A Thai President Foods 2013-ban vásárolt meg egy korábban megszűnt vietnami tésztagyárat az ipari parkban. A 10 millió dolláros beruházásnál a gépeket és gyártósort modernizálták és kibővítették. A gyár egy hónapja kezdte meg üzemszerű működését.
350 ezer csomag/nap
Egy gyártósoron egy műszakban folyik a termelés 35 fővel. A tervek szerint a második műszak beindításával 2015 áprilisára megduplázzák a létszámot. A napi 350 ezer csomagos teljes kapacitás elérésekor a második gyártósor is két műszakban üzemel majd, ekkor a létszám meghaladhatja a 140 főt. A tervek szerint a cég árbevétele jövőre meghaladhatja az ötmillió eurót.
Teljes kapacitáson üzemelve a gyár naponta 20 tonna instant tésztát állíthat elő. A gyártás legfőbb alapanyaga a búzaliszt, amit magyar termelőktől vásárolnak. A fűszereket Thaiföldről importálják, azokat az anyavállalat farmján termelt növényekből készítik.
Csaba Gergely, a gyár vezetője elmondta, az üzem a német TÜV vizsgálata után az élelmiszeriparban használt IFS minőségbiztosítási eljárás kiemelt fokozatát szerezte meg, ezzel multinacionális áruházláncok saját márkás termékeit is készítheti.
Egész Európába szállítanak
A bögreleveseiről és félkész tésztaféléiről ismert thaiföldi vállalat május végén alapított leányvállalatot Esztergomban az európai igények kiszolgálására. Legfőbb piacuk Németország és Ausztria, jelen vannak Belgiumban, Észtországban, Finnországban és Szlovéniában.
A vállalat áruházláncok, közöttük a brit Tesco közvetítésével értékesíti termékeit az európai piacon. A "Mama" márkanév alatt forgalmazott termékek értékesítése gyors ütemben növekszik, Németországban és Nagy-Britanniában például évi 10-20 százalékkal.
"Thaiföldről már exportáltuk termékeinket ezekbe az országokba, de számos problémával kellett szembe néznünk, így a magas szállítási költségekkel, a vámokkal és a devizaárfolyam ingadozásokkal" - nyilatkozta korábban Suchai Ratanajiajaroen, a Thai President Foods elnöke.
Termékeiket Magyarországon is forgalmazzák majd.