<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Félmillió alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma.
Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, májusban még 515 ezer regisztrált álláskereső volt Magyarországon. Ráadásul háromból kettő állás államilag támogatott volt. Bár javult a foglalkoztatás, a fiataloknak még mindig nehéz az elhelyezkedés.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint 500 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon - közölte a foglalkoztatáspolitikai államtitkár pénteken Nyírkátán, egy munkahelyteremtő pályázat aláírásán.

Ezzel a számmal gyakorlatilag a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac, erre a teljesítményre európai szinten nagyon kevesen képesek - fogalmazott Czomba Sándor.

A júniusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 497 ezer álláskereső szerepelt, akiknek létszáma májushoz képest 3,5 százalékkal (18,1 ezer fővel), az elmúlt év azonos hónapjához képest pedig 5,2 százalékkal (27,4 ezer) mérséklődött - olvasható az nfsz.munka.hu oldalon.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A statisztika szerint a júniusi nyilvántartásban 60,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,2 százalék volt. A NFSZ által közölt adatok szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy hónap alatt 2,3 százalékos csökkenés után a júniusi zárónapon 164,6 ezer főt tett ki, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 33,1 százalékot jelentett. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 50,1 százalék volt.

A munkanélküliek számának csökkenése önmagában még kevés, a jó eredményekhez foglalkoztatási programoknak is társulniuk kell - mutatott rá Czomba Sándor, utalva a Nemzetgazdasági Minisztérium által a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő pályázatra. Mint elmondta, a Nemzeti Foglakoztatási Alapból idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, ennek keretében 1139 vállalkozás nyert vissza nem térítendő támogatást 6500 új munkahely kialakításához.

A létszámot tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg a legsikeresebb megye, itt 79 pályázó több mint 1,5 milliárd forint támogatásban részesült - tette hozzá az államtitkár. A beruházások után 643 új munkahely jön létre, de további 587 álláshely megőrzését is segíti a pályázat.

A raklap-kereskedelemmel és -gyártással foglalkozó nyírkátai TOMI-FA Kft. a kiíráson 39 millió forint támogatást nyert, ennek révén a cég 15 regisztrált álláskeresővel bővítheti eddigi 22 fős dolgozói állományát.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 111 millió forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 2,3 millió forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG