A bővítéshez a dabasi cég 108 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el, a bővítésnek is köszönhetően az átlagosan 22 főről 30-ra szeretnék emelni az alkalmazottak számát.
Szabados Ferenc tulajdonos-ügyvezető elmondta: a fejlesztés során az automata gépsor vásárlása mellett szárító kamrákat és csomagoló gépeket is beszereztek. Az ügyvezető kiemelte: nemcsak a gyártási kapacitás növekedett, de az új technológiának és a speciális alkalmazásnak köszönhetően a termékek színvonala is javult.
Menzákra, kórházakba
Korábban ezt a minőséget csak nagy gyárak tudták biztosítani vagy külföldről kellett behozni a terméket, a fejlesztés célja többek között ezek kiszorítása volt - mondta. Rámutatott arra is, hogy a minőségi javulásnak köszönhetően már be tudtak kapcsolódni a közétkeztetésbe - jellemzően kórházak, iskolák, óvodák -, illetve éttermekbe szállítanak, mert pasztörizált termékeket tudnak gyártani.
A magyar tulajdonú dabasi társaság 2014-ben 281 millió forintos árbevétel mellett 17 millió forint nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 336 millió forint volt a nettó árbevétele és 46,7 millió forint a nyeresége. |
A magyarországi piacon 10 százalékos részesedéssel rendelkező cég a bővítés után az angol és a német piacon is terjeszkedhet. A fejlesztést követően, az árbevételük 10 százalékát adó külföldi piacról 30 százalékkal nagyobb bevételt várnak, s elsősorban angol és német vonatkozásban számítanak növekedésre, de a szlovák és a román piacon - ahol már korábban is jelen voltak - is bővüléssel számolnak.
12 ezer kiló/nap
A 2003-ban családi vállalkozásként indult üzem folyamatosan fejlesztett az elmúlt években, 2013 óta két nagy beruházás is történt uniós pályázatok segítségével, s a mintegy 110 féle tésztaterméket gyártó vállalat ma napi 12 ezer kilogramm előállítására alkalmas.