1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy felmérés szerint a frissdiplomások közül inkább a férfiaknak van nagyobb esélyük a sikeres karrierre.

A frissdiplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be - ez derül ki az Educatio Nonprofit Kft. tanulmányából. Tavaly tavasszal 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerző végzettjeiről. Az egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az információkból állt össze a diplomás pályakövetési rendszer adatbázisa, amelynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című, most publikált tanulmány.

A felmérés szerint a Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Az összes foglalkoztatottat figyelembe véve ez a jövedelmi különbség tovább szélesedik. A különbség megmutatkozik a munkakeresés időtartamában és a vezető beosztásba kerülés arányát nézve is - mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika.

A tanulmányból az derül ki, hogy a jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A legfeljebb 8 általános iskolai osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás. A család anyagi helyzete is tükröződik a frissdiplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be.

Azok a frissdiplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. A külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás, ahhoz az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt. A férfi és női frissdiplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belüli átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrierút szempontjából is. A frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők; átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik.

Kitértek arra is: a nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben jellemzi a női diplomásokat, a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis a végzettségével egybevágó munkát találnia, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG