Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van az úgy, hogy a meetingeket a felettes kreatív, a valósággal köszönőviszonyban sem álló meglátásai viszik félre. Ilyenkor a beosztottnak kell visszarángatnia a megbeszélést a józan ész talajára. Következzen néhány módszer, amiért még nem fogják kirúgni. Az esetek többségében.

A fogalmatlan, de óriási magabiztossággal hülyeségekre utasítgató főnök karakterét alighanem mindenki ismeri, aki járt már munkahelyi megbeszélésen, mondjuk kettőnél többször. Az ilyen felettes ott van a legkellemetlenebb munkahelyi tényezők között: a teljesen homály utasításaival, irreleváns információival és abszurd véleményével rendre csak félreviszi a dolgokat, és ha fogást mernek találni rajta, akkor jellemzően még azt se hajlandó beismerni, hogy amúgy köze sincs az aktuális témához. Ilyenkor kell a dolgozóknak lépni, csak hát az ilyen főnök érzelmi világa rendkívül ingoványos terep, és emiatt a jó szándékú közbevetésekkel lehet, hogy lábon lőjük magunkat. Szerencsére a Financial Times most közölt egy hasznos hülyefőnök-leszerelő kisokost, mely tanácsait megfogadva a meetingeket visszakormányozhatjuk az irrealitásból a produktív felé, és még csak ki se rúgnak érte. Az esetek többségében.

Torpedózzuk meg adatokkal

Ha a főnök hülyeségeket beszél, rövidre zárhatjuk a gondolatmenetét az állításait megcáfoló adatokkal. Ennél keményebb és hatékonyabb becsúszó szerelés nincs, és még csak sárga lap se járhat érte. Vezessük fel például azzal, hogy "nem vagyok biztos abban, hogy az adatok ezt alátámasztják", vagy világítsunk rá, hogy "a piaci trendek nem efelé tendálnak", aztán jöhetnek a makacs tények. A rutinosan egoista menedzser ilyenkor persze mondhatja azt, hogy az adat hibás, vagy még radikálisabb esetben azt, hogy nem kell foglalkozni az adatokkal. Erre az esetre az FT azt javasolja, hogy tárjuk szét a kezünket, és jó hangosan kérdezzük meg: "akkor mégis minek vagyunk itt egyáltalán?"

Ismételjük el, amit mondott, csak ne "úgy"

Ártatlanul pillogva, igyekvő egyetértést színlelve a legvilágtalanabb főnök is a helyes útra terelhető. "Ha jól értem, azt javaslod, hogy... " - kezdjük így a korrekciót, majd ismételjük el, ami az előbb elhangzott, de a teljesen téves menedzseri érvelést cseréljük ki a helyesre. Lehetőség szerint emeljük ki az eredeti gondolatmenet azon pontjait, amik még a legközelebb állnak a valósághoz: a főnök ráharap erre az önfényezős gumicsontra, a figyelme leragad a saját zsenialitásánál, és ha minden jól megy, meg se hallja az érvelésünk valódi, érdemi részét. Automatikusan egyet fog érteni velünk, akkor is, ha közben homlokegyenest ellenkezőt javasoltunk az ő koncepciójához képest. És elégedetten hagyja majd ott a meetinget, azzal, hogy nagy szerepet játszott az irány megszabásában.

Röhögjünk, ahogy a torkunkon kifér

Van az úgy, hogy a főnök javaslata annyira elrugaszkodik a valóságtól, hogy az egyetlen normális emberi reakció a nevetés lenne. A megoldás? Tegyünk úgy, mintha csak viccelt volna, és nevessük is ki, de nagyon durván. Gratuláljunk neki a legjobb vicchez, amit életünkben hallottunk. Ismételjük el neki kuncogva, amit mondott, rámutatva a brilliánsan humoros, nyilvánvalóan szándékolt pontatlanságaira. Javasoljuk neki, hogy csapjon fel stand uposnak. Ha a felettesünk azért még köszönőviszonyban van a valósággal, még hálás is lesz nekünk azért, hogy kisegítettük a slamasztikából, és közben ráadásul nagy nevettetőnek is érezheti magát. A várható reakciója: naná, hogy viccelt, végig viccelt, nem hülye ő, á, dehogy.

Váltsunk témát

Kicsit rizikósabb húzás, de ha nagyon a végzetes hülyeség felé tart a főnök monológja, akkor szakítsuk félbe, és térítsük el a témát, mondjuk azzal, hogy "térjünk vissza erre később". Ha ettől nem esik le neki, hogy itt valami nagyon félrement, és köti az ebet a karóhoz, akkor viszont érdemes rázúdítani valami ilyesmit: "Azt javaslom, keressünk fel további szakértőket is a témában, és a koncepcióikat összegezve állapítsunk meg konszenzust a legoptimálisabb gyakorlati eljárási módozatok tekintetében, mielőtt a tettek mezejére lépnénk." Vagy valami hasonló, cirkalmas, barokkos, körmondatos módon adjuk tudtára, hogy nem. Az a lényeg, hogy lehetőleg sok szakmaias kifejezéssel tálaljuk azt, hogy ugyan, foglalkozzunk már mással, ne ezzel a hülyeséggel. Akkor esélyes, hogy lenyűgözzük a főnököt, és teljesen elfeledkezik arról, mit is mondott az előbb.

Kövessük az utasításait a teljes pusztulásba

Ez egy hosszú lejáratú, fogszívós, duzzogó ellenérv, ami a visszaeső hülyefőnököknél lesz hatékony. Először is részletes jegyzetet kell készíteni minden abszurd menedzseri felvetéséről. Aztán körbe kell küldeni a kollégáknak az agyevő jegyzetet, kiemelve, kitől is származik a koncepció. Végül minden egyes ötletet át kell ültetni a gyakorlatba, részletesen doikumentálva az elkerülhetetlen bukás minden egyes részletét. Így aztán a felettest teljes joggal fogja mindenki hülyének nézni a cégnél, sőt, ha megfelelő méretű a kudarc, akár ki is rúghatják érte. Vagy minket rúgnak ki, azzal, hogy ellenvetés nélkül végrehajtottuk a nyilvánvalóan öngyilkos utasításait. Végeredményben mindkét úton megszabadulunk a hülye főnöktől: ebből a szempontból csak nyerhetünk!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
hírlevél