<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,3 pont - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték átlag feletti, továbbá az idei hónapok átlagát (51,5) is felülmúlja, a legtöbb részindex is növekedni tudott.

2010 júliusa és 2011 szeptembere között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak hétszer történt hasonló, amire a 2008-2009-es válság óta nem volt példa. A mostani érték az idei hetedik bővülő hónap, és mértékében átlagosnak tekinthető ebben az évben. A november havi index 2,4 százalékponttal magasabb az októberi értéknél (49,9). November összességében teljesen átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9), a hosszú távú novemberi átlag pedig 1996 óta (51,9) ugyanakkor alulmúlja az e hónapban mért értéket.A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, és így zsinórban hetedik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték közepesnek számít, az elmúlt 17 évben nyolcszor volt nagyobb az index értéke novemberben. Az új rendelések indexe erősebben nőtt, de a mostani csak a kilencedik legmagasabb novemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már hatodszor emelkedett az idei évben. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A novemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett októberhez képest, és az ütem erősödött. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harminckilenc hónapból harminchétszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, hetedszer az idei évben. Az idei novemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre hét-négy az állás a növekedésnek.

2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak három hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, és októberben. A mostani növekedést jelző novemberi érték azonban 1995 óta így is a leggyengébb ütemű bővülés.

Részadatok ínyenceknek
•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb emelkedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és a hetedik legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011-ben volt példa, a most novemberi növekedés a hatodik volt az elmúlt hét hónapban.

•    A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme gyengült, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincharmadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hatodik legalacsonyabb novemberi ütem.

•    A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta, és átlag feletti havi adatnak mondható, meghaladva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt két hónap azonban folyamatos bővülést jelez.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent októberhez képest, de zsinórban tizedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan enyhébben csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 50,0 pont lett, így az index értéke 42 hónapja nem csökkent.

•    Néhány különböző termék kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Ezek a következők voltak: latex szivacs, tojás, gyümölcs, higseprő, tölgy faalapanyag, kínai alkatrészek. Hiányt inkább elszórtan jeleztek mindenféle területekről (pl. palack, gyümölcs, szőlő, borkősav, faalapanyag, hidraulikus munkahenger). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be csomagolóanyag, poliamidok és titán-dioxid esetében.
Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló