TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Németországban rossz sajtóvisszhangot kapott a magyar parlament mai döntése, amellyel szigorították a menekültek tartózkodási szabályait, a kérelmük elbírálásáig táborokba kényszerítve őket. Internálásnak, táborokba zárásnak, lecsukásnak nevezik a magyar hatóságok leendő eljárását.
Forrás: Wikimedia Commons / J. Smith

Breaking news”-ként, azaz kiemelt fontosságú gyorshírként tálalta több német lap a magyar parlament azon mai döntését, amely a menekültügyi szabályok szigorítását határozta el. A cikkeknek már a címéből is arra lehet következtetni, hogy alapvetően elítélik ezeket a lépéseket.

A Die Welt címe szerint Magyarország minden menekült letartóztatása (esetleg leültetése, Festsetzung) mellett szavazott. Szerintük a menekülteket tranzitzónákban, „konténerfalvakban” tartják fogva a jövőben, amíg ügyükről nem döntenek, így lehetetlenné válik számukra, hogy szabadon mozoghassanak.

Egyszer már eltörölték

A lap szerint ezzel Magyarország ismét bevezetett egy olyan eljárást, amit 2013-ban az EU, az ENSZ és az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására már eltörölt. A cikk végéhez csatolnak egy rövid videót, amelyen arról van szó, hogy második kerítést építenek Magyarországon. Egy pakisztáni férfi pedig arról beszél, hogyan verték meg, kínozták meg a magyarok a határon, eresztettek rájuk kutyákat, és készítettek magukról szelfiket mindeközben az elkövetők.

"Internálás"

A Der Spiegel Online (és legalább két másik lap) címe szerint Magyarország a menekültek internálásáról döntött. Magyarország táborokba zárja az összes menekültet, amíg a menekültkérelmeiket el nem bírálják. Az ENSZ UNHCR nevű menekültügyi szervezetére hivatkozva azt írják, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szögesdróttal körülvett konténertáborokba zárják őket, a gyerekeket is.

Az UNHCR közleménye szerint ezzel Magyarország megsérti nemzetközi és európai uniós kötelezettségeit. „Borzasztó hatással fog járni olyan nők, gyermekek és férfiak fizikai és pszichikai egészségére, akiknek már sokat kellett szenvedniük”. Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon hivatalos közlés szerint jelenleg 600 menekült él, Orbán Viktor miniszterelnök viszont azt mondta, az országot ostromolják a menekültek.

A spanyolok is bezárásról beszélnek

A Tagesschau.de is hasonló szavakat használ, mint a többiek, de emlékeztet rá, hogy Németországban is folyik vita a hasonló tranzitzónák esetleges bevezetéséről. Ugyanezt a „letartóztat, lefog, leültet” jelentésű „festsetzen” szót használja a bajor közszolgálati B5 Aktuell, a Süddeutsche Zeitung, a Frankfurter Allgemeine, a Berliner Zeitung és még egy egész sor weboldal.

Nem csak a németek gondolkodnak így. Magyarország minden menekültet be fog zárni, akik belépnek az országba – írta még februárban egy spanyol weboldal, a Público a törvénytervezetről. A cikk a magyar kormány és emberi jogi szervezetek álláspontját egyaránt ismerteti.

A Reuters hírügynökség weboldalán csak pár mondatban, a Magyar Távirati Irodára hivatkozva foglalkozott a hírrel, egyelőre ezt vette át néhány angol nyelvű híroldal is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Friss
hírlevél