<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Lázár János javaslata nem fogja meghozni a tőle remélt normatívarendező hatást, csak újabb "toldozás" lesz a rendszeren a kisgyermekek és a dolgozók rovására - véli a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A szervezet levélben kéri az államtitkárt, hogy vonja vissza javaslatát, amiben lehetővé tenné a bölcsődei férőhelyszám 110 százalékos feltöltését.

Lázár János önálló indítványában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt az alábbi bekezdéssel egészítené ki: "a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni bölcsődei ellátását nyújtó intézményekben az ellátottak száma egyetlen napon sem haladhatja meg a működési engedélyben meghatározott férőhelyszám 110%-át, éves átlagban pedig a férőhelyszám 100%-át." A frissen kinevezett államtitkár ennek megfelelően a költségvetésről szóló törvényt is módosítaná.

Az indoklás szerint a nappali, illetve a bentlakásos intézményi ellátást nyújtó intézményekhez hasonlóan a bölcsődék számára is lehetőséget kell teremteni a 10 százalékos létszámemelésre, hogy minél több gyermek ellátása, gondozása biztosítható legyen. A bölcsődei dolgozók szerint azonban nem a meglévő feltételek mellett történő csoportlétszám-emelés a megoldás a problémákra.

A magas csoportlétszám szerintük gyakoribb gyermekkori megbetegedésekhez vezet, mely a bölcsődéből hiányzott napok számát növeli, ez a szülők munkából való kiesését vonzza maga után, ami legvégül a TB-kiadások növekedését is fogja eredményezni.

2010-ben már lezajlott egy minimum 20%-os csoportlétszám-emelés, melyet az akkor ellenzékben levő Fidesz erőteljesen kifogásolt - írja szakszervezet. (Az alábbi grafikonon ennek a csoportlétszám-emelésnek köszönhető a férőhelyek számának 2010-es megugrása.) Az újabb +10%-os túltöltöttség lehetőségének megteremtése helyett a rossz logikájú normatíva-lehívást kellene rendezni - javasolják.

Az alapprobléma a szakszervezet szerint az, hogy a bölcsődék a költségvetési törvényben meghatározott számítási módszerrel nem a férőhely, nem a felvett, hanem a naponta jelenlévő gyermekek után kapják normatívát. Ez közel 30%-os veszteséget jelent, ami miatt a bölcsődék fenntartási terheinek jelentős része hárul az önkormányzatokra.

A jelenlegi 12, illetve a kétévesek körében 14-es maximum csoport-létszámokra a bölcsődei dolgozók szerint már nem lehet további gyermekeket felvenni. A javaslat szerint az országosan meglévő 35 450 férőhelyre 38 995 gyermeket vehetnek fel a bölcsődék, miközben a KSH adatai alapján már 2011-ben is 36 685 volt a felvett gyermekek száma.

A törvényjavaslat eredményeként a 2011-ben felvettekhez képest több mint 2300-zal több gyermeket kellene ellátnia a változatlan létszámú bölcsődei állománynak.

"A 2008-óta béremelésben nem részesülő dolgozók tűrőképessége elfogyott! Ágazatunk a legutolsó helyen áll a kereseti statisztikákban. Közel 70%-uk szakmunkás bérminimumon foglalkoztatott, függetlenül a közalkalmazotti viszonyának idejétől. 2012-től a kompenzáció ellenére sokuknak csökkent a nettó keresete, és az új Mt. délutáni pótlék (műszakpótlék) elemének megszűntetése miatt - ha a pótlék ágazati megtartására vonatkozó javaslatunk nem kerül be a Gyvt-be - júliustól további nettó keresetcsökkenést fognak elszenvedni a bölcsődei alkalmazottak, cserébe naponta plusz 10%-kal több gyerekkel dolgozhatnak" - írja a a BDDSZ közleménye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG