BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2017. március 7. 13:03

Németországban rossz sajtóvisszhangot kapott a magyar parlament mai döntése, amellyel szigorították a menekültek tartózkodási szabályait, a kérelmük elbírálásáig táborokba kényszerítve őket. Internálásnak, táborokba zárásnak, lecsukásnak nevezik a magyar hatóságok leendő eljárását.

Forrás: Wikimedia Commons / J. Smith

Breaking news”-ként, azaz kiemelt fontosságú gyorshírként tálalta több német lap a magyar parlament azon mai döntését, amely a menekültügyi szabályok szigorítását határozta el. A cikkeknek már a címéből is arra lehet következtetni, hogy alapvetően elítélik ezeket a lépéseket.

A Die Welt címe szerint Magyarország minden menekült letartóztatása (esetleg leültetése, Festsetzung) mellett szavazott. Szerintük a menekülteket tranzitzónákban, „konténerfalvakban” tartják fogva a jövőben, amíg ügyükről nem döntenek, így lehetetlenné válik számukra, hogy szabadon mozoghassanak.

Egyszer már eltörölték

A lap szerint ezzel Magyarország ismét bevezetett egy olyan eljárást, amit 2013-ban az EU, az ENSZ és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására már eltörölt. A cikk végéhez csatolnak egy rövid videót, amelyen arról van szó, hogy második kerítést építenek Magyarországon. Egy pakisztáni férfi pedig arról beszél, hogyan verték meg, kínozták meg a magyarok a határon, eresztettek rájuk kutyákat, és készítettek magukról szelfiket mindeközben az elkövetők.

"Internálás"

A Der Spiegel Online (és legalább két másik lap) címe szerint Magyarország a menekültek internálásáról döntött. Magyarország táborokba zárja az összes menekültet, amíg a menekültkérelmeiket el nem bírálják. Az ENSZ UNHCR nevű menekültügyi szervezetére hivatkozva azt írják, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szögesdróttal körülvett konténertáborokba zárják őket, a gyerekeket is.

Az UNHCR közleménye szerint ezzel Magyarország megsérti nemzetközi és európai uniós kötelezettségeit. „Borzasztó hatással fog járni olyan nők, gyermekek és férfiak fizikai és pszichikai egészségére, akiknek már sokat kellett szenvedniük”. Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon hivatalos közlés szerint jelenleg 600 menekült él, Orbán Viktor miniszterelnök viszont azt mondta, az országot ostromolják a menekültek.

A spanyolok is bezárásról beszélnek

A Tagesschau.de is hasonló szavakat használ, mint a többiek, de emlékeztet rá, hogy Németországban is folyik vita a hasonló tranzitzónák esetleges bevezetéséről. Ugyanezt a „letartóztat, lefog, leültet” jelentésű „festsetzen” szót használja a bajor közszolgálati B5 Aktuell, a Süddeutsche Zeitung, a Frankfurter Allgemeine, a Berliner Zeitung és még egy egész sor weboldal.

Nem csak a németek gondolkodnak így. Magyarország minden menekültet be fog zárni, akik belépnek az országba – írta még februárban egy spanyol weboldal, a Público a törvénytervezetről. A cikk a magyar kormány és emberi jogi szervezetek álláspontját egyaránt ismerteti.

A Reuters hírügynökség weboldalán csak pár mondatban, a Magyar Távirati Irodára hivatkozva foglalkozott a hírrel, egyelőre ezt vette át néhány angol nyelvű híroldal is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Karrier Új felelőse van a budai várnegyedben zajló egyik felújításnak
MTI | 2020. június 5. 19:10
Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca.
Karrier Kásler idő előtt visszahívott egy kórházi menedzsert három kulcsintézmény éléről
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 07:02
Szentes Tamás miniszteri biztos megbízatása október végéig szólt volna.
Karrier Új feladatot kapott Orbántól a nemrég felmentett államtitkár
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 06:14
Vízkelety Mariannt miniszterelnöki biztossá léptették elő. 
Karrier Orbán Viktor új helyettes államtitkárt nevezett ki
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 07:36
Az ITM-be érkezik régi-új kolléga.
Karrier Erre nem számítottunk: áprilisban nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2020. május 19. 06:06
Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.
Karrier Új vezérigazgatója lett a Hunguest Hotelsnek
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 16:46
Róna Andrea lesz a Hunguest Hotels Zrt. új vezérigazgatója - közölte szerkesztőségünkkel a tulajdonos Opus Global Nyrt.
Karrier Egyre többen állnak kukásnak a járvány közepette
MTI | 2020. május 12. 08:27
A koronavírus hatására feltöltődik a létszám a szemétszállítási ágazatban.
Friss
hírlevél