Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Áprilisban ugyan jó pár ezerrel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de ez év/év alapon továbbra is stabil növekedést jelent. Németországban is változatlanul növekvő a trend, de ott a román, lengyel, horvát dolgozók sokkal többen vannak, mint a magyarok. Ráadásul ütemesebben is nő a létszámuk.
Ausztria, Lizumerhütte, Wikimedia Commons

Ausztriában áprilisban 84 804 magyar állampolgárságú dolgozót foglalkoztattak. Ez mintegy 6900 fővel alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, de 7200 személlyel több, mint egy évvel korábban volt – derül ki a Hauptverband.at adataiból.

A csökkenés nyilván szezonális, rendszeresen télen és nyáron nő, ősszel és tavasszal csökken a dolgozók száma. Tavaly áprilisban csak 5500 fő volt a mérséklődés, de az éves növekmény akkor is hasonló, kevéssel hétezer fő feletti volt. Utoljára novemberben volt a mostaninál mintegy ezer fővel kisebb a magyarok létszáma.

“Konkurenseink” azonban erősen nyomulnak, az idegenforgalmi holtszezon ellenére a román állampolgárok száma áprilisban 3700 fővel nőtt, a lengyeleké 2200-zal, a szerbeké és a törököké egyenként közel 800 fővel.

Százezer főállású magyar

Egy év alatt a román állampolgárok 8100 fővel lettek többen, ami több, mint a magyarok növekedése, de nem sokkal, csak mintegy 900 fővel. Ezzel ők az elsők, mi a másodikok, a harmadikok a német dolgozók, akik létszáma 4500 fővel emelkedett áprilistól áprilisig Ausztriában.

Németországban viszont a munkaügyi hatóság áprilisi jelentése szerint februárban 100 504-re emelkedett a “társadalombiztosításra kötelezett” magyar dolgozók száma. A részmunkaidősök és önálló kisvállalkozók száma 8043, a munkakeresőké 10 508, a munkanélkülieké 5096 volt.

Duplaakkora növekedési ütem

Az ottani magyar dolgozók száma az utóbbi egy évben egyébként 9,3 százalékkal nőtt, a munkát keresőké és munkanélkülieké eközben mintegy 9, illetve 10 százalékkal csökkent. Feltűnő, hogy eközben a román állampolgárok száma Németországban sokkal jobban, 21 százalékkal emelkedett, ami 54 ezer ember.

A románok így már 312 ezren vannak, csak a teljes foglalkoztatási formákban, munkanélküliekkel, részmunkaidősekkel stb. együtt már mintegy 414 ezer emberük dolgozik, keres munkát odakint. Legalább háromszor annyi tehát, mint magyar.

Még a bolgárok is

A lengyelek még többen vannak, számuk meghaladja a félmilliót, amiből 393 ezer a főállású. Még a horvátok (168 ezer) és a bolgárok (115 ezer) is többen dolgoznak Németországban főállásokban, mint a magyarok.

Ezek persze hivatalos munkaügyi statisztikák, így a számokban csak a legálisan foglalkoztatottak vannak benne, a nem dolgozó családtagok, diákok, feketemunkások nincsenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos