<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Az ipari aktivitás januári növekedése bizakodásra ad okot az elemzők szerint, sok múlik a német gazdaság teljesítményén, de ott is jók kilátások.

Az ipari termelés januárban 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de 2,9 százalékkal nőtt tavaly decemberhez viszonyítva - jelentette előzetes adatok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

A járműgyártás húzza az ipart, jók a kilátások

Suppan Gergely,
a TakarékBank
elemzője

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője kifejtette: az ipari termelés januárban a várakozásoknak megfelelően korrigálta a december havi visszaesést. A javulást döntően a járműgyártás növekedése okozta, miután a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez.

A elemző várakozása szerint februárban kissé tovább gyorsulhat az ipari termelés, mivel a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, valamint februárban elindult a termelés az Opel szentgotthárdi motorgyárában is. A kilátásokra nézve bíztató a német bizalmi indexek javulása is - tette hozzá.

A TakarékBank szakértője szerint az idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes üzem kapacitásának felfutásával, továbbá bázishatások miatt és a javuló külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, miután tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Törvényszerű volt a növekedés, de mindenképpen biztató jel

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint némi bizakodásra adhat okot, hogy szerény javulást mutat az ipar aktivitása az év elején, főleg a nagyon gyenge tavalyi utolsó negyedévvel összehasonlítva.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash
elemzője

A folytatás nagyban függ attól, hogy az eurózóna és főképpen Németország hogyan fog teljesíteni a következő hónapokban. Mivel e tekintetben pozitív jelzések érkeztek az utóbbi időben, főleg a német gazdaságból, ez alapot adhat ahhoz, hogy Magyarországon folytatódjék a fokozatos kilábalás az iparban - fejtette ki.

Az elemző ugyanakkor rámutatott arra, hogy bár az adatok némi javulást mutatnak, továbbra sem teljesít túl jól az ipar, éves szinten még mindig csökkenést jelez a januári index. Biztató viszont, hogy az előző hónapokhoz képest lassult a visszaesés üteme. Hozzátette, hogy a havi szintű 2,9 százalékos januári növekedésben szerepet játszott, hogy a december nagyon gyenge hónap volt, és mivel az év végén mindig gyengébben teljesít az ipar, az ehhez mért januári növekedés tulajdonképpen törvényszerű.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG