<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Már félszáz vállalkozás fordult a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez.

Már ötven vállalkozás fordult az idén augusztusban felállított Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSZSZ), amely az építőiparban elvégzett munkák után járó ellenszolgáltatás kikényszerítését gyorsítja meg polgári jogi eszközökkel.

A magyar építőiparban az elmúlt években kialakult lánctartozások nem csak az alvállalkozóként dolgozó kis és közepes cégek létét, de a foglalkoztatási mutatók javulását, sőt a beruházások újbóli beindulását is veszélyeztetik - közölte a Privátbankárral a TSZSZ. A szervezet feladata, hogy olyan bíróságon kívüli fórumként működjön, amely megakadályozza a teljesítési igazolás visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat, és az általa kibocsátott szakvéleményekkel gyorsítsa a peres eljárásokat.

Bizonyító erejű lehet az állásfoglalás

A szervezet illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési szerződésről. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető.

"Az építőiparban kialakult áldatlan állapotok felszámolása, és a problémák újratermelődésének megakadályozása a célunk. Igazolási és kifizetési problémák esetén is érdemes a TSZSZ-hez fordulni" – hívta fel a figyelmet Máté Miklós, a szervezet vezetője.

Mivel a TSZSZ állásfoglalása a perek során ugyanolyan bizonyítási eszköznek minősül, mintha a szakvéleményt a perben kirendelt szakértő állapította volna meg, ezért lényegesen felgyorsulhatnak a bírósági eljárások. Ez többek között hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javításához. A bíróság a TSZSZ szakvéleménye alapján 400 millió forint alatti követelés esetében ideiglenes intézkedéssel elrendelheti a teljesítést, ha a munkát bizonyítottan elvégezték.

Bárki kérhet segítséget

A szeptemberi jogszabály-módosítás óta a díjkövetelés jogosultja választhat, hogy egymillió forintot meg nem haladó összeg esetében fizetési meghagyásos eljárást indít vagy a TSZSZ-hez fordul. A TSZSZ eljárása értékbeli korlátozás nélkül kérhető.

A TSZSZ független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett – a területi és kereskedelmi kamarák bevonásával – működik, finanszírozásáról a költségvetési törvény gondoskodik. Bárki kérheti a TSZSZ segítségét az MKIK-nál vagy a területileg illetékes kamaránál, az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával – személyesen, elektronikusan vagy postai úton.

Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1 %-a, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint. A TSZSZ a szakvéleményt 30 napon belül készíti el, ez – az ügy bonyolultságára tekintettel – egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló