<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Lázár János javaslata nem fogja meghozni a tőle remélt normatívarendező hatást, csak újabb "toldozás" lesz a rendszeren a kisgyermekek és a dolgozók rovására - véli a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. A szervezet levélben kéri az államtitkárt, hogy vonja vissza javaslatát, amiben lehetővé tenné a bölcsődei férőhelyszám 110 százalékos feltöltését.

Lázár János önálló indítványában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt az alábbi bekezdéssel egészítené ki: "a gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni bölcsődei ellátását nyújtó intézményekben az ellátottak száma egyetlen napon sem haladhatja meg a működési engedélyben meghatározott férőhelyszám 110%-át, éves átlagban pedig a férőhelyszám 100%-át." A frissen kinevezett államtitkár ennek megfelelően a költségvetésről szóló törvényt is módosítaná.

Az indoklás szerint a nappali, illetve a bentlakásos intézményi ellátást nyújtó intézményekhez hasonlóan a bölcsődék számára is lehetőséget kell teremteni a 10 százalékos létszámemelésre, hogy minél több gyermek ellátása, gondozása biztosítható legyen. A bölcsődei dolgozók szerint azonban nem a meglévő feltételek mellett történő csoportlétszám-emelés a megoldás a problémákra.

A magas csoportlétszám szerintük gyakoribb gyermekkori megbetegedésekhez vezet, mely a bölcsődéből hiányzott napok számát növeli, ez a szülők munkából való kiesését vonzza maga után, ami legvégül a TB-kiadások növekedését is fogja eredményezni.

2010-ben már lezajlott egy minimum 20%-os csoportlétszám-emelés, melyet az akkor ellenzékben levő Fidesz erőteljesen kifogásolt - írja szakszervezet. (Az alábbi grafikonon ennek a csoportlétszám-emelésnek köszönhető a férőhelyek számának 2010-es megugrása.) Az újabb +10%-os túltöltöttség lehetőségének megteremtése helyett a rossz logikájú normatíva-lehívást kellene rendezni - javasolják.

Az alapprobléma a szakszervezet szerint az, hogy a bölcsődék a költségvetési törvényben meghatározott számítási módszerrel nem a férőhely, nem a felvett, hanem a naponta jelenlévő gyermekek után kapják normatívát. Ez közel 30%-os veszteséget jelent, ami miatt a bölcsődék fenntartási terheinek jelentős része hárul az önkormányzatokra.

A jelenlegi 12, illetve a kétévesek körében 14-es maximum csoport-létszámokra a bölcsődei dolgozók szerint már nem lehet további gyermekeket felvenni. A javaslat szerint az országosan meglévő 35 450 férőhelyre 38 995 gyermeket vehetnek fel a bölcsődék, miközben a KSH adatai alapján már 2011-ben is 36 685 volt a felvett gyermekek száma.

A törvényjavaslat eredményeként a 2011-ben felvettekhez képest több mint 2300-zal több gyermeket kellene ellátnia a változatlan létszámú bölcsődei állománynak.

"A 2008-óta béremelésben nem részesülő dolgozók tűrőképessége elfogyott! Ágazatunk a legutolsó helyen áll a kereseti statisztikákban. Közel 70%-uk szakmunkás bérminimumon foglalkoztatott, függetlenül a közalkalmazotti viszonyának idejétől. 2012-től a kompenzáció ellenére sokuknak csökkent a nettó keresete, és az új Mt. délutáni pótlék (műszakpótlék) elemének megszűntetése miatt - ha a pótlék ágazati megtartására vonatkozó javaslatunk nem kerül be a Gyvt-be - júliustól további nettó keresetcsökkenést fognak elszenvedni a bölcsődei alkalmazottak, cserébe naponta plusz 10%-kal több gyerekkel dolgozhatnak" - írja a a BDDSZ közleménye.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos