<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Egy kiskereskedelmi vállalkozás havi néhány 10 ezer forintból megoldhatja a készpénz biztonságos kezelését - ezt meg lehet spórolni, ha azonban nejlonszatyorral vagy nokiás dobozzal együtt viszik a havi bevételt, az katasztrófával is járhat. A készpénzkezelési üzletág az újfajta bankautomatáknak és a tudatosabban tervező bankoknak köszönhetően is kezd talpraállni.

A válság miatt nagyobb veszélyben a pénzszállítók

A Brink's Magyarország összeállítása szerint egy kiskereskedelmi vállalkozás számára havi 60-100 ezer forintos ráfordítás szükséges a készpénzes bevételek biztonságos kezelésére. Ez egy havi mintegy 10 millió forintos készpénzforgalom mellett a bevételek alig egy százalékát jelenti, miközben egy esetleges támadás, sikkasztás akár a teljes havi árbevétel kiesésével is járhat.

A társaság vezérigazgatója, Kárpáti Balázs szerint a válság egyik következménye, hogy a társadalom elszegényedésével párhuzamosan érzékelhetően nőtt a bevételek szállításának biztonsági kockázata. A nejlonzacskós bevételszállítás ideje lejárt - véli a szakember.

A készpénzbefizetős ATM-ek segítik az iparágat

Alapvetően pozitív trendek tapasztalhatók az ATM-kiszolgálási piacon is, annak ellenére, hogy a készpénzlogisztikával foglalkozó társaságok egyik legnagyobb bevételi forrását jelentő területen 2012-ben stagnálás tapasztalható a bankfiókok bezárásával némileg csökkenő ATM-állomány miatt. A pénzkiadó automaták számának minimális csökkenését ugyanis ellentételezi a megmaradó állomány modernebbre cserélése, így összességében nincs szó visszaesésről az ATM-ek kiszolgálását végző iparágban.

Kárpáti szerint a kis bankfiókok bezárásával a kereskedelmi bankok nem szeretnének ügyfeleket veszíteni, ezért biztosítaniuk kell a kétirányú számlamozgások lehetőségét (a készpénz felvétele mellett a számlára történő befizetéseket is kezelni kell). Erre szolgálnak azok a berendezések, amelyekbe a készpénzt már nem az időigényes megoldást jelentő borítékos módszerrel, hanem közvetlenül lehet betölteni. Az így befizetett összeg azonnal a számlára kerül.

Már a bankoknak sem mindegy, mennyi pénz csücsül az automatában

hirdetés

A Brink’s vezérigazgatója szerint a készpénz-logisztikai iparág másik fontos bevételi forrását a hitelintézetek költségcsökkentési kényszerre adott válasza jelenti az idén. Az integrált készpénz-logisztikai szolgáltatók a rendelkezésükre álló know-how révén ugyanis a költségek 18-25 százalékos csökkentése mellett is jelentős kiszolgálásbeli minőségnövekedést képesek biztosítani a bankok számára készpénzkezelésük és ATM-portfóliójuk üzemeltetése során, így azok több erőforrást képesek magtevékenységükre allokálni.

„Nem mindegy például, hogy mekkora érték ül tétlenül az automatákban. A jelenlegi gazdasági környezetben már 1-2 millió forintnyi, az ATM-ben tétlenül álló forint is veszteség. A készpénz-optimalizálással ez a probléma kezelhető, a kiszolgálási minőség jelentősen javítható. Ugyanilyen fontos a bankfiókokban lévő pénz optimalizálása, az elosztás szervezése, ennek informatikai és elemzői támogatása, végül a fizetőeszköz biztonságos szállítása is” – hívja fel a figyelmet Kárpáti Balázs.

Messze még a válság előtti bevételek

A pozitív trendek ellenére az igazi fellendülés a készpénz-logisztikai iparágban továbbra is várat magára. A Brink’s becslése szerint a szektor jelenlegi 28-30 milliárd forintos összesített árbevétele 20-25 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtti időkben. Igaz, a gazdasági növekedés beindulásával az iparág gyorsan visszakapaszkodhat az aranyidők szintjére – hangsúlyozza a Brink’s vezérigazgatója.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bűvésztrükk: 600 millió forint áfát tüntetett el a csaló család
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:55
Ötven cégből álló számlagyárat működtetett és összesen 600 millió forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet.
KKV Honnan lesz pénze a hazai startupoknak?
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:19
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak.
KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló