2p
A társaság a megújuló energia terjedése miatt tartja szükségesnek a lépést.

Megszüntet 6750 állást az RWE német energiaszolgáltató társaság, 2 ezer munkahelyet külföldön építenek le. A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező cég csütörtöki közleménye szerint a létszámleépítést igyekeznek elbocsátások nélkül, a megüresedő álláshelyek megszüntetésével megoldani. Az alkalmazottak száma 61 ezerre csökken, a folyamat 2016-ig tart. Az eladósodott társaság 2011 óta már 6200-zal csökkentette a személyi állományt leépítéssel és érdekeltségek eladásával.

A megújuló energia miatt rosszabbul a cégnek

Az RWE az E.ON után a második legnagyobb német energetikai vállalkozás. Az idén a január-szeptemberi időszakban a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) 6 milliárd 711 millió euró volt, 0,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nettó nyereség 67,5 százalékkal 609 millió euróra csökkent. A konszern bevétele 4 százalékkal 39,9 milliárd euróra emelkedett, adóssága 6,8 százalékkal 30,7 milliárd euróra csökkent az év első kilenc hónapjában.

A esseni központú óriáscéget súlyosan érinti az áramtőzsdei nagykereskedelmi árak meredek csökkenése, amit a nap- és szélenergia terjedése váltott ki. A megújuló forrásokra alapozott energiatermelés révén erősödő verseny miatt egyre kevésbé éri meg szén- vagy földgáztüzelésű erőművet üzemeltetni. Az RWE erőműveinek 30-40 százaléka veszteséges - mondta Peter Terium, a társaság igazgatótanácsi elnöke egy október végén adott interjúban.

Nálunk az egyik legnagyobb szereplő

A válságot érdekeltségek eladásával, tevékenységek kiszervezésével és létszámleépítéssel kívánják kezelni, és csak az elkerülhetetlenül szükséges beruházásokat hajtják majd végre - mondta az RWE vezetője.

A társaság a héten jelentette be, hogy eladta két nagy-britanniai szélerőmű parkban tartott kisebbségi részesedését, a leépítésről szóló csütörtöki közleményben pedig kiemelték, hogy tárgyalást kell kezdeni az alkalmazottak fizetéséről.

Az RWE a magyarországi gáz- és áramszolgáltatás egyik legnagyobb szereplője. A társaság 1995-ben, az energiaágazat privatizációja során jelent meg a magyar piacon. Érdekelt egyebek között a 2,2 millió fogyasztót villamos energiával ellátó Elmű-Émász-csoportban, a több mint 820 ezer embert kiszolgáló Főgáz Zrt.-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG