1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van olyan frakcióvezető, aki 214 000 forintos nyugdíja mellett dolgozik a hazáért, a vezető politikusok többsége növelni tudta megtakarításait, a fiatalabbak a diákhitelüket, az idősebbek a jelzáloghitelüket törlesztették. A csúcs-végtörlesztő a hajléktalan ügy miatt országos ismertségre szert tevő Kocsis Máté volt: 40 milliót fizetett vissza.

Felcsúti ajándék, kevesebb eladott könyv

Nem módosult jelentősen az elmúlt egy évben Orbán Viktor kormányfő vagyoni helyzete; egyedül a könyvkiadásból származó eseti jövedelme változott. A dokumentum szerint Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak.

Ezen túlmenően a miniszterelnök feltünteti 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméter belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Értékpapírban, takarékbetétben elhelyezett megtakarítása és autója továbbra sincs a politikusnak. A házastársával közös számlán csaknem ugyanannyi pénz van, mint egy évvel ezelőtt, amikor legutóbb nyilatkozott vagyonáról Orbán Viktor: akkor 968 ezer forintot tüntetett fel, most kevéssel több, mint egymillió forintot. Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része.
Míg mindemellett 2010-ben volt 6,3 millió forint könyvkiadásból származó eseti jövedelme is, addig 2011-ben ez 248 ezer forintra csökkent.

2,5 milliárdos tartozás, megtakarítás alig
A vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy az öngondoskodás terén valamit előrébb léptek a politikusok, de alapvetően nem "mutatnak jó példát". Nem mondhatni, hogy a képviselőket megviselte a válság, a nemzetgazdasági átlagkeresethez képest magas fizetés mellett ez valószínűleg a rengeteg ingatlannak is köszönhető. Rengeteg politikusunk rendelkezik szántókkal, erdőkkel, kertekkel vagy beépítésre váró telkekkel, de többüknek mocsara és nádasa is van.
Magánnyugdíj vs. állampapír
A hosszú távú megtakarítási formák közül az életbiztosítás, azon belül is a befektetési egységhez kötött biztosítások dominálnak. A befektetési alapok és a különböző kötvények is népszerűek a takarékoskodók között, a pénztári megtakarítások azonban már kevésbé. A legnagyobb magánnyugdíjpénztári befizetéssel az MSZP elnökségre aspiráló Szanyi Tibor rendelkezik (közel 5 300 000 forinttal), míg a másik oldalon az államadósság elleni harcot Rogán Antal gondolta a legkomolyabban, ő a 2011-es bevallása alapján 6 millió forintnyi állampapírt vett - az is igaz, hogy a kötvényhozamok az év végén szépen emelkedésnek indultak. Számításaink szerint a képviselők összesen 2 milliárd 500 millió forintnyi hitellel rendelkeznek, a 386 országgyűlési képviselőből 232-en rendelkeznek valamilyen banki hitellel.
Kitöltési útmutatvány
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a képviselőknek megtakarításaiknál csak a 6 havi illetményüknél nagyobb összegeket kell feltüntetniük. A tartozások rovat akkurátus kitöltése is tulajdonképpen csak a képviselő lelkiismeretén múlik, többen egy összegben írták be hitelüket, mások részletezve, azt is feltüntették milyen célra vettek fel banki kölcsönt. Nem minden képviselőnek sikerült eltalálnia a megfelelő devizát, sokan akkor is frankban vagy euróban kifejezve tüntettek fel bizonyos értékeket, amikor a nyomtatvány külön kitért rá, hogy forintban kell megadni az adott összeget.



Schmitt Pál megtartotta motorját

Schmitt Pál államfő kedden este nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát. A dokumentumból kiderül, nem változott jelentősen a köztársasági elnök vagyoni helyzete, megválasztása óta is ugyanabban az öt ingatlanban van részesedése, emellett megtartotta Harley Davidson motorját is - amit korábban elvileg elárverezett jótékony célra (vagy újabb motort vett, vagy csak az árverés összegét utalta át az árvízkárosultaknak, erről nincs információnk, ahogy a vagyonnyilatkozatból sem derül ki, hogy ugyanarról a veterán Harley-ról van-e szó).

Schmitt Pál a február 1-i határidő előtt közzétett vagyonnyilatkozatában ugyanúgy három II. kerületi, 195 és 320 négyzetméter közötti lakóház felének tulajdonjogát, valamint egy eltartási szerződéssel szerzett V. kerületi, 68 négyzetméteres lakás 50 százalékát, továbbá egy 1971-ben épített, 35 négyzetméteres Lupa-szigeti üdülő felét tüntette fel, mint korábbi nyilatkozataiban.     A köztársasági elnök megtartotta 1998-ban vett Harley Davidson motorját, vagyonnyilatkozatában emellett hivatali juttatásai között feltüntette elnöki rezidenciáját, a Terrorelhárítási Központ által biztosított személygépkocsi-használatot, valamint az ingyenes mobiltelefon- és internetszolgáltatást is.

Elnöki fizetés és életjáradék

Az államfő két évvel ezelőtt 4 millió forint és 130 ezer euró pénzintézeti számlaköveteléssel rendelkezett, ami mára 7 millió forintra és 27 ezer euróra csökkent. Schmitt Pál havi tiszteletdíja 2012-től a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresének felel meg, emellett kétszeres olimpiai bajnokként havi 243 600 forint életjáradékot kap a Magyar Olimpiai Bizottságtól, amit 2011-ben a Külügyminisztériumtól utalt, összesen 853 ezer forintos kiküldetési napidíj egészített ki.

Top 12

Megnéztük külön a 12 legnagyobb adóst, akik bankhitelt vettek fel. A képviselők egy része magánszemélynek is tartozik, a hitelösszegnél ezt nem vettük figyelemben. Ez alapján amúgy Veres János, egykori pénzügyminiszter vezetné a listát, aki 140 millióval tartozik magánszemély(ek)nek, ez az érték a 2010-es bevallásához képest 5,5 millió forinttal nőtt.



Grafikonunkból jól látszik, hogy a Top 12 alig rendelkezik megtakarításokkal. Itt csak a valóban "félre tett pénzt" vettük figyelembe, vagyis a készpénzállományt vagy a folyószámlán parkoltatott pénzeket nem. Volt, ahol nem tudtunk értéket feltüntetni, B. Nagy László tavalyi és mostani bevallásában is csak annyit jegyzett meg, hogy rendelkezik Philaxia- és Humet-részvényekkel, de hogy ezekhez milyen áron jutott hozzá, azt nem tudni.
A Top 12-ben amúgy az összes parlamenti párt képviselteti magát: köztük 5 fideszes, 2 kereszténydemokrata, két MSZP-s, valamint egy Jobbikos, egy LMP-s és a Demokratikus Koalíció elnöke található. Az adatokból kiderül, hogy az LMP-s Karácsony Gergely élt a végtörlesztés lehetőségével, tavalyi vagyonnyilatkozata alapján ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy miből.

Korábbi sajtónyilatkozataiból tudható, hogy a végtörlesztés törvényi javaslatát benyújtó Rogán Antal is élt a lehetőséggel, közel 10 millió forint tartozástól szabadul így meg (a vagyonnyilatkozatok leadási határideje valamint a végtörlesztés határideje közti különbség miatt ezt még nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában - számos ilyen politikus lehet még, akiknek csak a jövő évi vagyonnyilatkozatából derül ki, végtörlesztett-e). A legjobban Kósa Lajos banki tartozása csappant meg, nem tudni azonban, hogy élt-e a végtörlsztés lehetőségével (Debrecen első emberének két hitelintézettől összesen 236 000 svájci franknyi hitele volt 2010-ben) - Kósa magánszemély(ek) irányába 25 millióval tartozik bevallása szerint. Az viszont nem titok, hogy Kocsis Máté végtörlesztette 40 milliós hitelét, a képviselő 13 millió forintos készpénzállománya meg is csappant, számláján jelenleg 6 millió forint van.

Nézzük a frakciókat!

A parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek vagyoni helyzete sem módosult jelentősen az elmúlt egy évben - derül ki a vagyonnyilatkozatokból.

A Fidesz elnökéről már írtunk, érdekesség, hogy a párt vezetéséért járó fizetését Orbán Viktor nem veszi fel.

Lázár János, a vezető kormánypárt frakcióvezetője továbbra is felerészben tulajdonosa egy hódmezővásárhelyi teleknek és az azon álló 160 négyzetméteres háznak. Emellett 11 - összesen több mint 40 hektárnyi - szántóval rendelkezik és 2011-ben vásárolt egy 2009-es évjáratú Audi A6-ost. A védett műalkotások között a politikus a 2010-ben vásárolt kézirat mellett egy karosszéket vásárolt tavaly, valamint bővítette műtárgy- és festmény-gyűjteményét.

Gyarapodott Lázár János, de több a tartozása is

2010-hez képest 4 millió forinttal több – 22 millió forintnyi – kötvénye és továbbra is egy 6,8 millió forint összegű életbiztosítása van, és vásárolt 6 millió forintnyi törzsrészvényt is. Lázár Jánosnak egy 50 ezer forint értékű alaprészjegye van a Fontana Credit Takarékszövetkezetben.
A mindenkori képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze 1,6 millió forintról  4,2 millió forintra, pénzintézeti számlakövetelése  pedig 1,1 millióról 2 millióra nőtt. Pénzintézettel szembeni tartozása 6 millió forintról 24,5 millió forintra nőtt, míg magánszemélyekkel szembeni tartozása 6 millióról 16,5 millióra.    

Havi bruttó jövedelme hódmezővásárhelyi polgármesterként továbbra is 545 ezer forint. Emellett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagsága utáni havi jövedelem 82 ezer forint, földbérleti díjból pedig időszakosan 4 millió forint a tavalyi 2,5 millió forinttal szemben.  


Hitelre vár Mesterházy Attila

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője változatlanul kilenc ingatlan - köztük egy óbudai 68 négyzetméteres panellakás - tulajdonosa. Van három rétje - a legnagyobb 832 négyzetméter Alsóörsön - és 230 négyzetméter szántója a szintén a Balaton északi partján fekvő Lovason. Tulajdonosa két veszprémi garázsnak is. Saját autója nincs, szolgálati Audi A6-os autóval jár és 2011-ben lecserélte a még 2001-ben vásárolt Honda motorját egy újra.    

Mesterházy Attilának vagyonnyilatkozata szerint 2010-hez képest kétmillióval kevesebb - ötmillió – forint készpénze van, viszont 2010-zel ellentétben elbírálás alatt van kétmillió forintnyi hitele. Nagy értékű ingóságként részben ajándékba kapott herendi porcelánokról számol be, illetve szórakoztató és számítástechnikai eszközöket jelölt meg. Pártelnökként továbbra is havi bruttó 282 ezer forintot keres.

Hitel és jövedelem nélkül maradt Vona Gábor

Vona Gábor a Jobbik elnök-frakcióvezetője eladta Budapest III. kerületi 65 négyzetméteres lakását és megszűnt a 2,5 millió forintos lakáshitele, valamint visszafizette az 540 ezer forintos diákhitel-tartozását is. Van viszont 1,8 millió forintnyi OTP pénzpiaci befektetési jegye és 4 millió forintnyi megtakarítása takarékbetétben. Az ellenzéki pártelnök eladta 50 százalékos tulajdoni részét a Magyar Hírek Kft.-ből. A Jobbik vezetőjének így sem ingatlan, sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén és jövedelmet sem tartalmaz a vagyonnyilatkozata.    

Semjén és a családi ajándékok

Semjén Zsolt KDNP-elnök vagyoni helyzete az elmúlt évek bevallásai alapján alig változott, továbbra is egy II. kerületi 123 négyzetméteres, és egy 42 négyzetméteres lakás tulajdonosa felerészben. Emellett továbbra is haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben. A nagy értékű ingóságok terén sem történt változás, a politikusnak vannak többek között családi ajándékból származó antik bútorai, de autója és más járműve sincsen.    

A tavalyi másfél millió forintnyi készpénz helyett Semjén Zsoltnak jelenleg 2,4 millió forintnyi pénzintézettel szembeni követelése van devizában. A kormánypárti politikusnak ugyanakkor megszűnt a tavalyi 1,9 millió forintos tartozása. Gazdasági társaságban nincs részesedése. Semjén Zsoltnak miniszterelnök-helyettesként havi 1,1 millió forint jövedelme van.    

Harrach Péter 214 000 forint nyugdíjat kap

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres zuglói társasházi lakás mellett továbbra is egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa Kisnémediben. Ezek mellé 2011-ben felerészben vásárolt egy 83 négyzetméteres házat Tahitótfaluban. Havonta saját jogon 214 ezer nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincsen, ahogyan járműve, vagy tartozása sem.     Jávor Benedek, az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője 50 százalékban tulajdonosa egy 95 négyzetméteres Budapest XII. kerületi lakóháznak, járműve, műtárgya, megtakarítása és tartozása nincsen. Egyetemi tudományos tanácsadóként havi 153 ezer forint jövedelme van, valamint kültag egy betéti társaságban.

Gyurcsány: a hitel nőtt, az osztalék csökkent

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, független képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke tulajdonában továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakás és a feleségével 2009 őszén megvásárolt 267 négyzetméteres kötcsei ingatlan áll.   

A politikus vagyonnyilatkozatában gépjárműről, nagy értékű ingóságokról, megtakarításról és befektetésről nem tesz említést, bankszámláinak egyenlegei nem érik el a képviselői alapdíj hat havi összegét. Összes jövedelme a 2010-es 103 millió forintról 2011-re 69 millió forintra csökkent, amely az általa 60 százalékban birtokolt Altus Befektetési Zrt. tulajdonosi osztalékaként keletkezett. A kötcsei házhoz felvett jelzáloghitel egyenlege ugyanakkor a 2010-es 62 millió forintról 69 millió forintra emelkedett.

Az LMP újonnan kinevezett frakcióvezetője ugyanúgy áll, mint tavaly, egy lakásban van tulajdonrésze, ezenkívül se hitele, se megtakarítása - akárcsak legtöbb párttársának. A posztjáról nemrég távozó Schiffer András tartozása most már "csak" 4 360 000 forint, vagyis az egykori frakcióvezető szorgosan törleszti banki hitelét, mely tavaly még 5 433 000 forint volt. Schiffernek sincs viszont megtakarítása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG