TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház tanulmánya szerint a következő öt évben várhatóan Szingapúr nyújtja a legjobb üzleti környezetet a világon. Magyarország két helyet rontott, de még így is felső középmezőnyben végeztünk.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ egyik legnagyobb gazdasági előrejelző intézete - 82 országot vont be a vizsgálatba. Az EIU összehasonlító elemzései mindig a kiadástól számított öt évre előre, számos kritérium (köztük a politikai és a makrokörnyezet, a magánvállalkozásokkal kapcsolatos politika, az adókörnyezet, a munkapiac és a devizapiaci szabályozás) alapján jósolják meg, hogy az adott országokban milyen üzleti környezet várható.

Korábban is Szingapúr lett az első

A kedden közzétett új összeállítás szerint a 2014-2018-as időszakban Szingapúré lesz a világ legvonzóbb üzleti környezete; ez az ország a megszerezhető 10 pontból 8,65-öt kapott. Az előző, 2009-2013-as időszakra vonatkozó EIU-prognózist is Szingapúr vezette.

Két helyet rontottunk

Magyarország 6,63 ponttal a 37. helyre került a 82 országból álló listán a korábbi 35. helyről. A magyar pontszám nem változott az előző listához képest; a helyezés a mezőny átrendeződése miatt módosult.

Akiket megelőztünk

Magyarország az európai uniós társállamok közül megelőzi Portugáliát (38.), Lettországot (39.), Litvániát (42.), Bulgáriát (46.), Romániát (47.) és Olaszországot (48.) az üzleti környezet minőségét mérő ranglistán.

És akiket nem

A kelet- és közép-európai EU-gazdaságok közül ugyanakkor Magyarország előtt jár a 23. helyezett Észtország, valamint Csehország (28.), Lengyelország (29.) és a 31. helyen álló Szlovákia.

Az utolsó, 82. helyre Venezuela került mindössze 3,93 pontos minősítéssel. Ez jelentős romlás, Venezuela ugyanis az előző EIU-felmérésben még a 74. helyen volt 4,58 ponttal. A korábbi sereghajtó Angola ezúttal a 80. helyen áll.

Az EIU új listájának sajátossága, hogy a felső tízes mezőnyben mindössze két EU-gazdaság - a 9. helyezett Finnország és a 10. helyre került Dánia - szerepel.

Hátrányban az EU

A ház a rangsoroláshoz fűzött elemzésében ki is emeli, hogy az adósságválság által a politikai és gazdasági stabilitásra, valamint a finanszírozási hozzáférésre gyakorolt hatások miatt az EU-tagállamok zöme lemaradt az üzleti környezeti ranglista felső mezőnyétől.

Az EIU londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy az uniós gazdaságok így is viszonylag erőteljes helyezéseket kaptak, és uralják a 10. és 30. hely közötti sávot. Ez mutatja, hogy ezekben az országokban továbbra is magas szintű a politikai stabilitás és a piacok nyitottsága.

Magasak az adók

Sok nyugat-európai gazdaságban viszont régóta problémás eleme az üzleti környezetnek az adóterhelés, amely ebben a térségben átlagosan magasabb, mint a világ bármely más gazdasági erőcentrumában - áll az EIU keddi elemzésében.

És mi a helyzet Amerikával?

A ház az Egyesült Államok esetében kiemeli, hogy bár az amerikai gazdaság az üzleti környezet átfogó minőségi értékelése alapján a 7. helyre lépett előre az előző listán elfoglalt 8. helyéről, az egyes részindexek azonban nagyon nagy szóródást mutatnak.

A piaci lehetőségeket mérő részindex például a legjobb a világon, az adórendszer, az üzleti finanszírozás és a politikai stabilitás mérőszámait tekintve azonban az Egyesült Államok csak a 17., a 21., illetve a 25. helyet foglalhatja el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
Friss
hírlevél