<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egy-egy félévben átlagosan 320 ezer forint kiadása van az egyetemistáknak. Főként az elsőévesek számíthatnak magas számlákra, ám sok múlik a választott szakon is. Szeptemberben sok diák és szülő olyan kiadásokkal is szembesül, mint az albérlet után fizetendő kéthavi kaució, vagy egy laptop vásárlása.

A CIG Pannónia számításai szerint az állami ösztöndíjas hallgatóknak is 200 ezer forintot meghaladó kiadása lehet az egyetemi, illetve főiskolai tanévkezdéskor. Az orvosi és a műszaki egyetemeken a szakkönyvek, jegyzetek, a füzetek és a kötelezően megvásárolandó, illetve ajánlott eszközök (pl. köpeny, szike, csipesz, sztetoszkóp, illetve építészek esetén a rajzeszközök, makettekhez szükséges anyagok) ára összesen 120-150 ezer forint körül alakul.

Ennél olcsóbban úszhatják meg a tanévkezdést például a bölcsész szakok hallgatói, akinek tankönyvei és jegyzeteinek ára 40-50 ezer forint körül mozog. Azoknak a vidéki diákoknak viszont, akik új albérletben kezdik a tanévet, átlagosan 80 ezer forintos kaucióval is számolniuk kell. Ezek mellett akár 100 ezer forintos tételt jelenthet az is, ha valakinek ilyenkor kell megvásárolni a tanuláshoz ma már szinte nélkülözhetetlen notebookot.

A szeptember a leghúzósabb

A CIG Pannónia kutatása szerint a diákok átlagosan 320 ezer forintra becsülik egy-egy félév átlagos költségét, amelynek jelentős része szeptemberben jelentkezik. Még nagyobb kiadással - egy félév során átlagosan 480 ezer forinttal - számolhatnak tanévkezdéskor a költségtérítéses hallgatók. Bár az egyetemisták 87 százalékát támogatják szüleik, de kizárólag családi támogatásból a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni ezeket a kiadásokat. A hallgatók 34 százaléka ezért a szülői támogatás mellett is dolgozni kényszerül.

 

„Az egyre jelentősebb kiadások ellenére a szülők csekély része készül előre a felsőoktatás költségeinek finanszírozására. Sok diák és szülő így csak a tanévkezdéskor szembesül a tanulmányok jelentős költségeivel. Pedig az időben elkezdett rendszeres megtakarítással a családi kassza nagyobb megterhelése nélkül lehet jelentősebb tartalékot képezni az egyetemi kiadásokra”  – mondta el a tanévkezdés költségeivel kapcsolatban Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

 

A CIG Pannónia adatai szerint azok a szülők, akik életbiztosítással készülnek erre a célra, átlagosan 15 évvel korábban kezdik el a takarékoskodást, sőt, minden ötödik hozzátartozó már a gyermek 1 éves kora előtt szerződést köt. A szerződők fele legalább 1,5 millió forintos összeget jelöl meg a szerződésben, amely segít majd a továbbtanulás költségeinek finanszírozásában.

Idén ennyien tanulhatnak az állam pénzén

A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárásban a 106 175 jelentkező kicsivel több mint kétharmada (77 százalék), összesen 73 973-an jutottak be valamelyik intézmény állami ösztöndíjas vagy önköltséges (teljes mértékben fizetős) alap-, osztatlan- vagy felsőfokú szakképzésére. Támogatott formában 56 913-an, fizetős szakokra pedig 17 060-an nyertek felvételt. Sok ez a szám vagy kevés? Nemrég megnéztük, mit jelent ez az elmúlt évek statisztikáinak tükrében. Részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos