<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Már félszáz vállalkozás fordult a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez.

Már ötven vállalkozás fordult az idén augusztusban felállított Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSZSZ), amely az építőiparban elvégzett munkák után járó ellenszolgáltatás kikényszerítését gyorsítja meg polgári jogi eszközökkel.

A magyar építőiparban az elmúlt években kialakult lánctartozások nem csak az alvállalkozóként dolgozó kis és közepes cégek létét, de a foglalkoztatási mutatók javulását, sőt a beruházások újbóli beindulását is veszélyeztetik - közölte a Privátbankárral a TSZSZ. A szervezet feladata, hogy olyan bíróságon kívüli fórumként működjön, amely megakadályozza a teljesítési igazolás visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat, és az általa kibocsátott szakvéleményekkel gyorsítsa a peres eljárásokat.

Bizonyító erejű lehet az állásfoglalás

A szervezet illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési szerződésről. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető.

"Az építőiparban kialakult áldatlan állapotok felszámolása, és a problémák újratermelődésének megakadályozása a célunk. Igazolási és kifizetési problémák esetén is érdemes a TSZSZ-hez fordulni" – hívta fel a figyelmet Máté Miklós, a szervezet vezetője.

Mivel a TSZSZ állásfoglalása a perek során ugyanolyan bizonyítási eszköznek minősül, mintha a szakvéleményt a perben kirendelt szakértő állapította volna meg, ezért lényegesen felgyorsulhatnak a bírósági eljárások. Ez többek között hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javításához. A bíróság a TSZSZ szakvéleménye alapján 400 millió forint alatti követelés esetében ideiglenes intézkedéssel elrendelheti a teljesítést, ha a munkát bizonyítottan elvégezték.

Bárki kérhet segítséget

A szeptemberi jogszabály-módosítás óta a díjkövetelés jogosultja választhat, hogy egymillió forintot meg nem haladó összeg esetében fizetési meghagyásos eljárást indít vagy a TSZSZ-hez fordul. A TSZSZ eljárása értékbeli korlátozás nélkül kérhető.

A TSZSZ független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett – a területi és kereskedelmi kamarák bevonásával – működik, finanszírozásáról a költségvetési törvény gondoskodik. Bárki kérheti a TSZSZ segítségét az MKIK-nál vagy a területileg illetékes kamaránál, az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával – személyesen, elektronikusan vagy postai úton.

Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1 %-a, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint. A TSZSZ a szakvéleményt 30 napon belül készíti el, ez – az ügy bonyolultságára tekintettel – egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG