TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Áprilisban ugyan jó pár ezerrel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de ez év/év alapon továbbra is stabil növekedést jelent. Németországban is változatlanul növekvő a trend, de ott a román, lengyel, horvát dolgozók sokkal többen vannak, mint a magyarok. Ráadásul ütemesebben is nő a létszámuk.
Ausztria, Lizumerhütte, Wikimedia Commons

Ausztriában áprilisban 84 804 magyar állampolgárságú dolgozót foglalkoztattak. Ez mintegy 6900 fővel alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, de 7200 személlyel több, mint egy évvel korábban volt – derül ki a Hauptverband.at adataiból.

A csökkenés nyilván szezonális, rendszeresen télen és nyáron nő, ősszel és tavasszal csökken a dolgozók száma. Tavaly áprilisban csak 5500 fő volt a mérséklődés, de az éves növekmény akkor is hasonló, kevéssel hétezer fő feletti volt. Utoljára novemberben volt a mostaninál mintegy ezer fővel kisebb a magyarok létszáma.

“Konkurenseink” azonban erősen nyomulnak, az idegenforgalmi holtszezon ellenére a román állampolgárok száma áprilisban 3700 fővel nőtt, a lengyeleké 2200-zal, a szerbeké és a törököké egyenként közel 800 fővel.

Százezer főállású magyar

Egy év alatt a román állampolgárok 8100 fővel lettek többen, ami több, mint a magyarok növekedése, de nem sokkal, csak mintegy 900 fővel. Ezzel ők az elsők, mi a másodikok, a harmadikok a német dolgozók, akik létszáma 4500 fővel emelkedett áprilistól áprilisig Ausztriában.

Németországban viszont a munkaügyi hatóság áprilisi jelentése szerint februárban 100 504-re emelkedett a “társadalombiztosításra kötelezett” magyar dolgozók száma. A részmunkaidősök és önálló kisvállalkozók száma 8043, a munkakeresőké 10 508, a munkanélkülieké 5096 volt.

Duplaakkora növekedési ütem

Az ottani magyar dolgozók száma az utóbbi egy évben egyébként 9,3 százalékkal nőtt, a munkát keresőké és munkanélkülieké eközben mintegy 9, illetve 10 százalékkal csökkent. Feltűnő, hogy eközben a román állampolgárok száma Németországban sokkal jobban, 21 százalékkal emelkedett, ami 54 ezer ember.

A románok így már 312 ezren vannak, csak a teljes foglalkoztatási formákban, munkanélküliekkel, részmunkaidősekkel stb. együtt már mintegy 414 ezer emberük dolgozik, keres munkát odakint. Legalább háromszor annyi tehát, mint magyar.

Még a bolgárok is

A lengyelek még többen vannak, számuk meghaladja a félmilliót, amiből 393 ezer a főállású. Még a horvátok (168 ezer) és a bolgárok (115 ezer) is többen dolgoznak Németországban főállásokban, mint a magyarok.

Ezek persze hivatalos munkaügyi statisztikák, így a számokban csak a legálisan foglalkoztatottak vannak benne, a nem dolgozó családtagok, diákok, feketemunkások nincsenek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Friss
hírlevél