1p
KKV
A BKV midibusztenderén csak az Orangeways adott olyan ajánlatot, amivel a társaság több milliárdot is spórolhat. A tendert a harmadik helyre befutó Vértes Volán támadta meg, akinek a KDB - a BKV legnagyobb csodálkozására - igazat adott. Egyre jobban kitolódik a midibuszok cseréje, holott az már szinte halaszthatatlan
A BKV midibusztenderén csak az Orangeways adott olyan ajánlatot, amivel a társaság több milliárdot is spórolhat. A tendert a harmadik helyre befutó Vértes Volán támadta meg, akinek a KDB - a BKV legnagyobb csodálkozására - igazat adott. Egyre jobban kitolódik a midibuszok cseréje, holott az már szinte halaszthatatlan.

A BKV Zrt.-t váratlanul érte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozata, amelyben a midibusztender kapcsán benyújtott jogorvoslati kérelemnek részben helyt adott. - tudatta a közlekedési vállalat szerkesztőségünkkel. A további vizsgálatok lefolytatására és az új döntés meghozatalára a határozat kézhezvételét követő harminc nap áll rendelkezésre.

Mint ismeretes, a közforgalmú autóbuszvonalak alvállalkozásban történő üzemeltetésre indított közbeszerzésben a legalacsonyabb üzemeltetési költséget ajánló szolgáltató kiválasztása volt a bírálati szempont a BKV-nál. Jelenleg ugyanis az érintett midibuszok üzemeltetése a 2010. első féléves adatok alapján 541 Ft-os közvetlen önköltséget jelent a BKV-nak kilométerenként. Az új modellben, a nyertes ajánlata alapján ez a költség 379 Ft-ra csökkenne kilométerenként, amellyel a hatéves alvállalkozói üzemeltetési szerződés során, több mint két milliárd forintos megtakarítás érhető el. A BKV nem zárt ki senkit, a legolcsóbb ajánlattevőt választotta.

KDB hétfői határozatában azzal indokolta az ajánlatkérő "eljárást lezáró döntésének megsemmisítését", hogy a BKV megszegte a közbeszerzésekről szóló törvényt.
Részletek >>>
A BKV kérte a tendergyőztes Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt-t, hogy ajánlatát indokolja és támassza alá, hogy a 379 forintos kilométerenkénti ár "miért minősül kirívóan alacsony árnak". Az indoklás alapján a BKV Zrt. megállapította, hogy az Orangeways ajánlatában gazdaságilag ésszerű kalkulációval vállalta a szerződés teljesítését.

A tenderen a második legkedvezőbb ajánlatot a  VT-Transman Személyszállító és Szolgáltató Kft. adta. Ha a BKV ezt az ajánlatot fogadta volna el, az további 1 milliárdos terhet jelentett volna a súlyosan eladósodott közlekedési társaságnak - ráadásul úgy, hogy a két pályázó ugyanazon busztípusok működtetésével vállalta a tenderen való részvételt.

"A tender kiírásakor, majd a közbeszerzési eljárásban a szigorúan szakmai döntés meghozatalakor is a fővárosiak kényelme, korszerűbb szolgáltatás alacsonyabb költségekkel történő nyújtása, a közpénzek ésszerű felhasználása volt az elsődleges szempont.  A szerződéskötés eredményeként az új, korszerű szolgáltatás 2011 júniusában indulhatna el" - fogalmaz a BKV közleménye. A cég 6 évre kötött volna szerződést a nyertessel.

Az eljárásban 610 Ft kocsikilométerenkénti ajánlati árral harmadik helyre sorolt – szintén azonos busztípussal jelentkező – Vértes Volán Zrt. a KDB-nél 2010. november 29-én megtámadta a BKV közbeszerzési eljárását. A döntőbizottság 2011. január 10-ei határozatában megállapította, hogy a Vértes Volán Zrt. által kifogásolt három kérdésből kettőben a BKV helyesen járt el, mivel megfelelően biztosította az iratbetekintést, valamint egyenlő és megkülönböztetés-mentes bánásmódban részesítette az ajánlattevőket.

A KDB azonban úgy ítélte meg, hogy a midibusztenderrel kapcsolatos döntés megalapozásához a BKV Zrt.-nek még részletesebben vizsgálnia kell azt, hogy a nyertes ajánlattevő által adott üzemeltetési költség nem minősül-e a kirívóan alacsonynak. A KDB határozatában foglaltaknak A BKV - mint írják - eleget tesz. Tekintettel arra, hogy a hiányosságok orvosolhatóak, a döntőbizottság nem szabott ki bírságot - emlékeztet a BKV. A KDB tegnapi határozatából ugyanakkor kiderül, hogy 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte a fővárosi közlekedési céget.

A KDB döntésével lehetőséget adott arra, hogy a BKV az eljárás folytatásával új döntést hozhasson. Az új döntés meghozatalára a határozat kézhezvételét követő harminc nap áll rendelkezésre. A társaság reméli, hogy minél hamarabb sikerül lezárni a tendert, mert a midibuszok cseréje halaszthatatlan. A BKV  egyébként már tavaly novemberben győztes hirdetett.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG