1p
KKV
10,9 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene szeptemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a KSH
Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 szeptemberében 10,9 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A termelés az év első kilenc hónapjában 10,2 százalékkal magasabb volt, mint 2009 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal emelkedett.

Az ipari kibocsátás szeptemberi, 10,9 százalékos – az előző havi adathoz képest kisebb mértékű – növekedésében bázishatás érvényesül: 2009 első kilenc hónapja közül szeptemberben volt a legmagasabb a termelés szintje.

Az ipari export 2010 első kilenc hónapjában 16,1, szeptemberben 13 százalékkal bővült 2009 azonos időszakához viszonyítva. Szeptemberben az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év kilencedik hónapjában a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene a feldolgozóipari átlag felett, 14,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egynegyedét adó járműgyártás kivitele 13,1 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése január–szeptemberben 2,2 százalékkal csökkent, szeptemberben 3,9 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első kilenc hónapjában 1,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól; ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését. Szeptemberben a magas bázis miatt az augusztusihoz (10,1 százalék) képest mérséklődött a dinamika a feldolgozóipar belföldi értékesítésében, de így is 6,9 százalékos a növekedés.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 szeptemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 11 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászatban 13,4 százalékos visszaesés figyelhető meg. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét, elsősorban az előző évinél hűvösebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2010 szeptemberében a 2009. szeptemberi átlagos középhőmérsékletnél 4,3 Celsius fokkal kevesebbet mértek).

2010 szeptemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben volt termelésbővülés. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően, 17,9 százalékkal nőtt. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét a híradás-technikai berendezések, továbbá az elektronikus fogyasztási cikkek iránti tartós keresletélénkülés jelenti. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás 12 százalékkal emelkedett (a magas bázis mellett is); a tartós növekedést az alág új rendelésmutatói is tükrözik. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – hasonlóan az előző hónaphoz – gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. Átlag feletti volumenbővülés figyelhető még meg közepes súlyú alágaknál a vegyi anyag, termék (14 százalék), a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (12,6 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásban (11,1 százalék) is. Idei legnagyobb visszaesését (7,5 százalék) szenvedte el a gyógyszergyártás, nagyrészt a külpiaci eladások igen kedvezőtlen alakulása miatt.

2010 szeptemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 19,4 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 21, az új belföldi rendelések 10,3 százalékkal emelkedtek; az új rendelések bővülése azonban nem volt elegendő a válság miatt lecsökkent rendelésállomány feltöltésére, így a szeptember végi összes rendelésállomány 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 13,6 százalékos növekedése – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, 2010 első kilenc hónapjában – a tavaly ilyenkori 11,7 százalékos létszámcsökkenést folytató 2,7 százalékos létszámvisszaesés mellett következett be.

2009 azonos időszakához képest az ipari termelés 2010 első kilenc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (18,8 százalék), a legkisebb Közép-Dunántúlon (4 százalék) figyelhető meg - áll a KSH sajtóközleményében.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG