<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Igaz kicsit még várni kell rá, de béren kívül juttatást kapnak ősszel a Klebelsberg Intézményfenntartó alkalmazásában állók oktatók.

Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden Budapesten.

Ezt is tartalmazza többi között az a megállapodás, amelyet hétfőn írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet - mondta az elnök a sajtótájékoztatón.

Galló Istvánné közölte, a juttatást két részletben, szeptember 15-én és november 30-án kapják meg a munkavállalók.

Apró lépés

Hozzátette: örömét fejezte ki, hogy erről a juttatásról meg tudtak állapodni, azonban ez a kifizetés "nagyon pici kompenzálás", mivel ezek a kollégák évek óta semmilyen béren kívüli juttatásban nem részesültek.

Kiemelte, az Emmi a megállapodás záradékában rögzítette, hogy amikor a minisztérium július 1-jével átadja a szakképző iskolákat a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), az átkerülő dolgozóknak is ki kell fizetni a béren kívüli juttatást.

Óvodai vagy önkormányzati dolgozó? Akkor ön nem kap

A PSZ-elnök sajnálatát fejezte ki, hogy ez a juttatási forma nem vonatkozik az óvodákban dolgozókra, és azokra sem, akiknek az önkormányzat a munkaadója. Ezzel kapcsolatban jelezte, a belügyminiszterhez fordultak, tőle kérve segítséget, hogy az önkormányzatok kapjanak támogatást ahhoz, hogy a náluk alkalmazásban lévők is részesülhessenek a szóban forgó juttatásban. Azonban - mint mondta - nemleges választ kaptak.

Bár a pénz jön, a bajok is maradnak

A szakszervezeti elnök beszélt arról is: a hétfőn aláírt megállapodás rögzíti azt is, hogy az Emmi vállalja, áttekinti és pontosítja a pedagógusok intézményi benntartózkodásának szabályait, és vállalja, hogy az üres álláshelyeket be fogják tölteni. Galló Istvánné ezzel kapcsolatban jogosnak nevezte a pedagógusok panaszát, hogy kénytelenek akár 26 órában is tanítani, mert az üres álláshelyeket helyettesítéssel próbálják kiváltani.

Megállapodtak abban is, hogy közösen áttekintik a pedagógusok minősítésének szabályait is - mondta az elnök.

Teljes bukás a Klik?

Galló Istvánné a 2014/2015-ös tanévet értékelve elmondta, a viszonylag nyugodt tanévkezdésre rányomta a bélyegét a kísérleti tankönyvek pedagógusok és szülők által is kifogásolt minősége és tartalma.

A Klik működésére a pénzhiány volt jellemző, és a jövő évi költségvetési tervezet előirányzatában is azt látják - mondta -, hogy a Klik nem tud majd az elvárásoknak megfelelni, a pénzhiány miatt nem lesz képes ellátni az alapfeladatát.

A szakszervezeti elnök hozzátette: soha nem támogatták a központosítást, ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a köznevelési rendszerben szükségesek a korrekciók. Az elmúlt két év azonban bebizonyította, hogy a Klik eleget tudna tenni feladatának, ha ahhoz megfelelő forrást rendelnének.

A tanév végén is sok a bizonytalanság Galló Istvánné szerint, hiszen a szakképzés átalakításával kapcsolatban sem látnak még tisztán. Az tény, hogy negyven szakközép-, szakiskola és vegyes iskola átkerül az NGM-hez július 1-től, a részleteket tartalmazó kormányrendelet azonban még nem jelent meg - mondta. Nem lehet például tudni, hogy az NGM által kialakított, úgynevezett fenntartói centrumok milyen jog- és hatáskörrel működnek majd.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke véleménye szerint el kellene érni, hogy azokra a munkavállalókra is vonatkozzon az életpályamodell, akiknek főiskolai végzettségük van, de nem pedagógusként dolgoznak az iskolákban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos