Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke szerint a zöldség és gyümölcs egyrészt az egészséges táplálkozás alapvető feltétele, és ezért is fontos volna a jelenlegi áfamérték csökkentése. Másrészt ezt az ágazatot sújtja legnagyobb mértékben jelenleg a feketekereskedelem Magyarországon. A szakember úgy látja, a feketegazdaság aránya ezen a területen átlagosan eléri a 40 százalékot, de időszakosan akár 50-60 százalékot is kitehet.
Az elnök emlékeztetett, hogy a magas áfatartalom már 8-10 éve gátolja az ágazat dinamikus fejlődését, különösen a termelői szervezetek (tészek) esetében, amelyek összefogják az ágazatot meghatározó kis családi gazdaságokat és kizárólag legális módon működnek.
Mártonffy Béla közölte: a magyar zöldség-gyümölcs termelést a jelenlegi átlagos 2,5 millió tonna éves termelési szintről kedvező esetben mintegy 1 millió tonnával lehetne megnövelni. Ennek egyik alapvető feltétele volna az áfacsökkentés. Mindez akár közel százezer új munkahely létrehozását is jelentené, mivel az ágazat nagy kézimunka igényű.
Matolcsy György épp a napokban jelentette be, hogy a tervek szerint jövőre emelik az általános áfakulcsot 25-ről 27 százalékra. A jelenleg 18 százalékos kedvezményes kulcs változtatásáról viszont nem esett szó.
MTI, Privátbankár