3p
KKV
Siófok 53 millióért vásárolt újabb részvényeket.

Siófok önkormányzata a jól sikerült szezon utáni idegenforgalmi többletbevételéből megvásárolta 53 millió forintért Révfülöp eladó hajózási részvényeit, 41,1 százalékra növelve tulajdoni hányadát a Balatoni Hajózási Zrt.-ben - tájékoztatta Balázs Árpád, Siófok polgármestere az MTI-t hétfőn.

A város képviselőtestülete erről az év utolsó testületi ülésén határozott. A döntés szerint összesen 1 716 darab, egyenként 20 ezer forint névértékű értékpapírt vásárolt az önkormányzat, ez 0,8 százalékkal növelte Siófok tulajdoni részesedését a cégben.

Megduplázta részesedését a város

A siófoki székhelyű Balatoni Hajózási Zrt.-ben 2008-ban vált 100 százalékos tulajdonossá 22 balatoni tóparti önkormányzat, amikor bizonyos feltételekkel, ingyenes vagyonjuttatással megkapták az államtól a cég 49 százalékos tulajdoni hányadát a meglévő 51 százalékos részesedésük mellé.

Az állam úgy kívánta megoldani a cég versenyképessé tételét és tőkésítését, hogy a vagyonjuttatásért cserébe a településeknek rövid időn belül mintegy 580 millió forintos tőkeemelést kellett végrehajtaniuk, továbbá vállalniuk kellett, hogy 2012. október végéig 1 milliárd 424 millió forintos tőkejuttatásban részesítik a céget. Erre a tőkejuttatásra tavaly öt év haladékot kértek és kaptak a kormánytól az érintettek.

"A tulajdonos önkormányzatok egy része a leendő tőkejuttatási kötelezettség, egy része a fejlesztési terveihez szükséges forrás előteremtése érdekében kész túladni a hajózási részvényei nagy részén, ami a tavaly megváltozott törvények értelmében a nemzeti vagyon részévé vált, így korlátozottan fogalomképes, vagyis csak az állam és az önkormányzatok között értékesíthető" - mondta Balázs Árpád. Hozzátette, hogy miközben más település nem akar részvényt vásárolni, Siófok a hajdani 20 százalékos részesedését mára meghatározó, 41 százalékra növelte.

Nyereséges volt a társaság

A város vezetése nyárra szeretné mindenki számára világosan megfogalmazni a hajózási társasággal kapcsolatos stratégiáját, amely nyilvánvalóan az egész régió érdekeit is kell, hogy szolgálja - mondta. Egyebek közt szeretnének minden "kiskaput" bezárni, ami lehetővé teszi a cég vagyonának széthordását, ugyanis a törvényi szabályozás szerint hiába korlátozott a részvények eladási lehetősége, ha a cég vagyona közben eladható - fogalmazott a polgármester.

Balázs Árpád hangsúlyozta, hogy Siófok jó befektetésnek tartja a hajózási részvények vásárlását, hiszen a társaságban vannak tartalékok, így az több profit termelésére is képes lehet a jövőben. (A tavalyi, mintegy 50 millió forintos nyereség 70 százalékát vették ki osztalékként a tulajdonos önkormányzatok.)

A hajózási társaságban a legnagyobb részvényhányaddal bíró települések jelenleg Siófok (41 százalék), Keszthely (12 százalék), Balatonfüred (9 százalék), Balatonboglár (7,5 százalék), Balatonföldvár (5,5 százalék), Balatonlelle (4,5 százalék), több kisebb önkormányzat pedig már csak csekély, 0,3-0,5 százalékos tulajdoni hányadot tartott meg hajdani részvénypakettjéből.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG