1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gyümölcsök termelői ára az első öt havi csökkenést követően júniusban 7,3 százalékkal emelkedtek meg, elsősorban a cseresznye és a meggy árának emelkedése miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gabonafélék ára júniusban 7,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz képest. A zöldségfélék termelőiár-indexe 16,0 százalékkal nőtt június folyamán az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júniusban jelentős súllyal megjelenő zöldborsó árnövekedése 14 százalékos, azonban ez az emelkedés a fogyasztói árakban részben csak közvetett módon, a hűtőipari termékeken keresztül érvényesül. Jelentős értékesítés történik friss fogyasztásra ebben az időszakban zöldpaprikából, melynek ára 42,7 százalékos növekedést mutatott.

Idén először nőtt a gyümölcsök ára

A gyümölcsök ára az első öt havi csökkenés után júniusban növekedésbe fordult és 7,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. Ennek oka elsődlegesen a cseresznye és a meggy lakossági piaci árának növekedése, miközben az exportra történő értékesítési ár csökkent. A gyümölcsökön belül a meggyfélék ára 14,1 százalékkal nőtt, az alma ára viszont 11,3 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A vágóállatok termelői ára 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés ára az átlaghoz képest kiugróan, 20,7 százalékkal növekedett, így a felvásárlási ára kismértékkel a decemberi ár alatt maradt. A vágómarha ára az előző évi 52,9 százalékos növekedés után idén további 1,6 százalékos emelkedést mutatott. A vágócsirke ára két év óta hónapról-hónapra folyamatosan növekedett, így kilónkénti felvásárlási ár a 2010. júniusi 210 forintról 264 forintra nőtt ez év júniusában.

Megállt a tojás árának emelkedése

Júniusban az állati termékek ára, az élő állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése – az elmúlt két év folyamatos növekedését követően – a túltermelés miatt megtorpant, majd három hónap alatt megközelítőleg 10 százalékot esett. Ennek következtében a felvásárlási ár literenként 82 forintra esett vissza. Az étkezési tyúktojás árának növekedése is megállt, és a februári szintre csökkent. Mivel tavaly az ár decemberben hirtelen kezdett el emelkedni, ezért az alacsony év eleji bázishoz viszonyítva így is 39,9 százalékos az árnövekedés.

Az év első felében a mezőgazdasági termelői árak 0,6 százalékkal emelkedtek a tavalyi év első félévéhez viszonyítva. A gabonafélék betakarítása és nagy mennyiségű értékesítése még nem kezdődött el júniusban. Ebben az időszakban az előző évi termés raktárkészleteinek csökkenését lehetett megfigyelni, ezért az év első felében átlagosan 8,1 százalékkal alacsonyabb áron értékesítették a gabonaféléket.

A zöldségféléknél az év első négy hónapjának árcsökkenését a májusi-júniusi árnövekedés követte, ami összességében az év első hat hónapjában hozzávetőlegesen kiegyenlítette egymást, és 0,7 százalékos áremelkedést mutatott. A gyümölcsöknél egy hónappal később történt hasonló fordulat, ami az első félévben összességében 0,4 százalékos csökkenést eredményezett.

Idén 12,5 százalékkal emelkedett az állati termékek termelői ára

Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 15,6 százalékos növekedés után – idén további 12,5 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten. 2012. január–júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 5,5, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 3,0 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A tavalyi 39,6 százalékos emelkedést követően a takarmányok ára gyakorlatilag stagnált a 2011. első félévi időszakhoz képest. Az elmúlt időszakok enyhe visszaesését követően a csúcsértéket újra elérte. Ezen belül az egyszerű takarmányok ára 4,4 százalékkal volt alacsonyabb, míg a keveréktakarmányok ára 2,5 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások árának 3,8 százalékos és az épületberuházások árának 1,9 százalékos emelkedése figyelhető meg.


A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG