2p
Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentése szerint a több mint 65 ezer munkavállaló 27 százalékát a munkaidő-nyilvántartással, 22 százalékát a munkaidő szabályaival, 19 százalékát a munkabérrel kapcsolatos jogszabályok megsértése, 14 százalékát pedig a feketefoglalkoztatás érintette.

Ahol a legtöbb baj volt

A munkaidő-nyilvántartás hiánya 14 288 munkavállalót érintett az év első kilenc hónapjában, míg egy éve ez a szám még 22 384 volt. A legtöbb jogsértést a feldolgozóipari, valamint a kereskedelemi cégeknél tárták fel, de nagy számban fordult elő az építőipari munkáltatóknál is.

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések főként a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipar, valamint a személy- és vagyonvédelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintették, összesen 14 518 embert, ami nem jelent érdemi elmozdulást a 2014-es adatokhoz képest.

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések az összes főbb szabálytalansággal érintett foglalkoztatott közül 9637 embert érintettek a vizsgált időszakban, ami jelentős csökkenés a tavaly feltárt 12 393 esethez képest.

Feketén dolgoztatott biztonsági őrök

A vizsgálatok szerint a személy- és vagyonvédelem továbbra is a legfertőzöttebb ágazatok között van, e cégeknél találták a feketemunkások 14 százalékát, ami az előző év azonos időszakához képest 2 százalékpontos növekedés. A vendéglátásban 2014 harmadik negyedévében mért 9-ről idén 10 százalékra nőtt a munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók aránya - tették hozzá. 

Azonban az építőiparban, a mezőgazdasági vállalkozásoknál, a feldolgozó iparban és a kereskedelmi vállalkozásoknál: 37-ről 35-re, 8-ról 6-ra, 7-ről 6-ra, illetve 11-ről 9 százalékra csökkent a feketemunkások aránya 2014 azonos időszakához képest.

Az év első kilenc hónapjában 1016 jogsértést elkövető vállalkozást bírságoltak meg a munkaügyi hatóságok, összesen több mint 160 millió forintra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG