<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Kínai, ukrán és szerb állampolgároknak adták ki a legtöbb munkavállalási engedélyt - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett adatokból. 2625 engedélyt adtak ki, emellett további 1428 esetben jelentették be külföldi állampolgárok alkalmazását a magyar foglalkoztatók.

Az idén január-márciusban összesen 2625 munkavállalási engedélyt adtak ki Magyarországon külföldi állampolgároknak, 2,1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A 2625 engedélyen belül 2619 egyéni engedélyt és mindössze 6 mezőgazdasági szezonális engedélyt adtak ki (ez utóbbiakat minden esetben ukrán állampolgárok kapták).

Az egyéni munkavállalási engedélyek száma 2,2 százalékkal nőtt, míg a mezőgazdasági szezonális engedélyek száma 14,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

A legtöbb - 815 - engedélyt kínaiaknak adták ki, 405-öt ukrán, 197-et pedig szerb állampolgároknak. Így a 2012. január-márciusban kiadott összes egyéni és mezőgazdasági szezonális engedély 31 százalékát kínai, 15,4 százalékát ukrán, 7,5 százalékát pedig szerb állampolgároknak adták.

Az ukrán állampolgároknak kiadott egyéni munkavállalási engedélyek száma 35,3 százalékkal csökkent, emellett több mint 40 százalékkal esett vissza a japánoknak kiadott engedélyek száma és 34,5 százalékkal az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak kiadott engedélyeké. Jelentősebb emelkedés ezzel párhuzamosan a kiadott egyéni és mezőgazdasági szezonális engedélyek számában éves összevetésben a vietnámi (76,2 százalékos) és a thaiföldi (56,6 százalékos) állampolgárok körében következett be.


Az első negyedévben az összes kiadott egyéni és mezőgazdasági, szezonális engedély 25,8 százalékát a kereskedelemben, 19,6 százalékát a feldolgozóiparban, 16,9 százalékát a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, 8 százalékát pedig az építőiparban adták ki.

Kevesebb a bejelentett külföldi foglalkoztatott

A Magyarországon dolgozó külföldi állampolgárok másik csoportját, azok alkotják, akiknek foglalkoztatása nem engedélyköteles, csak a foglalkoztatás tényét kell bejelenteniük.


Az NFSZ összesítése szerint 2012 első negyedévében a munkaadók összesen 1428 ember foglalkoztatásának megkezdését jelentették be; ez az egy évvel korábbihoz képest 48,1 százalékos csökkenés. Az Európai Unió 27 tagállama közül a bejelentett román állampolgárok száma - 777 - volt a legnagyobb, amely az összes bejelentés 54,4 százalékát tette ki. Ezt követik a szlovák állampolgárok 13 százalékos aránnyal. A harmadik a sorban Németország; a bejelentett német állampolgárok aránya az összes bejelentetten belül 7,4 százalékot tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos