4p
A közép- és kelet-európaiak közül a legtöbb magyar.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, visszatekintő becslése szerint az évtized közepén 1,3 millió közép- és kelet-európai EU-állampolgár tartózkodott életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és közülük a magyarok foglalkoztatottsági rátája volt a legmagasabb.

Az ONS a 2013-2015 közötti időszakra dolgozta ki becslését, vagyis a vizsgálat időbeli végpontja is egy évvel megelőzi a brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazást. A referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, és az azóta nyilvánosságra hozott frissebb statisztikai adatok szerint tavaly meredeken visszaesett a bevándorlás a keleti EU-országokból.

Legtöbb a lengyel

Az ONS új becslése szerint a vizsgált időszakban változatlanul a lengyel közösség volt a legnagyobb létszámú: a 2013-2015-ös évek átlagában 813 696 lengyel állampolgár élt Nagy-Britanniában. A statisztikai hivatal számításai alapján a magyarok átlagos száma ugyanebben az időszakban 79 101 volt.

Ezzel Magyarország az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagország (EU8) mezőnyének éppen a közepén, a negyedik helyen áll.

Az adatsor külön tartalmazza a 2015-ös évet. Az ONS becslése szerint két évvel ezelőtt átlagosan 916 ezer lengyel és 82 ezer magyar élt Nagy-Britanniában.

Itt dolgoznak

Az EU8-állampolgárok legnagyobb nagy-britanniai foglalkoztatója az áruforgalmazás, valamint a szállodák és az éttermek: e munkahelyeken a vizsgált kétévi időszakban átlagosan 225 400-an dolgoztak a nyolc közép- és kelet-európai tagországból. A brit feldolgozószektor átlagosan 186 500 EU8-munkavállalót alkalmazott a 2013-2015-ös időszakban.

Az ONS kimutatta azt is, hogy a nyolc keleti EU-tagállam Nagy-Britanniában élő állampolgárai között a magyarok foglalkoztatottsági rátája volt a legmagasabb. A Nagy-Britanniában élő 16-64 év közötti magyarok 84,3 százalékának volt bejelentett munkahelye a 2015-ben zárult két év átlagában. A lengyelek foglalkoztatottsági rátája 81,5 százalék volt. E mezőny utolsó helyére a csehek kerültek, 72,8 százalékos foglalkoztatottsággal.

Az EU8-államplgárok átlagos foglalkoztatottsági rátája 80 százalék volt a vizsgált években, és ők adták a teljes nagy-britanniai alkalmazotti állomány 3 százalékát.

Az ONS egy jóval frissebb, néhány hete közzétett felmérése mindazonáltal komoly törést jelzett az EU8-térségből érkező bevándorlás folyamatában.

A május végén ismertetett adatok szerint a decemberrel zárult tizenkét hónapban az EU8-országokból az egy évvel korábbinál 25 ezerrel kevesebben, 48 ezren érkeztek, és 16 ezerrel többen, 43 ezren távoztak.
Ez volt az első olyan becslés, amelyben szerepelt a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni fél év.

Az ONS hangsúlyozta, hogy a két adat különbségéből eredő nettó ötezer fős tavalyi  bevándorlás a legalacsonyabb volt az EU8-csoport 2004-es EU-csatlakozása óta.

Mégsincs elég munkaerő

A brit vállalati szektorban elvégzett legutóbbi felmérések szerint azonban már most is egyre nagyobb a munkaerőhiány azokban az ágazatokban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi EU-munkavállalóktól.
A brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) ezer tagvállalatra kiterjedő munkapiaci felmérése szerint a brit vállalatok 27 százaléka arról számolt be, hogy az alkalmazásukban álló külföldi EU-munkavállalók fontolgatják távozásukat a cégtől, sőt sok esetben az Egyesült Királyságból is.

Nem lesz, aki leszedje a termést

A brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) nemrégiben tartott éves kongresszusán Meurig Raymond, a szervezet elnöke kijelentette: az agrárszektornak jelenleg 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. Raymond szerint ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, "a földeken fog elrothadni a termés".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG