<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

KKV
Olcsóbb a családi kölcsön, de az előnyök mellett buktatói is vannak.

FFF – friends, family, fools, vagyis barátok, család, bolondok – ez az angol rövidítés igen gyakran felbukkan a fejlett piacokon, amikor kezdő vállalkozások finanszírozásáról esik szó.

Üzleti angyalok: olyan pénzügyi befektetők, akik saját vagyonukat fektetik be kockázati tőkeként. Különösebb megkötés nélkül keresik a jó üzleti sztorikat, és ha olyan céget találnak, amiben látnak fantáziát, beszállnak.

A legkisebbek, az induló vállalkozók ritkán kapnak bankhitelt, kockázati tőkebefektetésre vagy üzleti angyal megjelenésére pedig értelemszerűen még nem érettek. Ha nincsen saját pénzük, akkor mástól nem számíthatnak segítségre, mint rokonaiktól, barátaiktól vagy olyan magánszemélyektől, akik képzeletét valamiért nagyon megragadja az adott vállalkozás ötlete - írja a reconcept blog.

Az így kapott forrás annyiban más a bejegyzés szerint, hogy ebben az esetben tényleg csak pénz van, és nem társul hozzá a támogató szakértelme. Az „okos pénz” ugyanis eggyel előre viszi a vállalkozást: piacismeretet, kapcsolatokat, know-how-t jelent a nyilvánvalóan fontos tőkén kívül. A kockázati tőkések tapasztalt üzletemberek, akik megtérülést várnak a cégtől és cserébe tudásukat is latba vetik e profit érdekében.

Úgy, mint egy bankkal

Az FFF-típusú kezdő befektetők más előnnyel kecsegtetik az induló vállalkozót. Kölcsönük vagy befektetésük gyakran a piacinál alacsonyabb költségekkel jár, nincs mélyreható átvilágítás, elemzés és a visszafizetés, megtérülés feltételei is jóval rugalmasabbak. Hosszú távon azonban megmutatkoznak a hátrányok is.

A tanulság valójában nem túl bonyolult: a családi, baráti befektetőt is úgy kell kezelni, mint egy üzleti angyalt, vagyis ugyanolyan komolyan kell venni és ugyanolyan komolyan kell előkészíteni a társulást. Szükséges a megalapozott üzleti terv, a piac felmérése, az átláthatóság valamiféle garanciája – és persze alaposan kidolgozott együttműködési megállapodás.

A tőkét nyújtónak is kritikusnak kell lennie: ugyanolyan kérdéseket kell feltennie, mintha egy idegen kopogtatott volna be hozzá frenetikusnak gondolt üzleti ötletével. A teljes cikket a reconcept oldalán olvashatja el.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG