell venni az állami finanszírozásból, még ha fájdalmas is a folyamat - mondta Vass László a Privátbankárnak adott interjúban.
Részletek >>>

Azok az intézmények, amelyek igazodva a piaci versenyhez, nemzetközi színvonalú ösztöndíjrendszert kínálnak, a jövőben is gazdaságosan működtethetik az államilag már nem finanszírozott, de a hallgatók körében továbbra is népszerű szakokat – véli Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja.

Olyan juttatásokkal kell ellensúlyozni a tandíjat, amik ösztönzőek

A tandíj összege részben a képzés minőségét is sugallja, illetve nagymértékben hozzájárul a megfelelő színvonalú oktatás biztosításához, általában ezért gondolkodnak az intézmények a tandíjcsökkentés helyett ösztönző juttatásokban. A BKF rektora szerint egy ösztöndíjrendszer akkor igazságos és versenyképes, ha mindenkinek egyenlő esélye van valamilyen intézményi támogatást elnyerni, így nem elég a tanulmányi átlaghoz kötni, egyéb készségeket is érdemes figyelembe venni.

Januártól magasabb ösztöndíjat kapnak a doktoranduszok - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága. 2013. január 1-jével havi 100 ezer forintra növelték a juttatást az eddigi havi 93 ezer forintról.

Fontos, hogy a juttatás értékteremtésre ösztönözze a hallgatót, abból akár anyagilag, akár hosszú távon, egyéb módon profitálhasson. A felvételiző diákoknak érdemes alaposan utánajárniuk, hogy mely intézmény milyen ösztöndíj lehetőségekkel segíti hallgatóit. Különösen fontos ez a teljes egészében fizetőssé vált képzések tekintetében, hiszen így nem kell lemondani a költségtérítés miatt a választott szakról és más terület felé orientálódni – hangsúlyozza Vass László.  

A jelenlegi helyzetben kiemelt kérdés a bekerülő hallgatók támogatása, a BKF például előre meghatározott felvételi pontszám felett minden költségtérítéses képzésre felvett hallgatónak tandíjmentességet biztosít az első félévre.

Világszerte találhatunk példát jól működő ösztöndíjrendszerre

Külföldön is népszerű gyakorlat, hogy a tandíjak megfizetésében különböző ösztöndíjakkal, kedvezményekkel segítik a hallgatókat. Az Edinburgh-i Egyetemen akár teljes tandíjkedvezményben is részesülhetnek a hallgatók, a juttatás mértékét a háztartás jövedelme alapján számolják ki. Amennyiben a felvételi sikeres, a hallgató tanulmányainak teljes idejére jár a megállapított ösztöndíj.

A bécsi Webster Egyetem több különféle intézményi juttatást is kínál, ezek többnyire három egészes átlag felett járnak, a tandíj ötven százalékáig terjednek, kettő-négy évre adhatóak és megfelelő szintű angol nyelvtudáshoz kötöttek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Friss
hírlevél