TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Januárban 648 ezren voltak munka nélkül, ez 80 ezerrel több decemberhez képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint a munkanélküliek fele, egészen pontosan 343 ezren már semmilyen ellátást nem kapnak.

Jelentősen, csaknem 80 ezerrel többen kerestek munkát januárban, mint decemberben, ez 13,9 százalékos növekedést jelent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint ugyanakkor a mostani adatok megegyeznek a tavaly januári adatokkal. És miközben 80 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, csak 20 ezer új munkahely jött létre a cégeknél.

Sokan semmit sem kapnak

Csak nagyjából minden második álláskereső kap valamilyen ellátást. 343 ezren azonban semmilyen ellátást nem kapnak, ami a munkanélküliek 53 százalékát jelenti. Ráadásul az egy évvel korábbi időszakhoz képest 32 ezerrel többen estek ki a rendszerből. Ők sem álláskereséséi járadékot, sem támogatást nem kapnak.

Keleten a legrosszabb

A szolgálat szerint a legtöbb álláskereső továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van. A munkanélküliek száma azonban Békés megyében nőtt a leginkább. Januárban csaknem 30 százalékkal többen kerestek munkát, mint decemberben. A legjobb helyzetben Budapest van, mert ott csak 5,7 százalékkal nőtt az álláskeresők száma.

Januárban egyébként főleg a férfiak és a szakképzetlenek között nőtt a munkanélküliség. Előbbiek esetében 20,1, utóbbiaknál pedig 14,7 százalékkal. A Szolgálat szerint azért, mert főleg a férfiak és a szakképzettség nélküliek vettek részt legnagyobb mértékben a közfoglalkoztatási programokban, amelyek az év végén kifutottak.

Nehéz az elhelyezkedés

A Foglalkoztatási Szolgálat szerint az álláskeresők csaknem harmada (27,5 százalék) egy évnél régebben keres munkát. Ez egy százalékkal több mint decemberben.

Nincsenek könnyebb helyzetben a pályakezdők sem. Bár az ő esetükben lassult a növekedés decemberhez képet még így is 10,4 százalékkal nőtt az számuk. A legtöbb fiatal szintén a már említett két megyében, Szabolcsban és Borsodban van. A két megyében az összes frissen végzett negyede keres munkát. A pályakezdők harmadának semmilyen végzettsége nincs (35,6%). A fiatalok 5,8 százalékának van felsőfokú végzettsége, vagyis ők könnyebben találnak maguknak munkát.

Kirúgásra készülnek

A cégek 1481 fő csoportos leépítéséről döntöttek, ami 19 százalékos növekedés decemberhez képest. Ugyanakkor jelentősen elmarad a tavaly januári adatoktól. Akkor háromezer ember kirúgását jelentették be. Főleg a feldolgozóiparból és adminisztrációs területről terveznek csoportos leépítést a cégek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél