3p
Németországban rossz sajtóvisszhangot kapott a magyar parlament mai döntése, amellyel szigorították a menekültek tartózkodási szabályait, a kérelmük elbírálásáig táborokba kényszerítve őket. Internálásnak, táborokba zárásnak, lecsukásnak nevezik a magyar hatóságok leendő eljárását.
Forrás: Wikimedia Commons / J. Smith

Breaking news”-ként, azaz kiemelt fontosságú gyorshírként tálalta több német lap a magyar parlament azon mai döntését, amely a menekültügyi szabályok szigorítását határozta el. A cikkeknek már a címéből is arra lehet következtetni, hogy alapvetően elítélik ezeket a lépéseket.

A Die Welt címe szerint Magyarország minden menekült letartóztatása (esetleg leültetése, Festsetzung) mellett szavazott. Szerintük a menekülteket tranzitzónákban, „konténerfalvakban” tartják fogva a jövőben, amíg ügyükről nem döntenek, így lehetetlenné válik számukra, hogy szabadon mozoghassanak.

Egyszer már eltörölték

A lap szerint ezzel Magyarország ismét bevezetett egy olyan eljárást, amit 2013-ban az EU, az ENSZ és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására már eltörölt. A cikk végéhez csatolnak egy rövid videót, amelyen arról van szó, hogy második kerítést építenek Magyarországon. Egy pakisztáni férfi pedig arról beszél, hogyan verték meg, kínozták meg a magyarok a határon, eresztettek rájuk kutyákat, és készítettek magukról szelfiket mindeközben az elkövetők.

"Internálás"

A Der Spiegel Online (és legalább két másik lap) címe szerint Magyarország a menekültek internálásáról döntött. Magyarország táborokba zárja az összes menekültet, amíg a menekültkérelmeiket el nem bírálják. Az ENSZ UNHCR nevű menekültügyi szervezetére hivatkozva azt írják, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szögesdróttal körülvett konténertáborokba zárják őket, a gyerekeket is.

Az UNHCR közleménye szerint ezzel Magyarország megsérti nemzetközi és európai uniós kötelezettségeit. „Borzasztó hatással fog járni olyan nők, gyermekek és férfiak fizikai és pszichikai egészségére, akiknek már sokat kellett szenvedniük”. Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon hivatalos közlés szerint jelenleg 600 menekült él, Orbán Viktor miniszterelnök viszont azt mondta, az országot ostromolják a menekültek.

A spanyolok is bezárásról beszélnek

A Tagesschau.de is hasonló szavakat használ, mint a többiek, de emlékeztet rá, hogy Németországban is folyik vita a hasonló tranzitzónák esetleges bevezetéséről. Ugyanezt a „letartóztat, lefog, leültet” jelentésű „festsetzen” szót használja a bajor közszolgálati B5 Aktuell, a Süddeutsche Zeitung, a Frankfurter Allgemeine, a Berliner Zeitung és még egy egész sor weboldal.

Nem csak a németek gondolkodnak így. Magyarország minden menekültet be fog zárni, akik belépnek az országba – írta még februárban egy spanyol weboldal, a Público a törvénytervezetről. A cikk a magyar kormány és emberi jogi szervezetek álláspontját egyaránt ismerteti.

A Reuters hírügynökség weboldalán csak pár mondatban, a Magyar Távirati Irodára hivatkozva foglalkozott a hírrel, egyelőre ezt vette át néhány angol nyelvű híroldal is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG