3p
Ezen még a nemrég bejelentett extra téli közfoglalkoztatás sem segít.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a kedden publikált április-júniusi munkaerő-piaci adatok az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatottság növekedésében továbbra is meghatározó szerepe van a közmunkaprogramoknak.

Oszlay András egy korábbi sajtóbeszélgetésen

Oszlay András, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzési osztályának vezetője az adatokat értékelve kiemelte: a várakozásokkal megegyezően az április-júniusi időszak átlagában 10,3 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az előző időszaki 10,5 százalékról. A foglalkoztatás éves szinten 1,44 százalékkal bővült, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 55 ezerrel több munkahelyet jelent. "Némi szépséghibája ennek a számnak, hogy a növekményből 36 ezer új munkahely a közösségi szolgáltatásokban realizálódott, egy jelentős része vélhetően a közfoglalkoztatásnak köszönhetően" - mondta.

Hozzátette: a foglalkoztatási ráta 51,5 százalékra ugrott, ami 0,9 százalékpontos javulás a tavalyi év azonos időszakához képest. Kiemelte azt is, hogy a munkanélküliek száma a vizsgált negyedév átlagában 449 ezerre csökkent, s bár ez egy erősen szezonális adat, mindenképpen a munkaerő-piaci helyzet javulását mutatja, mivel utoljára 2009 végén volt a munkanélküliek száma 450 ezer alatti. Megjegyezte, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama még mindig viszonylag magas, 17,3 hónap, és a munkanélküliek 49,1 százaléka már legalább egy éve van állás nélkül.

Oszlay András szerint - aki az idei évre átlagosan 10,7 százalékos munkanélküliségi rátával számol - a munkanélküliségi ráta még egy jó ideig nem tud 10 százalék alá csökkenni, de a foglalkoztatás bővülését is figyelembe véve a munkaerő-piaci folyamatok javulást tükröznek. A szakértő úgy vélte, hogy nem szabad túlértékelni a javulást, mert annak egy jelentős része a közmunkaprogramokhoz köthető, amelyről még nem állapítható meg, hogy hosszú távon is segíthet-e a munka világába visszavezetni az abban részvevőket. Hozzátette: ha a nemrég bejelentett extra téli közfoglalkoztatás program beindul, az enyhítheti a munkanélküliség év végi szezonális növekedésének mértékét, így 1-2 tized százalékponttal még alacsonyabb lehet az éves átlagos munkanélküliség.

Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kifejtette: a második negyedévben lassult a munkanélküliség a március-májusi adathoz képest, és pozitív a foglalkoztatottak számában mért 55 ezer fős növekedés is. Rámutatott: a munkanélküliség csökkenése mellett az aktivitási ráta emelkedése azért kedvező, mivel a munkanélküliség nem a munkaképes lakosság munkaerő-piaci "kivonulása" miatt következett be.

Ő is kiemelte, hogy a pozitív számok mögött domináns szerepet játszott a közfoglalkoztatás bővülése. Az állami és nem a piaci foglalkoztatás döntő szerepét szerinte a határozott idejű foglalkoztatás nagymértékű emelkedése, illetve a nemzetgazdasági ágak közül kiemelkedő szerepet játszó közszolgáltatás kategória is jól tükrözi. Az elemző az év egészére átlagosan 10,5 százalékos munkanélküliséggel számol.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy az idén április-júniusban 10,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a foglalkoztatottak száma pedig 55 ezer fővel nőtt egy év alatt. Részletek>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG